Savaş çıkarsa ne olacak?

Savaş çıkarsa ne olacak?
28 Ağustos 2013 09:56

Esad bombardımana karşılık verirse patriotlar İskender füzelerini durdurabilecek mi?

 

Şam yakınlarındaki Guta bölgesine yönelik kimyasal saldırının ardından Batılı ülkeler Suriye’ye müdahele etmeye hazırlanıyor. Gözler ise müdahale esnasında neler yaşanabileceğine çevrildi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın elinde kimyasal silah depoları ile Türkiye, İsrail, Irak ve Kuveyt’i vurabilecek uzunlukta menzile sahip füzeler bulunuyor. Türkiye’ye yakın kaynaklar Suriye’nin elinde Türkiye’deki Patriot Hava Savunma Sistemi’nin durduramayacağı İskender füzeleri olduğunu iddia etti.

 

İLK HEDEF DEPOLAR

Suriye’ye olası bir askerî müdahalede öncelikle kimyasal silah depoları, füze üsleri ile askerî bölge ve birlikler hedef alınacak, şeklinde yapılacak müdahale için Akdeniz’deki donanma gücü ve yakınlardaki üslerin kullanılması öngörülüyor. Havadan müdahale hâlinde, İzmir ve İncirlik üslerinin kullanılması da gündeme gelecek. Ancak Suriye Hava Savunma Sistemi’nin düşman uçaklarını vurabilecek güçte olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla deniz yoluyla müdahale öngörülüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, zaten sınırdaki askerî birlikleri güçlendirmişti. Müdahale söz konusu olursa, TSK’nın deniz unsurlarına da takviye yapılacak.

 

ESAD’IN KİMYASALLARI

Suriye, dünyanın en büyük kimyasal silah stoklarına sahip ülkeler arasında. Bunların saklandığı depoların muhaliflerin etkin olduğu Hama, Humus ile Esad’ın etkin olduğu Akdeniz kıyısındaki Lazkiye, Suriye’nin doğusundaki Al-Safir bölgelerinde bulunduğu kaydediliyor. Ayrıca, gizli depoların varlığından da bahsediliyor. Bu gizli depolardan birisinin Şam’da olduğu dile getiriliyor. Esad’ın, olası bir müdahalede elindeki kimyasalları kullanacağı da iddialar arasında. Suriye Ordusu’nun elinde Rusya ve Çin’e ait çok sayıda orta ve uzun menzilli füze bulunduğu ve bunların ciddi bir kısmının Türkiye’nin doğu ve güneydoğu bölgelerini vurabilme kapasitesine sahip olduğu söyleniyor. Bazı füzelerin Ankara’yı bile vurabilecek kapasitede olduğu vurgulanıyor.

Esad, daha önce, muhaliflere karşı kullandığı Scud füzelerinin yönünü kendisine sert tepki gösteren Türkiye’ye çevirmişti. Türkiye sınırındaki kimyasal gazlar da hazırda bekletiliyor. Bundan dolayı, başta Suriye sınırındaki yerleşim yerleri olmak üzere Türkiye ciddi tehlike altında bulunuyor. Bu arada, Scud sıvı yakıtlı bir balistik füze. Uzun menzilli ve çok büyük bir patlama gücüne sahip bu füzelere şu an bazı Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkeleri sahip. Menzili 130 ile 1500 kilometre arasında değişen Scud füzeleri nükleer, biyolojik ve kimyasal olarak üç farklı savaş başlığı taşıyabilecek biçimde tasarlandı. Suriye’nin elinde, Rusya’dan aldığı çok sayıda İskender 9K720 güdümlü füze sistemi bulunduğu iddia ediliyor. Suriye’nin sınır noktalarına yerleştirdiği ifade edilen füzelerin, saniyede 1.3 mil mesafe kat ettiği ve 280 mil menzilli olduğu dile getiriliyor.

Karadan-karaya fırlatılan ve “Tüm füze savunma sistemlerinin kâbusu” olarak nitelendirilen İskender füzeleri, hipersonik olmaları ve yaklaşık 700 kilo ağırlığındaki savaş başlığını saniyede iki kilometre süratle taşıyabilme kapasitesiyle tanınıyor. Türkiye’nin Malatya Kürecik’in de dahil olduğu altı farklı noktasındaki Patriotların İskender füzelerine karşı etkili olmayacağı belirtiliyor.

Füzelerin Suriye’ye teslim edilip edilmediği belirsiz

2005’te Suriye ile Rusya arasında İskender füzelerine ilişkin bir anlaşma yapılmıştı. ABD ve İsrail, Rusya’yı bu füzeleri Esad yönetimine satmaması konusunda uyarmıştı. Hatta ABD Dışişleri, Rusya’ya yaptırımların gündeme gelebileceğini belirtmişti. Suriye ile Rusya arasında anlaşma imzalanmış olsa da teslimat yapılıp yapılmadığı bilinmiyor.

 

Taraf