Rusya ile seçim işbirliği Meclis gündeminde!

Rusya ile seçim işbirliği Meclis gündeminde!
12 Eylül 2019 13:16

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, geçtiğimiz günlerde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve Rusya Federasyonu Merkezi Seçim Komisyonu arasında imzalanan işbirliği protokolünü Meclis’e taşıdı. CHP’li Adıgüzel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde imzalanan protokolün kapsamını sordu.

 

 
Geçtiğimiz hafta Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven’in Moskova’ya bir ziyaret gerçekleştirdiğini ve bu ziyaret kapsamında YSK ile Rusya Federasyonu Merkezi Seçim Komisyonu arasında karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesi için ortak protokol imzalandığını ifade eden Adıgüzel, “Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçiliği’nin resmi sosyal medya hesaplarından yapılan duyuruda, Türkiye adına YSK Başkanı Sadi Güven’in, Rusya Federasyonu adına ise Ella Aleksandrovna Pamfilova’nın ortak protokele imza attıkları belirtilmiştir. Törende YSK Seçmen Kütüğü Genel Müdürü Ayhan Okurer ile Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar’ın da hazır bulunduğu ifade edilmiştir” dedi.

 

 
“YSK Kamuoyu Vicdanında Aklanmadı”

 
Ülkeler arası işbirliğinin geliştirilmesinin önemli olduğunu belirten ancak bu işbirliğinin detaylarının ve kapsamının kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılması gerektiğine dikkat çeken Adıgüzel, “Türkiye kamuoyunun seçim ve YSK hakkındaki hassasiyeti ortada iken, ABD seçimlerine yaptığı müdahale ile gündemde olan Rusya ile imzalanan bu protokol doğal olarak seçmenin kafasında soru işareti doğmasına neden olmuştur. 31 Mart seçimlerinde veri akışını durdurmasıyla hafızalarda yer etmiş YSK’nın güvenirliğini kaybettiği ortadadır. Dolayısıyla hedeflenen işbirliğinin detaylarının ve kapsamının paylaşılması, iki ülke arasında ne tür bir bilgi alışverişi olacağı konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi önemlidir” ifadelerini kullandı.

 
Adıgüzel, soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

 
-İmzalanan protokolün kapsamı nedir? Protokolün detaylarını kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?
-Böyle bir protokole ihtiyaç duyulma gerekçesi nedir? Protokole ilişkin herhangi bir bitiş tarihi ya da süre sınırı mevcut mudur?
-Öngörülen işbirliği ve planlanan çalışmaların detayları nelerdir?
-Protokole dahil olan başka ülkeler var mıdır? Varsa bu ülkeler hangileridir?
-Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale ettiğine yönelik tartışmaların hala gündemde ve sıcak olduğu düşünüldüğünde, imzalanan bu protokolün kamuoyunda herhangi bir endişe ve şaibe yaratmaması için ne yapılması planlanmaktadır?