Saraylara kamera ihalesinde yönetmelik değişmeden iki gün önce tüyo mu gitti?

Saraylara kamera ihalesinde yönetmelik değişmeden iki gün önce tüyo mu gitti?
13 Kasım 2019 16:00

Milli Saraylar’ın kamera güvenlik sistemi ihalesini kazanan şirketin, ticari yapısındaki değişiklikler kafaları karıştırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğullarının lise arkadaşı Fatih Başçı, ihale yönetmeliğinin yeniden düzenlenip Resmi Gazete’te yayınlamasından iki gün önce şirketlerinin ticari yapısını değiştirdi. Üç ay sonra düzenlenen ihaleyle 7.5 milyon liralık işi aldı. Bu değişiliklerle yetinmeyen Başçı, şirketin faaliyetlerine “Her türlü müzeleri, tarihi mekânları ve ören yerlerini yönetmek, işletmek ve organizasyon yapmak”ı da ekledi.

 

 

 

Sözcü’den Taşkın Su’nun haberine göre 19 Nisan 2019’da Resmi Gazete’de yayınlanan 19 sayfalık yönetmelikle (Cumhurbaşkanlığının Sorumluluğunda Olup Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Yönetiminde Bulunan Tarihi Bina ve Objelerin Onarımları ve Restorasyonları ile Çevre Düzenlemesine İlişkin Mal ve Hizmet Alımlarına Dair Yönetmelik) Milli Saraylar’a ilişkin mal ve hizmet alımları detaylı bir şekilde düzenlendi.

 

 

Yönetmeliğin yayınlanmasından iki gün önce, 2014 yılında aldığı TBMM Kameralı Güvenlik Sistemi ihalesiyle gündeme gelen Fatih Başçı, tek başına hissedar olduğu iki limited şirketi, ERB Teknoloji ve ERUS Kentsel İşletme’yi anonim şirkete çevirdi ve sermaye artırımına gitti.

ERUS Kentsel İşletme’nin faaliyetlerine “Her türlü müzeleri, tarihi mekânları ve ören yerlerini yönetmek, işletmek ve organizasyon yapmak” ifadesini ekledi.

Bu ekleme 17 Nisan 2019’da tescillendi ve Türkiye Ticaret Sicili gazetesinde yayınlandı. ERUS Kentsel İşletme, karşılığı “Müzelerin faaliyetleri” olan 91.02.01 NACE koduna da sahip oldu.

 

 

Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, 30 Temmuz 2019’da İstanbul’daki Beykoz, Küçüksu ve Ihlamur kasırlarının kamera güvenlik sistemi için ihale düzenledi.

İhaleyi 7 milyon 456 bin TL ile en düşük teklifi veren ERB Teknoloji ve Bilişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi kazandı. Ancak ihale tarihine yakın süreçte şirketin ve şirket sahibi Fatih Başçı’ya ait diğer firmalarının yapılarındaki değişiklikler akıllarda soru işareti bıraktı.

2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı birçok müzenin gişe idarelerinin özelleştirilmesi gibi Milli Saraylar’a bağlı müzelerin de özelleştirilmesi için ortam hazırlandığı algısı oluştu.