Sabırsızlık psikolojisi

Sabırsızlık psikolojisi
31 Ocak 2016 08:55

Cenab-ı Allah, Yüce Türk İslam Alemine ve şehit ailelerine sabır versin!

 

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Bu günlerde, şehit acıları yaşıyoruz. Acımız büyüktür. HalkınHabercisi ailesi olarak, Cümle Vatan şehitlerini Rahmetle anar. Ruhları şad, mekanları Cennet olsun.

 

DEĞERLİ OKUYUCULARIMIZ!

Yalnız sabredenlere, ecirleri sonsuz olarak ödenecektir. (Zümmer Suresi Ayet/10

Sabır güzeldir, fakat yoksullarda olursa daha da güzel olur. (Hz. Muhammed – Hadis)

Sabır İmanın yarısıdır. (Hz. Muhammed. – Hadis)

Hoşlanmadığına sabretmedikçe, hoşlandığını ele geçiremezsin. (Hz. İsa)

Sabır, kurtuluşun anahtarıdır. (Mevlana Hz.)

 

Sabır, dayanılmaz bir duruma dayanabilmeyi, gerektirdiğinden, öfkeye karşı koyabilmek nedeniyle zordur; ama sonunda elde edilen helal ve bereketli kazanç çok güzeldir.

 

Sabır ile koruk helva, dut yaprağı atlas olur. Ekşi üzümün tatlı üzüme dönüşmesi, ondan pekmez olur, pekmezin de helva yapılması için aylarca sabredilmesi gerekir. İpek böceğinin dut yapraklarını yemesi, ondan da atlas yapılması aylarca o kadar zaman ister. Bunlar ancak, güçlü irade ve sabır ile netice alınır. Yüce Türk İslam alemi sabır ile en zor işleri başarmıştır. Tarih de bunu onaylıyor.

 

Her yerde sabırsız insanlara rastlarız. Bu insanlar gerek düşüncelerinde, gerekse duygularında ve faaliyetlerinde sabırsızlık gösterirler. Daima acele ederler. Kendilerine bir şey sorulur sorulmaz, hemen cevap vermeye kalkarlar. Düşünmeden fikirlerini bildirirler. Bu düşünceye sahip olanlar ekseriyetle yanılırlar. Yanlış cevap verirler. Zaman zaman gündeme gelen konularla ilgisi olmayan şeyler söylerler. Zor durumlara düşerler. Kırılırlar. Düşünme güçlerinin yetersizliğini düşünürler.

 

Sabırsızlar, çabuk kitap okurlar. Okudukları eserleri bir an önce bitirmek arzusunu duyarlar. Okudukları kitaplardaki konular üzerinde gerektiği kadar duramazlar. Fikirleri incelemeye tabi tutamazlar. Oldukları gibi kabul ederler. Okudukları kitabın sonuna geldikleri zaman kendilerinde pek az şey kaldığını görürler. Sabırsızlığın yanlış olduğunu zamanla anlarlar. Bu zihniyette olanları kitap ve okumadan soğutur.

 

Dikkat ederseniz, sabırsızlar çabuk değişirler. Başkalarına uzun zaman bağlı kalmazlar. Menfaatlern müşterektir düşünceleriyle, kim işbaşında ise ona yönelirler. Sevgilerini, dostluklarını devam ettiremezler. Başkalarının ilgilerine, yakınlıklarına fazla önem verirler. Çabuk alınırlar. Çevresinde bulunanların kendilerine karşı gösterdikleri ilgisizliklerden fazla üzülüp, kanser ve şeker hastalığına yakalanma riskleri artar. Tersine olarak, aradıkları, bekledikleri ilgiyi bulunca heyecanlı sevinç duyarlar. Övüldükleri zaman neşelenirler. Başarılarını, iyiliklerini duyunca aşırı derecede sevinirler. Daha çok övünmek için büyük bir alçak gönüllülük gösterirler.

 

Bütün bunlardan başka, inatçı dediğimiz insanların davranışlarında da aynı özelliklere rastlamaktayız. Sabırsız kimseler giyinmekte de acele ederler. Bundan dolayı, bazen üzücü durumlarla karşı karşıya gelirler. Dikkat ederseniz; sabırsız olanlar düğmeleri iliklemeyi unuturlar.

 

Gerçekten, sabırsız insanların yazdıkları yazıların ve mektupların paragrafları, satırları arasındaki mesafeler, yazıların, mektupların sonlarına yaklaştıkça fazlalaşır.

 

Sabırsızlık, içinde yaşanan zamandan ve yerden bir kaçıştır, firardır. İyi olmayandan iyi olana, orta halden daha iyiye geçiş isteğidir. Sıkıntılı bir yaşayış şeklinin yarattığı huzursuzluktan kurtulma, rahata kavuşma eğiliminin bir belirtisidir. Daha uygun söyleyişle, acı ile yaşamanın yerine ümit verici hayatı yaşamak amacı güden bir ruh olayıdır. Özvarlığı inkar ettirmeye zorlayan hali inkar ve özvarlığa yaklaşmak imkanlarını vadeden geleceğe bir an önce kavuşmak çabasıdır.

 

Bu kaçış, firar arzusunu hali inkar, geleceği benimseme isteğini yaratan şey değersiz bulunan, önemsiz sayılan ve bir sızıkaynağı olan özvarlıktan memnuniyetsizlik duygusudur.

 

Özvarlığından memnun olmayan insan her şeyden önce kendisinin bulunduğu yerden kaçarak uzaklaşmak ister. İster; çünkü kendisiyle baş başa kalmaktan, kendisini olduğu gibi kendisine hatırlatan yerden hoşlanmaz.

 

Cümle Vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü, Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara acil şifalar dileriz.

 

ÖZDEYİŞLER

 

Sabırlı olsaydım doğmazdım, anamın karnında dururdum. (Çenger köyünden Cevdet Boz (Hidayet Hoca)

Sabır bir zırh, öfke düşmanların en azılısı… (Bhartrihari)

Sabır, acelenin panzehiridir. (Susana tamaro)

Sabrı olmayanlar ne kadar fakirdirler. (Shakespeare.)

Allah korkusu ve vicdan muhasebesinin anahtarı, sabırdır. (Numan Aladağ)

Vicdan sahibi ve sabırlı insan, zulümkar olamaz. (Numan Aladağ)

Sabır, her toprakta meyve ağacı yetişmeyen bir fidandır. (Numan Aladağ)

Sabır, Yüce Türk İslam aleminin ana aktif maddesidir. (Numan Aladağ)

Aradım kitapta buldum yerini. Sabır gibi devlet bulunmaz imiş. (Bhartrihari)

Sabır, ruhun yüceliğini ortaya çıkarır. (M. Rasim Mutlu)

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun