Sandık Gücü Çiğiltepe’dir! Gençliği bu onurlu göreve davet ediyoruz

Sandık Gücü Çiğiltepe’dir! Gençliği bu onurlu göreve davet ediyoruz
4 Ekim 2017 15:09

29 Eylül 2017 tarihinde Bursa Nilüfer’de Uğur Dündar’la Halk Arenası programını misafir ettik.

 

 

 

Hidayet SEVİNÇ H&H YORUM

 
Programın canlı yayın konuklarından Teğmen Çelebi diye tanıdığımız Mehmet Ali Çelebi bir yıldır üzerinde çalıştıkları “Sandık Gücü” adlı projeyi tanıttı. Duayen gazeteci ve televizyon programcısı Uğur Dündar ise büyük bir heyecanla bu organizasyondan bahsederken bir milyon kişilik olması planlanan bir proje olduğundan olsa gerek bu oluşuma “Sandık Ordusu” adını verdi.
Program sırasında Teğmen Çelebi bu projenin Twitter, Facebook ve Instagram hesaplarını duyurdu ve izleyenlerden takip etmelerini, takipçilerine de duyurmalarını istedi. Salonda canlı yayını izlemekte olan Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil twitter.com/sandikgucu hesabını takip ettiğinde kendisinin 46. takipçi olduğunu söyledi arkasından ben takibe aldığımda 145. takipçi oldum, program bitmeden Sandık Gücü Twitter hesabında 1300 takipçiye ulaşılmıştı bu yazıyı yazdığım saatlerde baktığımda 24.987 takipçiye ulaşılmış olduğunu görüyorum.
Ülkemizde sandık güvenliği konusunda çalışma yapan sivil toplum örgütlerinden en kalabalığı olan twitter.com/oyveotesi twitter hesabının ise yazıyı yazdığım saatte baktığımda 202.460 takipçisi var. Oy ve Ötesi, 16 Nisan referandumunda sahada görev yapmadı fakat gönüllülerine herhangi bir siyasi partiye giderek müşahit kartı almak suretiyle sürece katkı sağlayabileceklerini duyurdu. Oy ve Ötesi 1 Kasım 2015 seçimlerine ilişkin yayınladığı sonuç raporunda ise 65 bin civarı gönüllünün kayıt yaptırdığını; 43 İlin 168 ilçesinde 57 bin civarı gönüllünün seçim günü sandıklarda görev aldığını duyurdu.
Peki Mehmet Ali Çelebi’nin dediği gibi 1 milyon gönüllü sayısına nasıl ulaşılacak?
Teğmen Çelebi, 16 Nisan’da anamuhalefet partisi CHP tarafından görevlendirme yapılamayan, gidilemeyen, engellerle karşılaşılan ve eğitimsiz kişilerin görevlendirilmesi sonucunda Türkiye’de 16 bin sandığa tekabül eden toplam sandıkların %10’luk kısmına sahip çıkılamadığını söyledi. Dahası ülke genelinde bu şekilde kritik 20 bin civarı sandık olduğunu bu sandıklarda kullanılan oyun 3.7 milyon olduğunu, evet ile hayır arasındaki farkın 1.375.000 olduğunu ve bu oyların yarısı olan 688.000 oyun evet değil de hayır çıkması durumunda referandumdan başkanlık sisteminin çıkamayacağını yani aslında sahada kazandığımız referandumu sandıkta kaybettiğimizi belirtti.
Program sonrasında Mehmet Ali Çelebi ile uzunca sohbet edip bilgi paylaşımında bulunduk son iki seçimde Oy ve Ötesi gönüllüsü sandık müşahidi olarak sandıklarda görev yaptığımı ve referandumda da bir siyasi partiden sandık görevlisi olarak yapmış olduğum çalışmaları ve edindiğim tecrübeleri ayrıca bu konuda yapmış olduğum araştırmaları paylaştım.
CHP’nin ülke genelinde 160 bin sandıkta 1 milyon gönüllü bulmasının imkansız olduğunu ancak kurulmakta olan Meral Akşener’in partisi ile işbirliği yapılabilirse bu sayıya ulaşılabileceğini belirttim. Kendisi de Oy ve Ötesi derneğinden destek istediklerinde cevaben: “Biz partiler üstü bir oluşumuz CHP bünyesinde bir oluşuma destek olamayız ama Meral Akşener’in kuracağı partinin de bu projenin içinde olması durumunda Oy ve Ötesi derneği olarak bu projenin paydaşlarından biri oluruz.” sözünü aldığını söyledi.
Mehmet Ali Çelebi projenin son halini CHP Genel Başkanına sunduktan sonra Meral Akşener ile görüşerek işbirliği teklif edeceğini söyledi. 16 Nisan gecesinin kahramanı, YSK’nın seçim kanununa aykırı bir şekilde aldığı mühürsüz pusula ve zarfların geçerli sayılması kararı nedeniyle referandum sonuçlarına düşürülen gölge sonucunda YSK Başkanının karşısına dikilerek yiğitçe hesap soran,oylarımıza sahip çıkan Prof. Dr. Ümit Özdağ’ın sandıklara sahip çıkılması konusunda çalışmaları olduğunu biliyorum.
Mehmet Ali Çelebi’nin kendi ifadesiyle “partiler üstü” olan bu projesine hepimizin destek olması gerekiyor. “Seçsis sisteminde hileler yapılıyormuş, oylar bilgisayar sisteminde yer değiştiriyormuş” bunların tamamı seçmenleri sandığa küstürmeye yarayan algı operasyonlarıdır. 16 Nisan 2017 referandumunda YSK tarafından açıklanan verilere Türkiye genelinde hapishanelerde kurulan 461 sandık dahil olmak üzere toplam 167.601 seçim sandığı mevcut.
Her sandık için sandık kurulu üyeleri, müşahitler, bina sorumluları ve bunların yedekleri ile çağrı merkezi çalışanları, avukatlar, bilişimciler, ulaşım görevlileri, haberciler, Milletvekilleri, ıslak imzalı tutanakları sisteme tarayacak ekipler, bilgisayarları başında YSK’nın yayınladığı sandık sonuçlarını ellerimizdeki ıslak imzalı tutanaklar ile hızlıca teyit edebilecek ve sosyal medyayı etkin kullanabilen gönüllüler ile bu projeyi koordine edebilecek yöneticilere ihtiyaç var.
Projenin kilit noktası ise şu: Herhangi bir ilde yeterli sayıda gönüllü bulunamıyorsa öncelikle kendi imkanları ile tercihen o ili tanıdıkları için kendi memleketlerinde görev yapmayı kabul eden, kendi memleketleri olmasa bile seve seve gönderildiği yerde görev yapacak gözü pek ve atak gönüllülere ihtiyaç duyulacak. Benim memleketim Bursa ve Bursa’da yaşıyorum o yüzden kendi memleketimde değil bana ihtiyaç olacak sandık hangi ildeyse oraya kendi imkanlarım ile giderek görev yapacağımı bugünden ilan ediyorum.
2019 seçimleri köprüden önce son çıkış niteliği taşıyor. Bakınız Meksika Anayasası ve Başkanlık Sistemi bizim ülkemizde 2019’da tamamen hayata geçirilecek Başkanlık Sistemine göre nispeten daha demokratik olduğu halde 73 yıldan beri aynı parti iktidarda ve tahmin edin Meksika’da uygulanan seçimlerin en meşhur olduğu konu ne? Sizlere çok tanıdık gelecek: Hileli sandık sonuçları!
Teğmen Çelebi ile sözleştik, Sandik Gücü ekibinde kendisi ile yakınen çalışacağım projenin detaylarını ve aldığımız mesafeyi yine bu köşeden sizler ile paylaşıyor olacağım sizler de Facebook, Instagram ve Twitter sosyal medya hesaplarınızdan sandikgucu hesaplarını takip ediniz. Öneri, görüş ve tecrübelerinizi bu sayfalar üzerinden bizlerle paylaşın.
Teğmen Çelebi’nin dediği gibi: “Sandık Gücü Çiğiltepe’dir. Gençliği bu onurlu göreve davet ediyoruz.”

 

3

1

33

 

 

Hidayet SEVİNÇ Twitter

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
2019 Cumhurbaşkanlığı seçimi için bir çatı adaya ihtiyacımız yok
CHP’nin iktidar olması hayal değil
CHP’ye öneri