Sebze meyveyi pahalı yiyeceğiz

Sebze meyveyi pahalı yiyeceğiz
1 Eylül 2017 09:50

Kurban Bayramı’nda hallerin 4 gün boyunca kapalı olması sebze meyve fiyatlarına zam olarak yansıyacak. Bayramdan sonra fiyatların normale dönmesi bekleniyor.

 

 

 

Aydın Demir/SÖZCÜ

 

 

Türkiye Kurban Bayramı’nı kutlarken, şehirlerdeki hallerin 4 gün boyunca kapalı olması ve üreticilerin bayram boyunca ürün hasadı yapmaması büyükşehirlerdeki tüketicilerin cebine zam olarak yansıyacak. Antalya Yaş Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akçan, “Toptancı halleri 4 gün kapalı olacak. Üreticilerimizde bayram vazifelerini yerine getirip hasat yapmayacağından büyükşehirlerde sebze meyve fiyatları bayram boyunca artar” dedi.

 

 

FIRSATÇIYA GÜNDOĞDU

 

 

Büyükşehirlerde yaşayan vatandaşların çoğunluğu bayram tatilini fırsat bilip tatil yerlerine akın ederlerken, bayram tatiline gidemeyip İstanbul ve diğer büyükşehirlerde kalmak zorunda olan vatandaşlar, bayram boyunca sebze meyveyi pahalı yemeye mahkum olacak.

 

 

Antalya Yaş Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akçan, 4 gün sürecek Kurban Bayramı tatili boyunca üreticilerin dini vecibelerini yerine getireceğini, bu nedenle hasat yapılmayacağını söyledi. Kurban Bayramı süresince şehirlerdeki sebze meyve hallerinin de kapalı olacağını hatırlatan Akçan, “16 milyon nüfusa sahip İstanbul’a 4 gün boyunca üretim merkezlerinden sebze meyve sevkiyatı olmayacak. Taze ürün girişi olmaması dolayısıyla stok yapan marketler ve spekülatörler fiyatları her bayram istedikleri gibi belirliyorlar. Büyükşehirdeki tüketicilerimiz bayram boyunca sebze meyve etiketlerindeki artışı yaşayacak. Bayram tatilini fırsata çeviren stokçular fiyatları yükselterek tüketicilerin canını yakacaklar. Hallerin 4 gün boyunca kapanması fırsatçıların işine yarıyor. Fırsatçılara gün doğdu” diye konuştu.

 

 

SONBAHAR ZORLU GEÇER

 

 

Özelikle taze ürün fiyatlarında önemli değişimler olabileceğine işaret eden Akçan, “Yeşil biber, maydonoz, yeşil soğan gibi ürün fiyatlarında belirgin artış gözlenecek. Akçan, Kurban Bayramı’ndan sonra ürün sevkiyatının başlaması ile birlikte fiyatların yeniden normale döneceğine işaret etti. Komisyoncuların enflasyonun nedeni olarak gösterilmesinden dertli olduğunu söyleyen Akçan, “Yaz aylarında bazı ürünler hariç fahiş fiyat artışı olmaz. Hükümetin yanlış tarım politikaları üreticilerimizi ciddi sıkıntıya soktu. 2 ay önce sebze meyvede ithalatın önünü açan karar alındığı için bu yılın kasım ayı ile 2018’in Haziran ayı arasındaki süreçte, yanlış tarım politikasının faturasını herkes ödemek zoruna bırakıldı. Artık Rusya bile kendi domatesini üretiyor. Üreticiler ve sektör için önümüzdeki günler zor geçecek” şeklinde konuştu.

 

 

ÜRETİM YERLERİNDE UCUZLAYACAK

 

 

Meyve sebze üretiminin en önemli merkezlerinden Antalya ve Mersin’de ise ürün bolluğu yaşanıyor. Taze meyve sebze sevkiyatının kesilmesi ile birlikte bu merkezlerde fiyatların da düşmesi bekleniyor, Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçen, üreticilerin bayram boyunca hasat yapmayacağını hatırlatıp “Üretim yerlerinde fiyatlar öteden beri zaten ucuz. Şimdi daha da ucuzlayacak. Büyükşehirlerde hallerin kapalı olması fiyatlara yansıyor. Üretici kentlerde böyle bir sıkıntı yaşanmıyor” diye konuştu.