Sahte bal iznine dava geliyor!

Sahte bal iznine dava geliyor!
21 Şubat 2020 08:20

Üretimi yasaklanan sahte balın yıl sonuna kadar satılma kararı mahkemeye taşınıyor. LÖSEV Başkanı Üstün Ezer de konu ile ilgili kanser uyarısı yaptı.

 

 

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre Tarım Bakanlığı yayımladığı yönetmelikle, bal olmadığı halde bal izlenimi veren sahte bal üretimini tümden yasakladı. Ancak bugüne kadar üretilmiş stoklardaki ve raflardaki gerçekte bal olmayan ürünlerin satılmasına da yıl sonuna kadar izin verdi. Düzenlemeyi sosyal medya hesabından eleştiren Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) Başkanı Dr. Üstün Ezer, sahte balların içinde insanları kanser yapabilecek maddeler olduğu uyarısında bulundu. Dr. Ezer, “Allah’ım, sen aklıma mukayyet ol lütfen. Gördüğüm, okuduğum doğru mu? Devlet izni ile kanser satılıyor! Sahte balın içinde her türlü kanserojen kimyasal var ve sahte olduğu bile bile satışına izin veriliyor. Biz lösemi 1 yaşın altına indi diyoruz, kimsenin umurunda değil” eleştirisinde bulundu.

 

 

THD ACİL TOPLANDI

 

 

Yönetmeliğe tepki gösteren Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, “Akıl alır gibi değil. Bir devlet kendi halkının sağlığını firmalar para kazansın diye hiçe sayabilir mi? Bu ürünler tüketiciye zarar vermiyorsa neden yasakladınız, zararlıysa neden yıl sonuna kadar tüketilmesine izin veriyorsunuz?” dedi.

Düzenleme nedeniyle THD merkez yönetimini acil toplantıya çağırdıklarını belirten Çakar, ilgili maddenin iptali için dava açacaklarını söyledi. Başkan Çakar, yürürlükteki bal tebliğine göre hiç kimsenin aromalı ya da katkı maddeli bal satamayacağına da dikkat çekerken, “Sahte balları üretenler cezalandırılacağı yerde ödüllendiriliyor. Demek ki bu firmalar devlet için çok hatırlı, vazgeçilemeyen firmalar” dedi.