Sayıştay: TEİAŞ’TA yabancı danışman var! Bakan Albayrak: TEİAŞ’TA yabancı danışman yok

Sayıştay: TEİAŞ’TA yabancı danışman var! Bakan Albayrak: TEİAŞ’TA yabancı danışman yok
21 Şubat 2018 09:57

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergelerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan gelen yanıtlar, Sayıştay raporlarıyla örtüşmedi. Bakan Albayrak’ın CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergelerine verdiği yanıtlar ve Sayıştay Raporlarındaki tezatlıkla ortaya çıktı.

 

 

SAYIŞTAY: TEİAŞ’TA YABANCI DANIŞMAN VAR

BAKAN: TEİAŞ’TA YABANCI DANIŞMAN YOK

 

 

Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine Bakan Berat Albayrak imzasıyla gelen yanıtta, TEİAŞ’da danışmanlık hizmeti veren yabancı uzman bulunmadığı belirtilirken, 2015 yılı Sayıştay raporunda, Roma Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Francesco Iliceto’nun TEİAŞ’a danışmanlık hizmeti verdiği bilgisi yer aldı. Böylece Sayıtşay raporuyla, Bakan Albayrak’ın yanıtı örtüşmemiş oldu.

 

 

HANGİSİ DOĞRU?

 

 

Ömer Fethi Gürer’in bir başka soru önergesine yine Bakan Albayrak imzasıyla verilen yanıtta, Denizliçim-Bozkurt Enerji İletim Hattı Yenileme projesinde kullanılan malzemelerin için TSE testlerinin olumlu sonuçlandığı açıklanırken, Sayıştay’ın raporuna göre, TSE’nin yaptığı denetimlerde, kullanılan malzemelerin galvaniz miktarları arasında uyumsuzluk olduğu ve uluslararası bir kuruluş tarafından yeniden test edilmesi gerektiği vurguladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in 2 ayrı soru önergesine verilen yanıtlarla, soru önergelerine konu olan Sayıştay raporlarındaki tezatlık dikkat çekti.

 

 

YABANCI DANIŞMAN

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TEİAŞ’a danışmanlık hizmeti veren yabancı uzmanlarla ilgili soru önergesinde, “TEİAŞ’a danışmanlık hizmeti veren yabancı uzmanlar var mıdır? Varsa hangi tarihten beri görev yapmakta ve bu bağlamda çalışma alanları nedir? Toplam ödenen ücret ne kadardır? Ülkemizde benzer çalışmayı yürütecek uzman bulunmamakta mıdır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak yazılı olarak yanıt verdi. Bakan Albayrak, “TEİAŞ’a danışmanlık hizmeti veren hiçbir yabancı uzman bulunmamaktadır” ifadesini kullandı.

 

 

PROF. FRANCESCO DANIŞMANLIK HİZMETİ VERDİ

 

 

Ancak, Sayıştay raporları, Bakan Albayrak’ın, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtı doğrulamadı. Sayıştay’ın TEİAŞ ilgili raporunda, Roma Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Francesco Iliceto’dan, “TEİAŞ’a danışmanlık hizmeti veren kişi’ olarak bahsedildi. 2015 yılı TEİAŞ Sayıştay Raporunda, aynen şu ifadeler kullanıldı: “TEİAŞ’a danışmanlık hizmeti veren Roma Üniversitesi/ Prof. Francesco Iliceto tarafından hazırlanan Termik santralların şebeke içinde konumlandırılması, izin süreçleri, gerekli iletim altyapısının sağlanması gibi hususlarda Avrupa’da çeşitli ülkelerde uygulanan yöntemler ve Türkiye’deki durumla ilgili bazı görüş ve yorumlar içeren yazının bilgi amaçlı olarak gönderildiği belirtilerek gereğinin yapılması hususunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na bildirilmiştir…”

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Denizliçim-Bozkurt yenileme hattı projesinde kullanılan malzemelerin test sonuçlarıyla ilgili soru önergesine verilen yanıtta raporla örtüşmedi.

 

 

GALVANİZ TESTLERİ NASIL SONUÇLANDI

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “TEİAŞ tarafından yaptırılan 154 KV’lık (17 Km) 1272 MCM İletkenli Denizliçim-Bozkurt (Yenileme) Enerji İletim Hattı Projesinde galvanizli direk imalatında kullanılan malzeme için TSE tarafından yapılan galvaniz testlerinde ne sonuç alınmıştır? Yatırımın son durumu nedir?” şeklindeki sorulara yanıt istedi.

 

 

BAKAN ALBAYRAK: TESTLERDE SORUN YOK

 

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini, “154 kV.’luk Tek Devre 1272 MCM iletkenli Denizliçim-Bozkurt (Yemleme) Enerji İletim Hattının malzemelerine ait TSE tarafından yapılan tüm testler, test raporlarına göre olumlu sonuçlanmış ve ilgili proje tamamlanmıştır” açıklamasıyla yanıtladı.

 

 

SAYIŞTAY: TESTLERDE SORUN VAR

 

 

Ancak, Bakan Albayrak’ın CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’un soru önergesine verdiği bu yanıtta, Sayıştay raporlarıyla tamamen zıtlık taşıdı. Çünkü Sayıştay’ın soru önergesine konu olan bölgedeki yenileme hattı projesinde kullanılan malzemelerle ilgili 2015 yılı raporunda, “154 kV’Iuk (17 km) 1272 MCM İletkenli Denizliçim-Bozkurt (Yenileme) Enerji İletim Hattı Projesi galvanizli direk imalatında kullanılan malzeme için TSE tarafından yapılan galvaniz testlerindeki galvaniz miktarları arasında uyumsuzluklar olduğu dikkate alınarak, proje kapsamında kullanılan malzemelerden alınacak yeni numunelerin akredite olmuş uluslararası bir laboratuvarda test ettirilerek sonuca göre işlem tesis edilmesi…” ifadeleri yer aldı.

Sayıştay raporunda ayrıca Direk İmalatı ve Teslimi İhalesiyle ilgili şartnameden de bahseliderek, “Testlerden herhangi birinin olumsuz sonuç vermesi halinde İŞ Yüklenicinin partiyi ayıklayarak yeniden teste hazır hale getirecektir. An çıkarılan malzeme yüklenicinin park sahasında iş sahibince belirtilen bir m edilecek ve yeniden soyulup galvanizlemendikçe kullanılmayacaktır. Ayıklanan partiden ilk test için alınan numune sayısının iki kan alınacak ve bu malzemelerde yukarıda belirtilen testler tümüyle tekrarlan durumda İŞ SAHİBİ isterse çinko kaplamada ayrıca ASTM. B 487’ye göre inceleme yaptırabilir. Tekrarlanan testlerden birinin olumsuz sonuç vermesi tüm parti reddedilecek ve reddedilen partiye ait malzemeler galvanizlenmedikçe kullanılmayacaktır. Bu durumda Yükleniciye hiçbir yapılmayacak” ifadelerine de dikkat çekildi.

 

 

GÜRER: BAKAN ALBAYRAK’TAN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Sayıştay raporlarıyla, Bakanlıktan gelen yazılı yanıtların örtüşemediğini söyledi. Yapılan enerji nakil hatları yenileme projesi kapsamında kullanılan malzemelerin içeriğiyle ilgili TSE raporlarında uyumsuzluk ortaya çıkıyor. Durum, Sayıştay raporlarına yansıyor. Sayıştay, TSE’nin yaptığı testlerin arasındaki uyumsuzluğun giderilmesi için uluslararası bir kuruluş tarafından yeniden malzemelerin test edilmesini öneriyor. Ancak soru önergemize verilen yanıtta, TSE’nin yaptığı testlerdeki uyumsuzluktan bahsedilmediği gibi, test sonuçlarında hiçbir olumsuzluğa rastlanmadığı ve projesin bu şekilde tamamlandığı ifade ediliyor.