Rusya, İsrail’e nasıl yanıt verecek?

Rusya, İsrail’e nasıl yanıt verecek?
19 Eylül 2018 12:30

Rusya’nın önemli gazetelerinden Kommersant, Akdeniz’de Rus uçağının düşürülmesi ile ilgili Moskova’nın İsrail’e nasıl bir karşılık vereceği ile ilgili dikkat çeken bir haber yayımladı. Gazeteye konuşan bir Rus kaynağın iddiasına göre, Rusya, İran ve Hizbullah ile görüşmelerden vazgeçmeyecek. İsrail ise Rusya’nın İran ve Hizbullah ile görüşmeler yapmasına karşı çıkıyor.

 

 

Kafkassam sitesinin Kommersant gazetesinden aktardığına göre, Rusya Savunma Bakanlığı’nın İsrail’e karşılık vereceklerine ilişkin açıklamasını hatırlattı. Gazeteye konuşan önemli bir Rus kaynağı, “Rus askeri yetkilileri İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklara herhangi saldırı yapılacağını kastetmiyor. Muhtemelen onlar şunu kastediyor: Daha önce İsrail’e yardım etmeye hazır oldukları konularda bundan sonra, gelecekte kesinlikle hiç bir adım atılmayacak” iddiada bulundu.

İsmini açıklamayan Rus yetkilinin iddiasına göre, burada konu Rusya’nın İran ve Hizbullah ile görüşmelerden vazgeçmesi ile ilgili olabilir. İsrail özellikle bu görüşmelere karşı çıkıyor. Kommersant, uçak olayının ardından Moskova’nın söz konusu görüşmelerden vazgeçmeyeceğini ve böylece İsrail’e karşılık vereceğini öne sürdü.

 

NE OLMUŞTU

 

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, önceki gün Hmeymim üssü yakınlarında 14 askerle birlikte radardan kaybolan İl-20 tipi uçağının Suriye ordusunun S-200 savunma sisteminden fırlatılan bir füzeyle vurulduğu kaydedildi. Rusya Savunma Bakanlığı’na göre İsrailli pilotlar uçağı Suriye hava savunma sisteminin bulunduğu bölgeye sürükleyip kalkan olarak kullandı.

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, düşürülen Il-20 uçağı trajedisi ile Türkiye tarafından 2015’te Rus uçağının düşürülmesinin karşılaştırılmaması gerektiğini, iki durumun birbirinden farklı olduğunu vurguladı. Putin, “Bu adıma cevap vermeye gelince, cevabımızı vereceğiz. Cevabımız öncelikle Suriye’deki Rus güçlerimiz ve üslerimizin güvenliklerini artırmak şeklinde olacak. Bu adımlar herkesin hissedeceği türden olacak” şeklinde konuştu.