Sayıştay’dan Roketsan’a uyarı: Gizliliği sağla

Sayıştay’dan Roketsan’a uyarı: Gizliliği sağla
3 Şubat 2020 09:48

Sayıştay Başkanlığı’nın Türkiye Vagon Sanayi Anonim Şirketi (TÜVASAŞ) 2018 yılı denetim raporu, Roket Sanayii ve Ticaret A.Ş. (Roketsan) ile ortak gerçekleştirilen “10×10 Silah Sistemleri Platformu (SSP) Prototipi Geliştirme Projesi İşi” sürecinde güvenliğin dikkate alınmadığını ortaya çıkardı.

 

 
“Tesisin Güvenlik Belgesi”nin alınmadığını tespit eden Sayıştay, ülke güvenliğini ilgilendiren gizli belgelerin yetkisiz ve ilgisiz kişilerin eline geçebileceği uyarısında bulundu.

 

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Ulusal güvenliğimizi doğrudan ilgilendiren yerli ve milli silah projelerimizin gizliliği hususunda tehlikeli ihlaller yaşanmaya devam ediyor. Sayıştay Roketsan’ı gizlilik konusunda uyarıyor” dedi.

 

 

Cumhuiyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre Sayıştay Başkanlığı TÜVASAŞ 2018 yılı denetim raporunu tamamladı. Çarpıcı verilerin bulunduğu raporda “Roketsan ile yapılan sözleşmenin yürütülmesindeki belirsizlikler” adlı bir bölüm yer aldı. Bu bölümde Roketsan AŞ İle TÜVASAŞ arasında “10×10 Silah Sistemleri Platformu (SSP) Prototipi Geliştirme Projesi İşi” için 3 Ocak 2018 tarihinde sözleşme imzalandığı anımsatıldı. Raporda TÜVASAŞ’ın sorumlulukları arasında projenin tüm faaliyetlerinde gizlilik sağlanması, bu kapsamda ‘Tesis Güvenlik Belgesi’nin almasının da olduğu vurgulandı. Gizlilik uyarısında bulunulan raporda “Şirket içi 17.04.2018 tarihli yazışma ile söz konusu projede gizlilik hususu önem arz etmekte olduğundan bahisle, proje ile ilgili detay bilgilerin ve belgelerin yetkisiz ve ilgisiz kişilerle paylaşılmaması gerektiği duyurulmasına karşın, Tesis Güvenlik Belgesi alınmamıştır. Akabinde, 1 adet 8×8 SSP için nihai montaj ve devreye alma işine 02.05.2018 tarihinde başlanılmış ve 12.06.2018 tarihinde tamamlanmıştır” denildi.