Sanki Osmanlı bayramı

Sanki Osmanlı bayramı
31 Ağustos 2015 08:05

Cumhurbaşkanı’nın ilk kez Saray’da düzenlediği Zafer Bayramı resepsiyonunda Erdoğan ve eşi gelen davetlilerin elini sıkmadı. Kuranıkerim tilaveti ile başlayan resepsiyonda ‘Selçuklu’dan Osmanlı’ya’ konulu tanıtım filmi izlendi.

 

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ilk kez Sarayında düzenlendiği Zafer Bayramı resepsiyonu, ilklere sahne oldu. Erdoğan ve eşi ilk kez yüzlerce davetlinin elini sıkmadı. Resepsiyon, yine ilk kez Kuranı Kerim tilaveti ile başladı. 1800 davetli pür dikkat tilaveti dinledi.

 

 

Saray’daki resepsiyonda terör olayları nedeniyle müzik dinletisi yapılmadı. Resepsiyonlarda alışık olunan Cumhurbaşkanı ve eşinin davetlileri tek tek karşılaması ritüeli yapılmadı. Resepsiyonda ilk olarak şehitler için Kuranıkerim tilaveti dinlendi.

 

Türkeş’le yan yana

 

Resepsiyonda “Selçuklu’dan Osmanlı’ya” konulu tanıtım filmi izlendi. Erdoğan filmi, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile birlikte izledi. Erdoğan, konuşmasından önce yurtdışındaki Türk birlikleriyle canlı bağlantı gerçekleştirdi. Erdoğan konuşmasında, “Biz ne tek bir vatandaşımızdan ne de bir karış toprağımızdan vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz” dedi. Bir süre

 

‘At oynatamazlar’

 

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan “Bu ülke birkaç çapulcunun, teröristin at oynatacağı ülke değil. Bunun cezasını bedelini, ödeyecekler. Ya silahlarını gömecekler, ya da ülkeyi terk edecekler” dedi. Erdoğan, HDP’nin silah bırakma çağrısı ile ilgili olarak da “Samimi bulmuyorum. Bunlar 7 Haziran öncesinde de vardı. 80 vekil almışsın ne oldu çok daha beter oldu. Bunlar dağa taşeronluk yapmaya başladılar” dedi.

 

Erdoğan, “çözüm süreci buzolabından nasıl iner” sorusuna ise “Huzur, refah geldiğinde, milli birlik ve kardeşlik noktasına geldiğinde” yanıtını verdi. Erdoğan sandık güvenliği ile ilgili olarak da “7 Haziran’da yaşananlar 1 Kasım’da yaşanmayacaktır diye düşünüyorum. Temennimiz milletimiz, bu süreçte yaşadıklarımızı bizlere yaşatmayacak bir kararı verir. Seçim güvenliği noktasında hükümetimiz, silahlı kuvvetleri olsun, İçişleri Bakanlığı olsun, tedbirlerini alarak en az hasarla atlatacağına inanıyorum” dedi. Erdoğan, taşımalı seçmen sistemi için Anayasa değişikliğinin gerektiğini söyledi.

 

Moral mi kaldı bayram kutlayacak

 

Büyük Zafer’in 93. yıldönümünde törenlere devlet erkânı katılırken, kutlamalar Atatürk anıtlarına çelenk koyma ve tebriklerin kabulüyle sınırlı kaldı. Terör olayları nedeniyle müzik dinletisi ve halk dansları gösterileri ile resepsiyonlar iptal edildi.

 

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu bu kez el sıkıştı

 

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü resmi törenleri Ankara’da gerçekleştirildi. İlk tören Anıtkabir’de düzenlendi. Tüm devlet erkânının yer aldığı törene yalnızca MHP lideri Devlet Bahçeli ilk kez katılmadı. MHP yetkilileri, Bahçeli’nin seçim hükümetinde yer alan Tuğrul Türkeş ile birlikte fotoğraf vermemek için törene katılmadığı bilgisini verdi. Seçim hükümetinde yer alan Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, AB Bakanı Ali Haydar Konca ile hükümete katılmıyla tepkileri üzerinde toplayan MHP’li Tuğrul Türkeş de Anıtkabir’deki törende yer aldı. Doğan ve Konca, AKM’deki törenlerde yer almazken Türkeş, bu törenlere de katıldı. Anıtkabir törenlerine katılan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile HDP’li bakanlar Doğan ve Konca, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki tebrikleri kabule gitmedi.

 

Bayrak şaşkınlığı

 

AKM’ye atlı birlikler eşliğinde alana, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile birlikte araba üstünde giren Erdoğan, töreni izleyen yurttaşları ve birlikleri selamladı. Erdoğan’ın, şeref tribününe gelip selamlama merasimini yaptıktan sonra Türk bayrağının çekilmesi sırasında oturulmadan ayakta beklendi. Bu sırada Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Sare Davutoğlu’nun oturması kısa süreli krize yol açtı. İkili herkesin ayakta olduğunu gördükten sonra ayağa kalktı ve bayrağın göndere çekilmesinin ardından İstiklal Marşı okundu.

 

‘100. yıl’ vurgusu

 

Erdoğan, protokole geçmesinin ardından bir ilki gerçekleştirdi ve halka seslendi. Erdoğan şöyle konuştu: “Bugün Cumhuriyetin 100. yılı için kendimize yeni hedefler belirleyebilecek yeni olgunluğa eriştik. İstikbal ve istiklal mücadelemiz hiçbir zaman bitmedi bitmeyecek. Milletimiz bugün yaşadığımız sıkıntıların üstesinden gelecek güce sahiptir. TSK bağımsızlık mücadelemizin en büyük teminatıdır.”

 

Alkışlamadı

 

Erdoğan’ı yalnızca Kılıçdaroğlu alkışlamadı. AKM’deki törende tarihte kurulmuş Türk devletlerinin bayraklarının yanı sıra harp okullarında öğrencileri eğitim gören ülkelerin bayrakları da taşındı. Törenlere Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’ndan katılan Tüfek Takımı da ilk kez bir gösteri yaptı.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet