Sapanca Gölü’nde ilk kez…

Sapanca Gölü’nde ilk kez…
5 Mayıs 2015 17:38

Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu havzası olan Sapanca Gölü’ne, Sivil Havacılık Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik sonrasında ilk deniz uçağı haftasonu indi.

 

Kocaeli’de deniz uçağı işletmeciliği yapan Hasan Osanmaz tek motorlu deniz uçağıyla Sapanca Gölünün Kırkpınar sahiline inerken, bu izni alabilmek için 15 yıl çaba harcadıklarını söyledi.

 

Daha önce Almanya’da yıllarca deniz uçağı pilotluğu yapan Hasan Osanmaz, Türkiye’de bu kadar göl varken hiç birine deniz uçağı izni bulunmadığını, oysa dünyanın hiç bir yerinde böyle yasak olmadığını belirterek yönetmeliğin değiştirilmesi için yıllarca mücadele verdiğini söyledi. Bu yasağın, Türkiye’de deniz uçağı olayının bilinmemesinden kaynaklandığını kaydeden Osanmaz söyle dedi:

 

“ABD’den aldığımız, deniz uçakları için hazırlanmış çevre raporunu tüm resmi makamlara sunmamıza rağmen kabul görmemişti. Tübitak’tan rapor istendi. Bu kez masraflarını kendimiz karşılayarak Tübitak’tan bilim adamlarını Sapanca Gölü’nde illegal iniş kalkışlar yaparak suya hiç olumsuz etkisi olmadığına dair raporlar aldık. Tam aksine suda oksijen yaratarak faydalı olduğu raporunu verildi. Zaten suyun içinde hiç bir motoru olmadığından dünyanın her yerinde bu uçaklar motorsuz kayık statüsünde olduğunu anlatmaya çalıştık. Bu da bizim 15 yılımızı aldı.”

 

Bu iznin Türkiye’de deniz uçakçılığının gelişmesinde önemli rol oynayacağını da söyleyen Hakan Osanmaz, “Ülkemizde deniz uçaklarının sorunları tabii ki bununla sınırlı değil. Daha nice sorunlarımız var. Ancak bu gelişim için en önemlisiydi” diye konuştu.