Sardes’e UNESCO yolu

Sardes’e UNESCO yolu
16 Ağustos 2013 12:17

Manisa’nın Salihli İlçesi’nde bulunan Lidya Krallığı’nın başkenti Sardes ile Gölmarmara İlçesi yakınlarındaki Kral Mezarları olarak bilinen Bintepeler’in UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması, turizmcileri umutlandırdı.

 

Salihli Turizm Derneği (SATURDER) Başkanı Mustafa Uçar, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri’nin UNESCO tarafından keşfedilmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti. Antik kent ve tümülüslerin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Dünya Miras Komitesi’nce belirlenen 2013 Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmesinin Salihli için eşsiz bir gelişme olduğunu hatırlatan Uçar, bölgenin dünya çapında tanınacağına vurgu yaptı.

Uçar, “Sardes, tarihte altın parayı ilk bulan Lidya Krallığı’nın başkentidir, son kralları olan Krezus’un zenginliği sayesinde bilinirdi. Sardes’e Lidyalılardan sonra Persler yaklaşık 200 yıl kadar hükmetti. Sonra Büyük İskender’e şehir teslim edildi. İskender’in ölümünün ardından şehir Bergama Krallığı’na geçti. Bergamalılar, Romalılara topraklarını bağışlayınca bölgede Roma egemenliği başladı. Romalıların ikiye ayrılışından sonra Bizans dönemimi başladı. 1400’lü yıllara kadar Bizanslılar’ın hakimiyetinde olan bu topraklar, 1430 yılından sonra Osmanlı hakimiyetine geçti” ifadelerini kullandı.

DÜNYA’NIN EN BÜYÜK KAZI ALANLARINDAN

Sardes’in dünyada bulunan en büyük kazı alanlarından biri olduğunu kaydeden Uçar, “Burada tahminimize göre 75 kilometrelik bir alan vardır. Şu anda sadece Artemis ve Gimnazyum bölümü olmak üzere iki bölüm halinde gezilmektedir. Lidyalıların soylularını gömdükleri Hermos Ovası’nda yani bugünkü adıyla Gediz Ovası’nda Gölmarmara ile Salihli arasında sayabildiğimiz büyüklü küçüklü 119 tümülüsler vardır. Bu tümülüsler soyluların mezarlarıdır. Heredot tarih kitabında bu tümülüsleri Mısır’daki piramitlerle mukayese edecek kadar önemli olduğunu arz etmiştir. Anadolu’nun en büyük tümülüsü Sardes’tedir. En büyüğü son Kral Krezus’un babası Kral Alyattes’e aittir. Bu tümülüsün yüksekliği 69 metredir. Taban çevresi bin 115 metre, çapı ise 535 metredir” dedi.

DAHA İYİ TANITILACAK

Sardes’in bugüne kadar tanıtımının iyi yapılmadığını ancak UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesi’ne alındıktan sonra tanıtımının daha iyi yapılacağına değinen Uçar, “UNESCO’nun burayı keşfetmesi bile aslına gecikmiş bir olay. Bu konuda bölge insanın ve bizlerin de büyük suçu var çünkü tanıtımını kendimiz yapmayı becerememişiz. Son yıllarda dernek olarak katıldığım çeşitli toplantılarda, konferans ve sempozyumlarda ve Manisa Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlen yurtdışı gezilerinde Sardes’i tanıtması sonucunda UNESCO’nun dikkatini çekti” diye konuştu.

 

sardes4 sardes3 sardes2 sardes