Roma Belediyesi de yasakladı!

Roma Belediyesi de yasakladı!
1 Mart 2018 10:17

Gündemden düşmeyen dizel motor tartışmalarına bir yenisi daha eklendi. Roma Belediye Başkanı Virginia Raggi yaptığı açıklamada 2024 yılına kadar yasaklanacağını duyurdu!

 

 

Fatih Tan / Sözcü

 

 

Fosil yakıtlı ve içten yanmalı motorların çevreye zararını bilmeyen yoktur. Özellikle dizel motorlu taşıtlarda bu miktar çok daha yüksek. Son günlerde otomotiv sektörünün gündemini meşgul eden dizel motorlarla alakalı, yasaklanma konusuna bir yenisi daha eklendi. Guardian’ın haberine göre Roma Belediye başkanı bu konuyla alakalı önce şöyle bir açıklamada bulundu “Eğer bu duruma ciddi bir şekilde müdahale etmek istiyorsak, güçlü önlemleri almaya cesaret göstermeliyiz.” ve ardından 2024 yılına kadar dizel motorlu araçları yasaklayacaklarını duyurdu.

 

 

Avrupa’nın en tıkanık trafiğinden birine sahip olan Roma’da sanayi bölgeleri çok fazla bulunmuyor. Şehrin havasını kirleten en büyük unsur ise motorlu taşıtlar. Raggi, aldıkları karardaki en büyük sebebin bu olduğunu da belirtti.

 

 

HANGİ ÜLKELER YASAKLIYOR?

 

 

Dizel ve benzinli motorlu araçları yasaklayacağını belirten ülkelere gün geçtikçe yenileri ekleniyor. Çin, Hindistan, Fransa, İngiltere ve Norveç gibi ülkeler, farklı tarihlerde benzinli ve dizel araçlara yasak getirmeyi planlıyor. İngiltere, 2040 yılından itibaren benzinli ve dizel araç satışını yasaklamayı planlarken 2050 yılına kadar ise yollardaki tüm araçların sıfır emisyon üreten araçlar olması hedefliyor. Fransa ise küresel ısınmaya karşı 2040 yılına kadar fosil yakıtla çalışan araçların satışına sınırlama getirmeyi planlıyor.

Almanya’da henüz belirli bir tarih yok ama 2022 yılında belirli bölgelerde bu yasağı yapacakları çok belli! Bir diğer büyük otomotiv pazarı olan Hindistan da 2030 yılına kadar ülkede satılan her otomobilin elektrikli motora sahip olması gerektiğini duyurmuştu. Elektrikli otomobiller konusunda Avrupa’nın en gelişmiş pazarı olan Norveç’te 2025 yılında satılan her otomobil ve hafif ticari araç sıfır emisyonlu araç olacak.