Saraçoğlu Mahallesi’nde dizi çekimleri sırasında çıkan yangın Meclis gündeminde!

Saraçoğlu Mahallesi’nde dizi çekimleri sırasında çıkan yangın Meclis gündeminde!
27 Aralık 2020 11:21

Halkın girmesi yasaklanan Saraçoğlu Mahallesi’nde, TRT’de yayınlanan ‘Teşkilat ‘ dizisinin çekildiği ve 17 Aralık Perşembe günü saat 22:00’da çekim yapılırken yangın çıktığı öğrenildi.

 

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

Gök, önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk toplu konut projesi olan Ankara Saraçoğlu Mahallesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından röleve, restitüsyon ve restorasyon işlemleri yapılmakta, Bakanlık sözü geçen işlemlerin tescilli yapıların özgün mimari yapısına sadık kalınarak yapılacağını ifade etmektedir. 19 Aralık 2020 tarihinde Saraçoğlu Mahallesinde Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) tarafından yayınlanan bir dizinin çekimleri gerçekleştirilmiş, koruma altındaki binalarda yangın sahneleri çekilmiştir. Sahnenin çekimi için çıkartılan yangın sebebiyle koruma altındaki binalarda tahribat meydana gelmiş, Ankara Kurtuluş İtfaiye Amirliği tarafından düzenlenen raporda bina içerisindeki yangının büyümesi sonucu yapıların zarar gördüğü belirtilmiştir. Koruma altındaki tescilli binalarda çekim yapılması için hangi mercilerden ve hangi kapsamda izinler aldığı bilinmemekte, Başkent’in paha biçilemez kültürel ve tarihi mirasına sahip çıkılmamaktadır.
Bu bilgiler ışığında:
1. Saraçoğlu Mahallesinde bulunan koruma altındaki binalarda dizi çekimi yapılması için hangi mercilerden izin alınmıştır?
2. Dizi çekimi için çıkartılan yangının büyümesiyle tarihi binada meydana gelen zararın boyutlarını açıklar mısınız?
3. Koruma altındaki binalarda dizi çekimi esnasında çıkartılan yangının büyümesiyle meydana gelen hasara ilişkin soruşturma açılmış mıdır? Açıldıysa süreçte yapılan işlemleri ve sonuçlarını açıklar mısınız?
4. Saraçoğlu Mahallesinin 2015 yılında zorla tahliye edilmesinin ardından geçen süreçte koruma altında bulunan binalarda meydana gelen tahribatları ve bu tahribatların sebeplerini açıklar mısınız?
5. 2015 – 2020 döneminde Saraçoğlu Mahallesinde kuruyan, kesilen ve sökülen ağaçların sayısını yıllık temelde açıklar mısınız?