Sanayici simsarların eline düştü

Sanayici simsarların eline düştü
17 Mayıs 2017 08:20

Ekonomideki bozulma ile işadamları fabrikalarını kaptırmaya başladı. Dövizdeki oynaklığın iflasa sürüklediği sanayiciler fırsatçının eline düşüyor

 

 

 

Erdoğan Süzer / Sözcü

 

 

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) Başkanı Vahit Yıldırım, yükselen kur yüzünden mali sıkıntıya giren sanayicilerin elindeki fabrikaların fırsatçı simsar ve kuyumcuların eline geçmeye başladığı uyarısında bulundu. Gebze OSB’nin de başkanlığını yürüten Yıldırım, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında kritik açıklamalarda bulundu. Yıldırım, ülke sanayisinin bel kemiği konumundaki OSB’lerdeki fabrikaların ciddi tehdit altında olduğunu belirtti. Mali yönden zor duruma düşen 30-40 yıllık deneyimli işadamlarının dahi fabrikalarını tek tek kaptırmaya başladığını ifade eden Yıldırım, şu bilgileri verdi:

 

 

BOYDAKLAR DA BÖYLE YAPTI

 

 

“Zor durumdaki sanayicilerimizin tepesine simsar olarak tabir ettiğimiz insanlar musallat olmaya başladı. Sanayici zorda, işleri kötü olduğu için bankalardan kredi alamıyor. Durumu gören fırsatçı simsarlar, para babaları, kuyumcular gelip sanayicinin OSB’deki yerini yarı fiyata satın alıyor ve sanayicinin kiracı olarak fabrikada çalışmasını istiyor. Kira bedeli olarak rayicin iki katını istiyor. Yeniden işlerini düzeltip fabrikasına kavuşacağını düşünen sanayici teklifi çaresiz kabul ediyor. Oysa simsar fabrikayı yüzde 50 ucuza alıp kirayı yüzde 100 pahalı tahsil ettiği için sanayici sonunda her şeyini kaybediyor.”

 
Başkan Yıldırım, OSB tapularına bakıldığında büyük çoğunluğunun simsarların elinde olduğunun görülebileceğini söyledi. Simsarların ağırlıklı olarak aynı kişilerden oluştuğuna işaret eden Yıldırım, FETÖ soruşturması kapsamında el konulan Boydak Holding’in de soruşturma öncesinde aynı yöntemle OSB parsellerini ele geçirdiğini söyledi.

 
Yıldırım, “Bu yöntemi en son bizim Gebze OSB’de Boydaklar yaptı, 3-4 parseli bu şekilde aldılar” dedi. Yıldırım, devletin simsarlardan önce devreye girip fabrikaları simsarların elinden kurtarması gerektiğini de söyledi.

 

 

BAKANLIK ATAMALI YÖNETİCİ

 

 

OSBDER Başkanı Vahit Yıldırım, hükümetin hazırladığı üretim reformu paketinin içerisinde Emlak Vergisi ve TRT elektrik payının kaldırılması gibi olumlu maddeler yer almakla birlikte OSB’de gayrimenkul rantına yol açacak düzenlemelerin de bulunduğunu söyledi. Yıldırım, pakette OSB’lerin üst kuruluşu olan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun (OSBÜK) genel sekreterinin bakanlık tarafından atanıp, görevden alınması maddesinin de işleyişe müdahale etkisi yaratacağını bildirdi.

 
Vahit Yıldırım, Türkiye’de eğitim sisteminin kalifiye personel üretmeye uygun olmadığını, bu nedenle sokaktaki işsizlere karşılık sanayide ciddi personel açığı yaşandığını söyledi. Gebze OSB olarak İşkur’dan 5 bin 500 işçi talep ettiklerini, İşkur’un 3 bin işsiz gönderdiğini, bunlardan da niteliği olan sadece bin 270’ini işe alabildiklerini belirten Yıldırım, istihdam seferberliğinden önce kalifiye sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi.