Sanayiciler ve işçiler ekonomiden dertli: Nefes alamıyoruz

Sanayiciler ve işçiler ekonomiden dertli: Nefes alamıyoruz
8 Mayıs 2018 10:21

Hükümetin seçim pakedinin kendilerine yaramadığını söyleyen OSTİM esnafı: Nefes alamıyoruz. Dövizdeki bu artışın ardından hiçbir paket bizi kurtaramaz

 

 

Hüseyin Şimşek / Birgün

 

 

Ülkenin en gelişmiş orta ve küçük ölçekli sanayi üretim alanı olan Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi’nde (OSTİM) son üç senedir yaşanan durgunluk, dövizdeki yükselişte zirveye ulaşmış durumda. 100 bini aşkın işçinin çalıştığı ve 10 binin üzerinde de işletmenin yer aldığı OSTİM’de herkes ne şekilde ayakta kalabileceğini tartışıyor.

Dolar ve avrodaki yüksek artış, özellikle yurtdışından getirilen parçalarla iş yapmaya çalışan esnafın üretim aletlerini yenilemesinin önüne geçiyor. Birçok işçi maaşını uzun süren gecikmelerin ardından alırken maaş alamayan işçiler ise her gün banka hesaplarını “umutsuzca” kontrol ettiğini anlatıyor.

 

Sanayide işler durgun

 

 

Yaklaşık iki yıl önce gazetemize, “Konuşulmayan fakat yaşanan ciddi bir kriz var. Açıklanan teşvik paketleri hayata geçirilebilir paketler değil. Hükümetin her paketi uzun vadeli etkiye sahip. Yakın döneme ilişkin bir planları yok” açıklamasını yaparak sanayinin içinde bulunduğu durumu özetleyen Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kurt, değişen çok da bir şeyin olmadığını söyledi.

 

 

‘Moral bozucu olabilir’

 

 

Başbakan Binali Yıldırım tarafından geçen hafta açıklanan ve içerisinde vatandaşın devlete karşı borçlarında yapılandırma imkânı getiren düzenlemenin “büyük öneme sahip olmayacağını” söyleyen Kurt, “Vergi, prim borcu, trafik cezası gibi cezalar ve borçların yeniden yapılandırılacağı açıklandı. Kuşkusuz ki birikmiş borç ve cezaların ödenmesine kolaylık getirilmesinin bazı faydaları olabilir. Kamu, bu paketle tahsil edemediği alacakların ödenmesini kolaylaştıracaktır ancak bu tür düzenlemeler, zamanında ödeme yapan sanayici ve iş insanları açısından moral bozucu da olabilmektedir” dedi.

 

 

‘Üretime dönmüyor’

 

 

Bu tür paketlerin sürdürülebilir ekonomiyi zorlaştırdığını ifade eden Kurt, “Ayrıca, acele şekilde çıkarılan ve daha çok o anlık ihtiyacı gidermeye dönük bir paket. Can suyu, nefes kredisi, Kredi Garanti Fonu gibi finansal imkânlar da üretime dönmüyor. Çünkü aldığınız krediyi, borç ödemesinde kullanıyor ve bir sonraki aşamada daha da borçlandığınızı görüyorsunuz” şeklinde konuştu.

 

 

‘45 günde bir maaş alıyoruz’

 

 

Üç çocuk babası, sekiz yıllık OSTİM işçisi Halil Uzun, geçen yılın kasım ayından bu yana maaşını düzenli olarak alamadığını ifade ediyor. İçerisinde bulunduğu koşulları BirGün’e anlatan Uzun, “Kasım ayına kadar üç beş gün gecikmeli de olsa maaşımızı alıyorduk. Ama Kasım ayından sonra o üç beş gün önce 15 gün sonra 45 gün oldu. Artık maaşımızı ayda bir değil bir buçuk ayda bir alıyoruz” dedi.

 

 

‘Paket bizi ilgilendirmiyor’

 

 

Hükümetin açıkladığı ekonomi paketinin kendilerini ilgilendirmediğini söyleyen Uzun, “Borçlarımız yapılandırılacakmış. Yapılandırılması normal şartlar için güzel bir şey olabilir fakat bizim kazandığımız para günlük ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetmiyor. Durumumuz böyleyken yapılandırmanın bize bir yararının olacağını söyleyemeyiz. Yapılandırılsa da ödeyemeyeceğiz, yapılandırılmasa da” ifadelerini kullandı.

 

 

‘Birçok arkadaşım kovuldu’

 

 

OSTİM dışında çalışabileceği yer sayısının sınırlı olduğunu ve bu nedenle “sabretmeye” devam ettiğini dile getiren Uzun, “Son aylarda birçok arkadaşım çalıştığı iş yerinin ‘küçülmesinden’ ya da kapanmasından dolayı işsiz kaldı. İşsiz kalan arkadaşlarımın hiçbiri henüz iş bulamadı. Bu nedenle hiçbir yere gidemiyoruz. İş verenimiz maaşımızı 45 gün değil 75 günde bir verse de çalışmak zorundayız” dedi.

 

 

‘Göz boyama paketi’

 

 

15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamunun alacaklarının uzun süre boyunca aksadığını ve o dönemde aldıkları yaranın etkisinin hâlâ sürdüğünü ifade eden OSTİM esnaflarından Kazım Çınar, ekonomi paketinin göz boyama amaçlı olduğunu, esnafı ilgilendirmediğini söyledi.

 

 

‘Yapılandırmasınlar silsinler’

 

 

24 Haziran’da yapılacak seçimlere dönük bir “göz boyama paketi” ile kapılarının çalındığını ancak senelerdir özellikle dövizdeki dalgalanmalar nedeniyle yaşadıkları zorlukların ardından bunun bir öneminin olmadığını söyleyen Çınar, “Devlete olan borçlarımızı yapılandırmasınlar. Bir şey yapmak istiyorlarsa borçları tamamen silsinler” diye konuştu.

 

 

‘Bir süre üretim yapamayacağız’

 

 

İş yerinde daha önceleri 40 işçinin çalıştığını ancak şimdi büyük bölümünü işten çıkarmak zorunda kaldığını söyleyen Çınar, “Tecrübeli çalışanlarımızla yola devam etmek genç arkadaşlarımızla ise ayrılmak zorunda kaldık. Üretim yapamıyoruz. Yaptığımız üretimin ardından paramızı tahsil edemiyoruz. Makinelerimizden birine bir şey olursa yedek parçayı döviz üzerinden aldığımızdan dolayı çok zorlanıyoruz. Üstelik o parçayı her aldığımızda en az iki katı fazlasını ödüyoruz. Zamlar belimizi büktü. Böyle giderse yanımızdaki az sayıda arkadaşla da yolumuzu ayıracağız ve bir süre üretim yapmayacağız” ifadelerini kullandı.

 

https://www.birgun.net/haber-detay/sanayiciler-ve-isciler-ekonomiden-dertli-nefes-alamiyoruz-215056.html