Rusya’ya yaptırım

Rusya’ya yaptırım
26 Ocak 2015 09:49

Türkiye’nin, 20 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santralı projesini alan Rusya’ya askeri yaptırım uyguladığı ortaya çıktı. NATO’nun Kırım ilhakı nedeniyle ilişkilerini askıya aldığı Rusya’yı kırmızı listeye alan Türkiye, IDEF-2015 fuarına da davet etmedi.

 

Rusya’nın Kırım’ı ilhakının ardından 1 Nisan 2014’te toplanan NATO Konseyi, ittifak ile Rusya arasındaki tüm sivil ve askeri işbirliğini askıya aldı. Türk Dışişleri Bakanlığı’nın da bu karar doğrultusunda Rusya’yı “kırmızı listeye” soktuğu ortaya çıktı. Rusya’nın yasaklı ülkeler listesinde bulunması nedeniyle mayıs ayında Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılacak Uluslararası Güvenlik ve Savunma Fuarı’na (IDEF-2015) Birleşik Arap Emirlikleri ve İsviçre ile birlikte resmi olarak davet edilmediği öğrenildi. Rusya 2013’teki IDEF’e katılarak milli pavyon açmıştı.

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in aralık ayı başında Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında 20 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santral ihalesini bu ülkeye veren Türkiye’nin, Moskova yönetimine askeri alanda yaptırım uyguladığı ortaya çıktı. NATO ile Rusya arasındaki ilişkilerde önümüzdeki bir iki ay içinde olumlu gelişmeler yaşanmazsa Rusya, IDEF fuarında ülke olarak pavyon açamayacak.

 

Kısasa kısas

 

Mısır ile yaşadığı “Müslüman Kardeşler” krizi nedeniyle ilişkilerin bozulduğu Birleşik Arap Emirlikleri’nin de (BAE) fuara resmen davet edilmediği öğrenildi. Ankara’nın bu tavrından önce BAE, şubat ayında başkent Abu Dabi’de düzenlenecek IDEX-2015 fuarından Ankara’yı dışlamıştı. IDEX 2015 fuarı için geçmiş yıllarda Genelkurmay Başkanlığı’na gönderilen resmi davetiye bu kez Ankara’ya iletmemişti. Türkiye’den 10 kadar savunma sanayi şirketi kendi imkânları ile IDEX fuarında yer almak için girişimlerde bulunuyor.

 

Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılacak IDEF fuarından dışlanan bir diğer ülke ise İsviçre oldu. Bu ülke ile Türkiye’nin arası ise “Ermeni soykırımı iddiaları” nedeniyle açık bulunuyor. İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek, 1915 olaylarıyla ilgili 2007’de İsviçre’de yaptığı konuşmalarda “Ermeni soykırımı iddialarını reddettiği” gerekçesiyle çeşitli mahkûmiyet cezalarına çarptırıldı. İsviçre’de Temyiz Mahkemesi tarafından da suçlu bulunan Perinçek, 2008’de AİHM’ye yaptığı başvuruda, “İsviçre’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğü ile ilgili 10’uncu maddesini ve yasa olmadan suçlama olamayacağına dair 7’nci maddeyi ihlal ettiğini” savundu. Doğu Perinçek ile davaya müdahil olan Türk hükümetinin tezlerine büyük ölçüde hak veren AİHM, İsviçre hükümetinin iddialarının aksine 1915 olayları ile Yahudi soykırımının kıyaslanamayacağını belirtti. AİHM, İsviçre’nin AİHS ifade özgürlüğünü düzenleyen 10’uncu maddesini de ihlal ettiğine karar verdi. İsviçre’nin kararı temyiz etmesi üzerine dava bu hafta Büyük Daire’de görülecek.

 

Kaynak: Barkın Şık / Cumhuriyet