Sanayi tipi Ocak nedir? Alırken Nelere Dikkat etmeliyiz?

Sanayi tipi Ocak nedir? Alırken Nelere Dikkat etmeliyiz?
21 Şubat 2019 08:14

Sanayi tipi ocaklar

 

Endüstriyel mutfak ihtiyacının ocak grubu içerisinde olan tüm ürünleri kapsamaktadır. Doğalgazlı ya da LPG ile çalışan modelleri vardır. Ülkemizde pek tercih edilmesede elektrikle çalışan modelleri de üretmekteyiz.  Doğalgazla çalışan modelleri  20 mbar ve üzeri çalışmaktadır. Yasalarla çalışma güvenliği  sağlaması adına oluşturulan gazmer firmasının denetiminden geçen sanayi tipi ocakları kullanılması zorunlu olmuştur. Aksi hallerde  denetimde belgesiz ürün kullanımında sizlere adli para cezaları kesilecektir.  Sanayi tipi Ocak alırken gazmer sertifikası olan ürünü  güvenliğiniz nedeniyle özellikle tercih etmelisiniz. Sertifikalı ürünlerle belgesiz ocaklar arasında emniyet ventilli otomatik gazı kesen sistemler kullanılmaktadır.

 

Sanayi tipi Ocak çeşitleri nelerdir?

 

Kullanım amacına göre 6 alt türde listelenmiştir

 

Doğalgazlı ocaklar

 

Çalışma sistemi doğalgaz alt yapısı ile çalışan ürünler bu gruba girmektedir çalışma aralıkları 21 mbar ve üzeridir. En çok tercih edilen ürünler başında gelir. Emniyet ventilli ile ateş söndüğünde otomatik gazı kesen bu ürünler içinde yer alır.  Doğalgazlı ocak brülör üzerine gelen beklerden oluşan bu cihazın etrafı paslanmaz gövdeden oluşmaktadır.

 

Tüplü ocaklar

 

Seyyar ya da sabit yerlerde Tüp yardımıyla yanan ve ısı veren ocakların geneli için söylenmektedir. 2 yıldan beri Emniyet ventili de bu ürünler içinde artık şarttır. LPG blörü sayesinde Ateş ayarı yapılabilir. Tencere ve benzeri pişirme kaplarının altına tutması için döküm bekler sabitlenmiştir. Etrafı paslanmaz gövdeli olarak bu ürünler dizayn edilmiştir.  Doğalgaz olmadığı yerlerde bu ürünler kullanılmaktadır.

 

Elektrikli ocaklar

 

Elektrikli ocaklar ülkemizde elektrik bedellerin yüksekliği nedeni ile pek tercih edilmemektedir. Bu ürünler genel olarak yurtdışına elektrik enerjisinin uygun olan yerlerden gelen taleplerle bu ürünleri piyasada  bulmanız imkansız değildir.  Elektrikli ocaklar hazırda pek bulunmaz. Sipariş üzerine ortalama bir haftada imal süresini kaide almanız gereklidir. tabanlı yada setüstü olarak bu ürünlerde seçim yapabilirsiniz.

 

Setüstü ocaklar

 

Setüstü ocaklar büfe lokanta ve dönerciler gibi kimi  gıda dükkanların kullanılan bu ocaklar  doğalgaz olarak 20 Mbar Basınçla çalışan ürünler grubundadır. Bu ürünleri eve verilen doğalgaz ile çalıştıramayız. Çok kısık bir şekilde yanar işinizi görmesi zordur.  Standart olarak ev verilen doğalgaz basıncı 12 Mbar olarak ölçeklendirildiği için buna uygun ev tipi ürünleri tercih etmeliyiz.  Setüstü ocaklar tek yanışlı , Çift yanışlı, üç yanışlı olarak standart olarak bulabilirsiniz. Diğer özelliklerde istenilen ürünler için  ortalama 1 hafta imalat süresi vardır.

 

Yer ocakları

 

Yer ocağı dediğimiz ocaklar tek yanışlı, çift yanışlı ve üç yanışlı olarak Doğalgazlı yada lpg olarak üretilmektedir. Yer ocakları istenirse özel olarak elektriklide üretilmektedir. Elektrik olan yer ocakları 380 V sanayi elektriği ile çalışmaktadır.  Kullanım alanları Yemekhane Mutfakları ve Cetering yemek firmaları tercih ettikleri ürünlerin başında gelmektedir.  Ocağı Çift yanışlı olan ürünler en çok tercih edilen ürünleri oluşturmaktadır.

 

Fırınlı ocaklar

 

Fırınlı Ocak Kuzine Genelde  Kuran Kursları, Okullar ve özel hastaneler ile  lokanta ve fabrika  gibi küçük işletmelerin mutfaklarında görebileceğiniz bir üründür. Fırınlı ocak türleri 2 yanışlı  ve altı fırınlı başlayaraktan yerine göre büyüyen bu ürünlerde en çok 100x100x85 dört yanışlı ve fırınlı olarak üretilen paslanmaz gövdeden oluşan Fırınlı ocak kullanılmaktadır.  Fırınlı ocaklarda doğalgaz yada lpg  gibi yanış  seçenekleri mevcuttur.  Fırın  bölümü gazlıdır. Ev tipi ürünleri gibi elektrikle çalışmaz.