Sansür, yok sayma ve yalan haber… Manşetlerle savaşan İmamoğlu!

Sansür, yok sayma ve yalan haber… Manşetlerle savaşan İmamoğlu!
10 Mayıs 2019 10:20

1994’te medya karartmasına rağmen Erdoğan başkan seçilmişti Ve… Erdoğan sık sık ‘Manşetlerle savaştık’ cümlesini kurmuştu, Bugün… Aday olduğundan bu yana İmamoğlu’na ‘sansür’ uygulanıyor Star TV, SÖZCÜ’nün İmamoğlu röportajının reklamını bile almıyor.

 

Aytunç Erkin / Sözcü

1

24 Eylül 1998’de Hürriyet’in manşeti böyleydi.

 

 

1 – Büyük şairlerden Ece Ayhan’ın dizesiyle başlayalım:“Biz tüzüklerle çarpışarak büyüdük kardeşim/Velhasıl onlar vurdu biz büyüdük kardeşim…” (Yalınayak Şiirdir)
Bu dizelerin siyasi hayatımızda nasıl yansıdığına geleceğim ancak… Dün, SÖZCÜ Gazetesi’nin usta yazarı Uğur Dündar’ın, YSK tarafından mazbatası alınan Ekrem İmamoğlu ile röportajını okudunuz.

 

STAR TV’DEN AMBARGO

 

Gazete yönetimi de bu söyleşiye Star TV’de bant reklam vermek istedi. Ancak Star TV, Sözcü Gazetesi’nin “Ekrem İmamoğlu gerçekleri Uğur Dündar’a anlattı yarın Sözcü’de” cümlesini içeren 7 saniyelik bant reklamı yayımlamayı reddetti.
Şimdi tekrar gelelim Ece Ayhan’ın “Biz tüzüklerle çarpışarak büyüdük…” dizesine… Siyasi yansımasına!

2
21 Nisan 2019 Güneş Gazetesi.

 

TÜZÜKLERLE…

 

Tarih 17 Nisan 2010… “Demokratik açılım” çalışmaları kapsamında İstanbul Dolmabahçe’deki Çalışma Ofisinde yazarlarla bir araya gelen Erdoğan şöyle konuşur: “… Ece Ayhan, ‘Devlet dersinde’ öldürülenlerden bahsediyor, ‘her çocuğun kalbinde kendinden daha büyük bir çocuk vardır’ diyor. ‘Biz tüzüklerle çarpışarak büyüdük velhasıl onlar vurdu, biz büyüdük kardeşim’ diyor. Evet, bu kardeşiniz, kanunları, tüzükleri yaşayarak öğrendi ve bugünlere geldi. Hakkı, hukuku savunmanın önce hukukun çağdaş standartlara kavuşmasından geçtiğini çok iyi biliyoruz. Şiir okumanın mahkumiyet getirdiği günlerden bugünlere ulaştık.”

3

Star TV’nin reklamını almadığı SÖZCÜ’nün dünkü manşeti.

 

MEDYADA YOKTU…

 

Tarih 27 Mart 1994… Erdoğan’ın siyasi hayatında dönüm noktasıydı. “İstanbul’u yöneten, Türkiye’yi yönetir” diyordu, öyle de oldu. Erdoğan, yerel seçimlerde yüzde 25’le Refah Partisi’nden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Başkan olmuştu ama medyada kendisine yer bulamıyordu. Hatta ‘medyayla vuruşarak’ yürüyordu. Tayyip Erdoğan’ın okuduğu şiir üzerine siyaseten yasaklanmasının ardından ‘Muhtar bile olamaz’ denilmişti. Ki, 2019’a kadar geçen sürecin önemli bir bölümünde medyayla hep sorun yaşadı. Siyasi hayatı bir şiirle bitiyordu… Cezaevini bile gördü!

 
Şimdi… 25 yıl önce Erdoğan’ın yaşadıklarını bugün iktidara yakın medya (Yüzde 90’ı oluşturuyor) Ekrem İmamoğlu’na uyguluyor. Sansür, yok sayma ve ‘yalan’ haber…
Gazete patronu devletten ihale alırsa, direnemez!

2 – Hatırlayın…‘Büyümenin’ yolunun banka-medya ilişkisinden geçtiğini görenlerden biri olan Korkmaz Yiğit, Kanal 6, Kanal E ile Yeni Yüzyıl ve Ateş gazetelerini alarak medya dünyasına adım atmıştı. Yiğit, vaktiyle Kanal E’yi satın aldığında “Niye?” sorusuna verdiği cevap medyanın durumunu anlatıyordu: “Elimin altında güçlü bir silah olmasını istiyorum. Kullanmak şart değil. Amerika’nın elinde atom bombası var ama kullanması gerekmiyor. Atom bombasının varlığı, olabilecek tehditleri ortadan kaldırıyor.”

RTÜK eski başkanı Nuri Kayış da “İşten Kovduran Yazılar” kitabında medyanın sermaye yapısına dikkat çekmişti.

 

GAZETE PATRONU KİMDİR?

 

Kayış, “Medyanın sermaye yapısı böyle oldukça iktidarlar da yazar kovdurur. Gazete patronunun aynı zamanda bankası, sigorta şirketi, müteahhitlik firması, enerji santrali, oteli, madeni varsa, devletle, bürokrasiyle iş ilişkisi içindeyse iktidarın talepleri karşısında direnemez” değerlendirmesi yapmıştı. Bugün…Yüzde 90’ı iktidarın elinde olan medya, mazbatası elinden alından Ekrem İmamoğlu’nu aynı Erdoğan gibi büyütüyor. Nasıl mı? Anlatalım…
İmamoğlu’na ‘organize bir sansür’ uygulandı

3 – Tarih 7 Nisan 2019…Ekrem İmamoğlu, AKP’nin İstanbul’da tüm oyların sayılması için Yüksek Seçim Kurulu’na başvuru yapacakları yönündeki açıklamasına bir basın toplantısı ile yanıt verir. Ancak AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un “Organize bir usulsüzlük var” iddiasında bulunduğu açıklamayı başından sonuna canlı yayınlayan televizyon kanalları, İmamoğlu’nun yanıt niteliğindeki basın toplantısını görmezden gelmeyi tercih eder.

 

MEDYAYA SERT ELEŞTİRİ

 

İmamoğlu basın toplantısı öncesinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada böyle bir medya engeli ihtimaline dikkat çekerek, “Saat 17.00’de gündeme dair yapacağım açıklamayı tüm sosyal medya hesaplarımdan canlı olarak paylaşacağım. Bakalım hangi televizyon kanalları tamamını canlı olarak yayınlayabilecek?” diye sormuştu.
Tarih 8 Nisan 2019… İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen CHP’li İmamoğlu, hükümete yakınlığıyla bilinen medya gruplarının isimlerini tek tek açıklar ve şöyle konuşur: “NTV’yi, Habertürk’ü, Ciner ailesini, CNN Türk’ü, Demirören ailesini takip ediyorum… İş dünyasına yaptıkları katkılardan dolayı uyarmayı kendime hak gördüğüm için uyarıyorum. Gün gelir isimlerini anmaktan bile vazgeçerim.” AKP yöneticilerinden sert açıklamalar gelir!

PROVOKATİF MANŞET

Sonra…Gazeteler, mazbatayı aldığını bile görmek istemez. Sonra… PKK terör örgütünün hain saldırısı üzerine bir gazete ‘Mutlu musun Ekrem’ manşetini atar…Sonra…Mazbatayı görmeyen medya seçimin iptalini manşetlerine taşır…

Ve son sansür…

SÖZCÜ’nün reklamı kabul edilmez!. İktidar yöneticilerinden ‘Basın özgürlüğü yok’ eleştirisi gelmedi!
Soru şu: Şimdi kim mağdur… Kim güçlü?

 

 

https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarlar/aytunc-erkin/25-yil-sonra-ayni-sansur-imamoglu-erdogan-gibi-medyayla-vurusarak-yuruyor-4743207/