Santralı mi yiyeceğiz?

Santralı mi yiyeceğiz?
5 Temmuz 2018 09:58

Kırklareli’nin tarım arazilerine termik santral kurulması planlanıyor. Uzmanlar ‘tarıma dayalı ithalat artar’ diye uyarıyor

 

 

Hazal Ocak / Cumhuriyet

Tekirdağ Çerkezköy’de meşe ormanlarına yapılması planlanan termik santrala karşı mücadele sürerken Trakya yeni bir termik santral tehdidiyle daha karşı karşıya. Kırklareli’nin tarım arazilerine kömürlü termik santral yapılması planlanıyor. Şirket Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini başlattı. Projeye itiraz edeceklerini belirten Kırklareli Kent Konseyi ve Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem “Trakya, Tekirdağ ve Kırklareli’de su, hava ve atık kirliliği vardır. Yeni kirleticiler eklenmemelidir” dedi.

 

Yılda 2 milyon 506 bin ton kömür yakılacak

 

Madencilik şirketi geçen nisan ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Kırklareli Merkez ilçesine bağlı Tekkeşeyhler ve Dokuzhöyük’te çoğunluğu tarım arazisi olan alana kömürlü termik santral kurmak için başvuru yaptı. ÇED süreci başlayan projenin dosyası bakanlıkta 27 Haziran’da askıya çıktı. ÇED başvuru dosyasında termik santralin yılda 7 bin saat çalışacağı belirtilerek iki ünitede saatte toplam 358 ton yerli kömür tüketimi olacağı ifade edildi. Yani yılda 2 milyon 506 bin ton kömür yakılacak. Proje sahası; Kırklareli İl merkezine 19,5 km, Ulukonak Mahallesi’ne 700 m, Dokuzhüyük Mahallesi’ne 1,8 km, Karahalil Mahallesi’ne 3 km, Bostanlı Mahallesi’ne 5,3 km uzaklıkta. Alanın santral yapılması planlanan 417.021 metrekarelik kısmı tarım arazilerinden (yüzde 84), 83.020 metrekarelik kısmı ise orman alanlarından (yüzde 16) oluşuyor.

 

Yeri değiştirilmişti

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeni bir KHK ile İstanbul – Silivri , Tekirdağ – Çerkezköy ve Kırklareli Vize’de tarım ve orman alanı iki bölgeyi “Enerji Üretim Alanı” ilan ederek, termik santral yapılmasının önünü açmıştı. Bölge halkı ve çevre aktivistleri karara itiraz etmişti. İtiraz üzerine santralların yeri kaydırılmıştı. Şu anda da Çerkezköy’de meşe ormanlarını tehdit ediyor. Bölge sakinleri ve Greenpeace’in santrala karşı açtığı dava sürüyor.

 

Ormansızlaştırır

 

Kırklareli Kent Konseyi ve Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem “Trakya, Tekirdağ ve Kırklareli’de su, hava ve atık kirliliği vardır. Yeni kirleticiler eklenmemelidir. Termik santrallar hava, toprak ve su kirliliğine yol açar. Santrallar gezegenin baş belası küresel ısınma ve iklim değişikliğine korkunç katkılarda bulunacaktır. Özellikle fosil yakıt kullanan termik santralların küresel ısınmadaki yeri kesin olarak bilinmektedir. Ek olarak ormansızlaşma da küresel ısınmanın bir kaynağı olup planlanan santral ile ormansızlaşmaya da yol açılacaktır. Kırklareli Kent Konseyi olarak, hem bugün bölgede yaşayan ve gelecekte yaşayacak olan canlıların varlığını sürdürmesi açısından ÇED sürecinin sonlandırılmasını talep ediyoruz” dedi.

 

Tarım alanlarını yok etmeyin

 

Projeye itiraz edeceklerine dikkat çeken Kırklareli Kent Konseyi ve Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem şöyle konuştu: “Tarım alanlarının yok edilerek termik santral kurulmasında kamu yararı yoktur. tarım alanlarının yok edilmesi, tarıma dayalı ithalatın artması demektir.