Şampiyonlar Ligi’nde Final Zamanı

Şampiyonlar Ligi’nde Final Zamanı
23 Ağustos 2020 14:11

Bu sezon pandeminin de araya girmesiyle oldukça farklı bir şekil alan Şampiyonlar Ligi’nde final günü geldi, çattı! Çeyrek final maçlarından itibaren alışık olmadığımız bir şekilde tek maç usulü oynanan Avrupa’nın en büyük futbol organizasyonunda finale çıkan takımlar Bayern Münih ve Paris St Germain olmuştu.

 

Öncelikle bu 2 takımın da buraya geldiği yollara kısacık bir göz atalım. Bayern Münih çeyrek finalde büyük bir sürprize imza atarak Barcelona karşısında 8 gollü bir galibiyetle adını yari finale yazdırmayı başarmıştı. Maça Bayern Münih favori çıkmıştı fakat kimse Barcelona gibi bir dev karşısında onlardan bu denli gösterişli bir oyun ve skor beklemiyordu. Almanya’nın Brezilya’ya karşı Dünya Kupası’nda aldığı 7-1’lik zaferi anımsatan maçı enteresan kılan bir diğer nokta da Brezilya’ya karşı o zaferin geldiği gün yardımcı antrenör olan Hansi Flick, bu sezon da Bayern Münih’i Barcelona karşısında zafere taşıyan teknik direktördü.

 

Ardından yarı finalde de Lyon engelini zorlanmadan 3-0 skorla aştılar. Final yolundaki son 2 maçta 11 gol atarak finale yükselen Alman temsilci PSG karşısında da maça favori olarak çıkacak.

 

PSG cephesine baktığımızda da yıllardır alışık olunan hayal kırıklıklarının aksine Thomas Tuchel yönetimindeki Fransız ekip bu sefer şeytanın bacağını kırmaya çok yakın. Çeyrek final maçında bu sezonun flaş takımlarından Atalanta engelini neredeyse tüm maçı geride götürmesine karşın 90 ve 90+3’te gelen gollerle 2-1 geçtikten sonra yarı finalde Nagelsmann yönetimindeki Leipzig’i sahadan silerek 3-0’la geçtiler.

 

İki Alman teknik adamın mücadelesini izleyeceğimiz finalde iki takımın da yarı finalleri 3-0’lık skorlarla geçmesi ve finale oldukça formda gelmesi maçı da çok daha heyecanlı hale getiriyor. Yine de finallerin gediklisi ve tecrübeli taraf olan Bayern Münih tabii ki bir adım önde.

 

Büyük Finalde Bizi Neler Bekliyor?

 

Şimdi iki takım adına da istatistiklere biraz daha yakından bakalım. Futbol istatistik meraklıları böyle bir final öncesi bu kadar gol odaklı istatistikler görmeye kesinlikle alışık değil. PSG çıktığı son 34 Şampiyonlar Ligi maçında da gol atma başarısını gösterdi.

 

Bayern Münih istatistikleri de oldukça parlak bir noktada. Alman ekip son 20 resmi maçını da kazanarak bu finale geldi. Şampiyonlar Ligi’nde ise bu sezon 10 maçlarının tamamını kazandılar.

 

Bu istatistiklere baktığımızda iki takımın da finalde gol atmaması büyük sürpriz olur gibi görünüyor. Alt üst istatistikleri açısından baktığımızda bu maçta 3 gol çıkmaması büyük sürpriz olur gibi görünüyor. Aralık’tan beri yenilgi yüzü görmeyen Bayern Münih bu sezon çıktığı 10 Şampiyonlar Ligi maçında rakip ağlara tam 42 gol gönderdi. Lewandowski de attığı 15 golle zaten Şampiyonlar Ligi’nde gol krallığını garantilemiş durumda.

 

Her ne kadar istatistikleri oldukça etkileyici gözükse de Bayern Münih’in yarı finalde Lyon’dan gol yememesinde şans faktörünün rol oynadığını da söyleyebiliriz. Savunma hattı Alman temsilcisinin en kırılgan parçası. Lyon’un bitiricilik konusunda yaşadığı eksiği PSG, Neymar ve Mbappe gibi etkileyici ayaklarla yaşamayacaktır. Neymar önderliğindeki hücum hattı kupaya oldukça aç görünüyor ve Lizbon’da oynanan maçlarda Neymar da sahte 9 rolünde takıma kattıklarıyla formunun zirvesinde görünmüştü.

 

Tıpkı Bayern Münih gibi Fransız ekipte de savunma hücuma göre daha çok aksayan taraf. Atalanta’nın presiyle birlikte bile sorun yaşayan ve savunmada hatalar yapan PSG, Bayern Münih cephesinde gol atmaya doymayan Bayern Münih’i kolay kolay durduramayacaktır.

 

Maçta kazanan taraf kim olursa olsun en büyük galibin biz tarafsız seyirciler olacağı kesin. Uzun yıllardır hiçbir final bu kadar fazla gol vaat etmiyordu. Bazen bu tip maçların kısır geçtiğine de şahit oluruz fakat bu sefer gole bu kadar aç iki takımla bol gollü keyifli bir final bizi bekliyor gibi görünüyor.