Sağlık ve beslenme kültürü

Sağlık ve beslenme kültürü
26 Ocak 2013 00:24

Yıl Haziran-1995 Borneo adası

Numan ALADAĞ H&H YORUM

Endonezya’nın Borneo adasındaki işlerim dışında, Balıkpapan şehrinde ikamet eden Uygur Türklerini ziyaret etmek nasip oldu.

Misafirliğim esnasında, soydaşlarımızla sohbetlerde, yurtdışındaki Türklerin ikamet ettiği yerlerdeki beslenme kültürü ve halk hekimliği konusunda edindiğim bilgileri, siz saygıdeğer okuyucularımızın bilgisine sunup, paylaşacağım.
 
Gıda mühendisi Sadrettin Hamdullah soydaşımızın, beslenme ve sağlık ile ilgili görüş ve düşünceleri:
 
   
Cenab-ı ALLAH insanı yaratırken, ona akıl ve irade de vermişti.
   
Bu akıl ve irade sayesindedir ki, insanoğlu varlığının sırrını çözebilmek için düşünmeye koyuldu. Hastayım demek istemeyen ve şifaya kavuşmak isteyen, iradesini kuvvetlendirmelidir ki, Cenab-ı Hakk sağlık ve şifalar ihsan eylesin.
 
  
1- Sabah yataktan kalkar kalkmaz hemen bir su bardağına yarım limon sıkarak içiniz. İçtiğiniz su günboyu vücudunuzu temizler. Bu uygulamayı alışkanlık haline getiriniz.
  
2- Sağlığımız için dikkat edeceğimiz en önemli alışkanlıklardan biri de, çok sıcak ve soğuk yemek ve içecekleri tüketmemeliyiz.
  
3- Yiyecekleri yavaş yavaş çiğneyerek yerseniz, daha iyi sindirebilirsiniz.
  
4- Çiğ sebze ve meyve tüketimine özen gösterin. Ve alışkanlık haline getirin.
  
5- Borneo adası yazın sauna gibi nemli ve sıcak olmasına rağmen, Balıkpapan şehrinde, soğuk su tüketim kültürü asgari düzeyde idi. Sorduğumda soğuk su organları zayıflatır dediler.
  
6- Canınız sıkkınken (Stresli iken) yemek yemeyin, sakinken yemek yemek sindirim sistemi daha iyi çalışır.
  
7-Her zaman aynı yiyecek ve içecekleri tüketmeyin, sürekli değişik yiyecek ve içecekler tüketin. Her zaman aynı şeyleri tüketirseniz, alerjik hastalıklarla karşılaşabilirsiniz.
  
8- Çikolata ve hamur tatlısı yediğiniz gün, bir adet limon, yarım ceviz büyüklüğünde taze zencefili çiğneyerek ve bol bol meyve tüketimini ihmal etmeyin!
  
9- İçtiğiniz damacana suyunu üç ayda bir mutlaka değiştirin. Her zaman aynı mineralleri tüketmenin faydası yoktur. Üç ayda bir değişik su tuketirseniz, değişik mineraller almış olup, daha sağlıklı olursunuz.
  
10- Peynir, ceviz ile beraber tüketilirse yan etkisi önlenmiş olur.
  
11- C  vitamini içeren sebze ve meyvelerin içerdiği vitamin değerlerini kaybetmemek için, önceden hazırlanan (Beklemiş) yeşil salatalar vitamin değerini kaybeder, yeşil salata ne kadar beklerse o kadar besin değerini kaybeder. Lokantalarda tüketilen yeşil salataların vitamin içerdiğinden bahsedilemez. Hazırlanan salata 30-40 dakika içerisinde tüketilmelidir. Lokantalarda ki, beklemiş yeşil salataların yenmesi sadece psikolojiktir.
  
12- Sebze ve meyveleri, yamekten 30 dakika önce çiğ yemeği alışkanlık haline getirin ki, kilo almayı önleyip, fazla kilolarınızı da kimyasal ilaç kullanmadan azaltabilesinız.
  
13- İlköğretime giden çocuklarınızın geleceğini riske atmak istemiyorsanız, GDO’lu ve hazır yiyecek alışkanlığına fırsat vermeyin.
  
14- Dondurmalarda tatlandırıcı olarak kullanılan FRUKTOZ şurubunun, GDO’lu ürünlerden üretilmemiştir yazısını görmedikten sonra, tüketmeyiniz. Bu konuda tepki göstererek, ilgili kurumları ve çevrenizi uyarınız.
 
  
Cenab-ı ALLAH, Yüce Türk İslam alemini, yaşam için dünyada ve ahirette rahat eden ve saadete erişen kullarından eylesin. ALLAH’ın, şifa-i şerifi ve başarısı üzerinize olsun.
 
  
Vatan şehitlerini, T.C.’nin kurucusu M.K. ATATÜRK’ü ve nesli tükenmiş müslümanları rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara şifa-i şerifler dileriz.
 
 
Özdeyişler:

Yemek üstünde çoğalan eller, bereket alametidir. (Hz. Muhammed S.A.V. )  
Menfaatler müşterek olunca bunun adı ananevi dostluktur düşüncesiyle faaliyet gösteren bir insanın ALLAH korkusu ve Vatan sevgisi olmadığının tapusudur. (Numan ALADAĞ)
Soylunun, Duası – yemeği şifa-i şerif ve berekettir.  Soysuzun, Duası – yemeği ise hastalık ve kıtlıktır. (Numan ALADAĞ)
Vicdan muhasebesi, insanın sadakati, cüzdan muhasebesi ise afatı sayılır. (Numan ALADAĞ)  
İnandığınız bir davada sebat edip sonuna kadar devam etmelisiniz. Kaybetseniz de kazandığınız bir şey vardır: O da vicdanınızdır. (J.J.Rousseau)
Sağlıklı insan, bir hazineye sahiptir ama, bundan kendisinin haberi yoktur. (Arthue Bullard)
Vücudunuzun sağlıklı olması için önce ruh sağlığı gerekir. (İbni SİNA)
Kadının pişirdiği yemeği översen onu mutlu edersin. (Dale CARNEGİE)
 
Kaynakça:
Numan Aladağ’ın, yurtdışı gezi ve kaynak kişilerle sohbet notları.
 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun