‘Şantiyede hukuk dersi’

‘Şantiyede hukuk dersi’
16 Ekim 2019 11:46

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nde inşaatı tamamlanmadan faaliyete geçen binaları Meclis’e taşıdı. Öğrencilerin inşaat halindeki binalarda eğitim görmek zorunda bırakıldıklarını belirten Adıgüzel, hem öğrencilerin hem de üniversite çalışanlarının can güvenliğinin tehlikeye atıldığını ifade etti.

 

 

 
CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nde inşaat koşulları altında devam eden eğitimi Meclis gündemine taşıdı. Yeni fakülte binasındaki inşaatın halen tamamlanmaması nedeniyle büyük mağduriyet yaşandığının altını çizen Adıgüzel, “Türkiye’nin köklü ve saygın üniversitelerinden Marmara Üniversitesi’nde öğrenciler şantiye koşullarında derse giriyor. Tavandan düşen demir parçalarından tutun da asansörlerin kullanımının ne kadar güvenli olduğuna dair birçok konu binayı kullanan öğrenciler, akademisyenler ve diğer çalışanlar açısından tedirginlik yaratmaktadır. İnşaat tamamlanmadan; öğrencilerin, akademisyenlerin ve diğer üniversite çalışanlarının can güvenliğini tehlikeye atarak derslere başlanmasının gerekçesi nedir?” diye sordu.

 

 
“Öğrenciler Amfide Yer Bulamıyor”

 

 
Yeni binanın fiziki koşullarının yetersiz olduğuna vurgu yapan Adıgüzel, “Yeni binadaki amfilerin kapasitelerinin hukuk fakültesindeki öğrenci sayısına oranla yetersiz olduğu belirtiliyor. Bu plansızlığın getirdiği yetersizlik sebebiyle öğrenciler sağlıklı ve nitelikli eğitim alamıyor. Amfilerin yetersizliği nedeniyle öğrenciler ya derse giremiyor ya da dersleri ayakta takip etmek zorunda kalıyor. Oysa bu sorunun binanın yapılmasından önce planlama aşamasında dikkate alınması gerekirdi” dedi.

 
“Dersler İptal Mi Ediliyor?”

 
Öte yandan fiziki koşullardan dolayı yüksek lisans ve doktora derslerinin iptal edildiğine yönelik şikayetler geldiğini belirten Adıgüzel, “Türkiye’nin sayılı hukuk fakültelerinden birinde fiziki koşullardan dolayı derslerin iptal edilmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Yine aynı şekilde öğrenciler kütüphanenin taşınma nedeniyle tam faaliyete geçemediğinden şikayetçi. Neredeyse dönem başlayalı bir ay oldu, ama öğrenciler kütüphaneyi kullanamıyor. Özellikle hukuk kitaplarının pahalılığı düşünüldüğünde, birçok öğrenci gerekli ders kitaplarının temininde büyük sıkıntılar yaşıyor” ifadelerini kullandı.

 
Adıgüzel, soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

 
– İnşaat halindeki binada, ders sırasında sınıfa demir düştüğü gibi haberler medyaya yansımış, sosyal medyada konuya ilişkin paylaşımlar yapılmıştır. İnşaat tamamlanmadan; öğrencilerin, akademisyenlerin ve diğer üniversite çalışanlarının can güvenliğini tehlikeye atarak derslere başlanmasının gerekçesi nedir? Taşınma neden aceleye getirilmiştir?
– Yeni inşa edilen binada, amfilerin kapasitesinin öğrenci sayısına oranla yetersiz kaldığı ifade edilmektedir. Amfilerin yetersizliği nedeniyle öğrencilerin derslere girememesinden dolayı oluşan mağduriyetin giderilmesine ilişkin ne gibi önlemler alınması planlanmaktadır? Bina planlanırken öğrenci sayısı neden göz önünde bulundurulmamıştır? Kontenjan sayısının düşürülmesine ilişkin herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur?
– Mevcut koşulların yetersizliğinden dolayı yüksek lisans ve doktora derslerinin iptal edildiğine yönelik bilgiler doğru mudur?
– Binadaki asansörlerin kullanımının güvenli olup olmadığına yönelik gerekli kontroller yapılmış mıdır?
-Eğitim yılı başlamasına rağmen kütüphanenin halen kullanılamadığı ifade edilmektedir. Hukuk kitaplarının pahalılığı göz önünde bulundurulduğunda öğrencilerin bu kitapların temininde yaşadığı sıkıntılara yönelik ne gibi önlemler alınması düşünülmektedir?
-Öğrencilerin ve diğer üniversite bileşenlerinin yaşadığı bu sıkıntılara rağmen üniversite yönetimi ile iletişim kopukluğu yaşandığı, öğrencilerin gerekli bilgilendirmelerden mahrum bırakıldığı doğru mudur?
-İnşaatın ne zaman tamamlanacağına dair öngörülen bir tarih var mıdır?