Sanal büyümede dünyayı solladık

Sanal büyümede dünyayı solladık
19 Haziran 2017 10:04

Milli gelir hesaplarında revizyon yaparak ekonomiyi bir gecede yüzde 10.79 büyütüp vatandaşı zengin eden TÜİK’in sanal büyümede dünyayı solladığı ortaya çıktı.

 

 

 

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçen yıl milli gelir hesaplarında yaptığı büyük revizyon hakkında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine teknik bilgi verdi. Bilgi talebinin muhalefet partilerinden geldiği bildirildi. Teknik sunumu, 16 Şubat 2016’dan bu yana TÜİK’i vekaleten yöneten ve büyüme rakamlarındaki revizyonu gerçekleştiren Mehmet Aktaş yaptı. CHP milletvekilleri Aktaş’a özellikle niçin 2010 yerine kriz yılı olan 2009 yılını baz yılı olarak aldıklarını, tasarrufların bir gecede nasıl olup da 10 puandan fazla yükseldiğini sordular. Başkan Aktaş’ın bu sorulara verdiği yanıtların milletvekillerini tatmin etmediği, Aktaş’a sert eleştiri yönelttikleri öğrenildi.

 

 

 

2.8 KAT FARK ATTIK

 

 

TÜİK’in, geçen yıl milli gelir hesaplarında yaptığı revizyon sonucunda Türkiye ekonomisi bir gecede yüzde 10.79 büyümüş, milli gelirde de yaklaşık 153 milyar liralık artış olmuştu. Bunun sonucunda kişi başına düşen milli gelir 9 bin 130 dolardan 11 bin 14 dolara çıkmıştı. TÜİK’in revizyonla Türkiye’yi bir gecede olağanüstü düzeyde büyüttüğü eleştirileri yapılırken TÜİK, Meclis’e sunduğu karşılaştırmalı tabloyla eleştirileri adeta haklı çıkardı. TÜİK’in tablosuna göre, Türkiye gibi milli gelirlerinde revizyon yapan OECD ülkelerinde bir gecede büyüme ortalama yüzde 3.8 düzeyinde gerçekleşti. Buna karşılık TÜİK’in yaptığı revizyon, OECD ortalamasını 2.8 kattan fazla aşarak Türkiye’yi bir gecede yüzde 10.79 büyüttü.
TÜİK’in tablosuna göre revizyon sonrasında Türkiye’ye en yakın büyüme yüzde 7.8’le Kore’de gerçekleşirken revizyona rağmen milli gelirdeki en düşük büyüme binde 2 ile Lüksemburg’da oldu. Türkiye’yi yüzde 10.79 büyüten milli gelir revizyonunun benzerini yapan ülkelerden Almanya yüzde 3.3 ABD yüzde 3.7, İtalya yüzde 3.4, İspanya yüzde 3.3, Fransa yüzde 3.2, Yunanistan yüzde 1.8, Meksika binde 9, Macaristan yüzde 1.6 büyüdü. Soru ve cevaplarla birlikte üç saatten fazla süren sunum sonrası SÖZCÜ’ye konuşan CHP’li vekiller, TÜİK’in açıklamalarının kafalardaki şüphe ve soru işaretlerini gideremediğini söyledi. CHP’li Bülent Kuşoğlu, “Bürokratları dinledik, ama tatmin edici açıklama alamadık. TÜİK’in güven verememesine üzüldüm. Revizyonda kriz yılı baz alınarak milli gelirin olduğundan çok daha fazla büyüdüğü gösterilmeye çalışılmış. Sanal yöntemlerle gerçek büyüme ne yazık ki olmuyor” dedi.

 

 

18szt06a_ist_izm_ant_trb

 

 

‘Yüzde 9.76’sı TÜİK’in hesabından kaynaklı’

 

 

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, revizyonu TÜİK’in pembe tablosu olarak yorumladı. Erdoğdu şu tespitleri yaptı:
“Revizyon sonucu ortaya çıkan 10.79 puanlık milli gelir artışının sadece 1.03 puanı AB standartlarına uyum ile açıklanabilir. Kalan 9.76 puanlık artış TÜİK’in hesaplama yöntemindeki değişiklikten kaynaklanmış. Ölçüm sorunlarından kaynaklanan fark ise 10.79 puanlık genişlemenin 7.97’sini açıklamaktadır. Diğer bir deyişle, ‘ölçüm sorunları’ ekonomide TÜİK tarafından çizilen pembe tablonun en önemli bileşenidir. TÜİK bu revizyonla geçmişte yaptığı bütün hesapların eksik ve yanlış olduğunu kabul etmiştir. TÜİK bu radikal ve izah edilemez değişikliklerle başta OVP ve bütçe olmak üzere temel tüm belgeleri geçersiz kılmıştır.”

 

 

Kaynak: Erdoğan Süzer/Sözcü

 

Sanal büyümede dünyayı solladık