Rüya Nedir? Neden Rüya Görürüz?

Rüya Nedir? Neden Rüya Görürüz?
31 Temmuz 2018 05:16

Gördüğümüz rüyalar bazen bizi etkisi altına alır. Bazılarını ise uzunca süreler geçse bile unutamayız. Hatta çoğumuz gördüklerimizi düşünür ve rüya tabirleri araştırmaları yaparız. Rüya uykudaki REM evresinin hızlı göz hareketi evresi ile alakalıdır. O anda görsel ve işitsel olarak duyguları yaşarız.

 

Neden Rüya Görürüz?

 

Rüya aslında tamamen hayal ürünü olarak gelişen olayların bütünleşmesi ve uyku esnasında gördüğümüz olaylar bütünüdür. Fiziksel ve zihinsel olarak bir değeri yoktur. Gördüğümüz rüyalar neye bağlı? Ya da neden şu tarz rüya görüyoruz? Diye merak edenlerde olabilir.

 

Gün içerisinde insan vücudu yorgun düşebilir. Fiziksel ve zihinsel olarak bu yorgunlukları ayırmamak gerekiyor. Rüyaları ufak örneklerle açıklayabiliriz. Gün içerisinde bir tartışma yaşadınız diyelim, gece uykuya daldıktan sonra bir rüya görmeniz mümkün olacaktır. Bunun nedeni ise gün içinde o kavgayı ya da tartışmayı zihninizde yorumlamanız ve sürekli olarak hatırlamanızdır. Bu yüzden o günü takip eden gecelerde farklı rüyalar görebilirsiniz.

 

Rüya görmeniz doğrudan size bağlı değildir demek pek doğru olmayacaktır. Bilinçaltınız yaşadıklarınız ve hayalleriniz kesinlikle gördüğünüz rüyaların özeti olabilir. Kötü günler geçiriyorsanız ve mutsuzsanız bu durum rüyalarınıza da yansıyabilir. Kötü, korkutucu ve sizi rahatsız eden rüyalar görebilirsiniz. Kısaca bir kez daha belirtmekte yarar var ki rüyaların geneli sizin beyninizde yaşadığınız, düşündüğünüz ve gerçek hayattaki hayatınızın birer parçasını oluşturur. Rüyaların gerçeklik payı hiç bir zaman kanıtlanmamıştır.

 

Rüyaların genel olarak anlamı gün içerisinde yaşadığımız olayların bütünü olarak söylenebilir. Her insanın belli dönemlerde rüya gördüğünü söyleyelim. Bazıları daha sık rüya görürken bazıları seyrek olacak şekilde görebilir.

 

Ayrıca rüyaları farklı şekilde tarif eden ve bu inanışta olanlarda var. Bu inanışlarda en ağır basan düşünceye göre rüyanın anlamı şu şekilde de tarif edilmektedir; ruh bedenden ayrılır ve insan uyku halindeyken yaşadığı olayların bütününü görmeye ve duymaya başlar.