Robotik Kodlamanın Tanımı Ve Eğitimi

Robotik Kodlamanın Tanımı Ve Eğitimi
20 Mart 2020 13:23

Robotik, bilgisayar, yazılım alanı, kontrol sistemleri ve uzay bilimleri gibi geniş alanları kapsayan çalışma alanına verilen isimdir. Robotik alana, mekanizmaların çalışılabilir hale getirilmesinin yanında, yapay zeka kazandırma yöntemleri dahildir. Bu nedenle, kontrol sağlama, ototmasyon, yazılım çeşitleri, havacılık ve uzay alanı, bilgisayar, mekatronik ve elektronik bu alana dahil edilebilir.

 

Robotik Kodlamanın Tanımı

 

Robotik kodlama, makinelerin ve yazılımların bir araya uygulamalı olarak getirilmesi ve çalıştırılmasıdır. Robotik kodlama yapılması, bir mekanik sisteme yazılımlar sayesinde beceri ve zeka kazandırılır.

 

Kodlama yapılmasının nedeni, insan hayatının kolaylaşmasını sağlamak denilebilir. İnsansız olarak uçabilen uçak ve helikopterler, evlerin akıllı sistemlerle yönetilebilir olması robotik kodlama sistemlerinin örnekleri olarak belirtilebilir. Dünya genelinde teknolojik gelişimler, robotik kodlama uygulamalarının genişletilmesi ve geliştirilmesine yol açtığı söylenebilir.

 

Robotik Kodlama Sistemleri

 

Genel olarak algılama kapasitesi olan, algıladığını kavrayan ve yorumlayabilen, buna göre tepki veren aygıtlar, robotik kodlamayla geliştirilen sistemlerdir. Otonom olarak geliştirilen cihazların robotik kodlama sistemlerine dahil olmadığını söylemek mümkün. Robotik kodlama sistemlerine örnek olarak robotları verebiliriz. Robotlar, sahip oldukları sinyal alım merkeziyle çeşitli işlemler yaparak, tepki verirler. Bu tepkiler, önceden geliştiriciler tarafından verilen yazılımla mümkün olabilir.

 

Robotik Kodlama Sınıfı

 

Robotik kodlama, dünyanın hızla gelişiminin bir gerekliliğidir. Kodlama teknikleri İnternet ortamında çeşitli alanlarda yer alabilir. Bu alanlardan öğrenmek isteyenler, araştırmalar yaparak bilgilere ulaşabilirler. Daha profesyonel öğrenilmesi adına robotik kodlama sınıfı çocuklara yönelik eğitimlerini sürdürmeye devam ederler.

 

Robotik kodlama sınıfı çocuklara, sınıf ortamı malzemeleriyle eğlenceli ortam sunmanın yanında, bilgiyi profesyonelce öğretir. Becerilerin çocuklara kazandırılması adına, gerekli olan kişiler eğitimcilerdir. Eğitimciler, hızla gelişen bu alanda kendilerini yenileyebilen be geleceğe hazırlanan çocuklara yönelik çalışmalar yaptığının farkında olan kişilerden oluşmalıdır.

 

Robotik Kodlama Eğitimleri

 

Robotik kodlama eğitimleri, çocukların motor becerilerinin geliştirilmesi, algoritmada çözüm arayış becerisinin kazandırılması olarak adlandırılabilir. Çocuklar motor becerilerini geliştirirken, sorun karşısında nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini de öğrenirler.

 

Öğrenirken, eğlenmeleri gelecek dönemlerde karşılaşabilecekleri sorunlara karşı hazırlıklı olmalarını sağlayan bir faktördür. Yapılan robotik kodlama eğitimlerinin içeriklerinde setler yer alır. Kodlama sınıfı içerisinde yer alan setler sayesinde, çocukların daha kolay bilgi alması sağlanır.

 

Kodlama sınıfı içerisinde yer alan malzemeler eğlendirmenin yanında bilgi öğretir. Milli Eğitim Bakanlığı bu anlamda devamlı olarak çalışmalar yapmakta, modern dünya standartlarında ilerlemeler kaydedilmektedir. Çalışmaların elverişli hale gelebilmesi için gereklilikler;

 

– Eğitimcinin yeniliğe açık olması ve sürekli şekilde gelişmesi gerekir.

 

– Sınıf ortamında bulunan materyallerin uzmanlarca hazırlanmış olması gerekir.

 

Robotik kodlama İnternet üzerinden sadece videolar izlenerek öğrenilebilir. Ancak profesyonel anlamda eğitim için sınıf ortamının olması gereklidir. Ülkelerin attıkları adımlar, profesyonel anlamda kodlama yeteneklerinin kazandırılması adınadır.

 

Robotik Kodlama Sınıf Malzemeleri

 

Dünyadaki gelişimler, bu alanın hızlıca gelişmeye başlaması, ülkemizde de robotik kodlamanın gelişmesini sağlamıştır. Robotik kodlama eğitiminin verildiği sınıflarda gerekli bazı mobilya ve malzemeler şu şekilde sıralanabilir.

 

– Notebok (Linux İşletim Sistemli ve en az 4 GB ram kapasiteli olmalıdır.)

 

– Mbot Robot Kiti V

 

– Tabure

 

– Öğrenci İçin Çalışma Masası

 

– Proje Seti (Eğlenerek çalışma yapılmasına olanak tanır.)

 

– Robotik Turnuva Masası

 

– Saklama Kutulu Dolap Seti

 

Bunların her birinin içerisinde çeşitli detaylı malzemeler bulunur. Tedarik edilen yerden konu hakkında bilgi alınabilir. Robotik kodlama çalışmasının yapılabileceği bu sınıf ortamında, çocuklar ekstra olarak bireysel ve takım halinde çalışma becerilerini kazanırlar. Kısacası bu ortam çocukların geleceğe daha emin adımlarla hazırlanmasına yardımcı olur.