Rızanın imalatı ve ‘banane hareketi’

Rızanın imalatı ve ‘banane hareketi’
28 Haziran 2018 13:14

Demokrasi adı altında belirlenen yönetim sistemi; günümüzde kalabalıkları dizginlemek, kontrol etmek ve para sahiplerinin isteklerini yerine getirmek için kullanılan bir araçtır.

 

 

Dr. Semih DİKKATLİ H&H YORUM

 

 

Kitleler kimin kendilerini yöneteceklerine karar verebildiklerini sandıkları bir illüzyonun içindedir.  Oysa iktidar ve muhalefet aynı senaryonun farklı parçaları olarak aynı sonuca hizmet eder. Bu sonuç demokrasi adı altında ülkenin kaynaklarının kullanılması ve paylaşılmasıdır. Yeri geldiğinde ülkelerin parçalanması, insanların ayrıştırılması, savaştırılması da aslında bu paylaşım amacına giden yollardır. Çoğunluğun seçimiyle yönetime gelen iktidarlar, demokrasiyle geldiği için muhalefet seçmenleri için sonuçlara katlanmaktan başka bir yol gözükmemektedir.

 

 

Artık günümüz demokrasi anlayışıyla kitlelerin kendi kaderlerini belirleyebilmeleri neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Medya ve devlet eliyle maniple edilen çoğunluklar kendi seçimini yaptığını düşünürken aslında seçilene olan rızasının başkalarınca imal edildiğinden bihaberdir. Seçim günü gerçekleştirilen maniplasyonlar ayrı bir konu olarak ele alınmalıdır. Sonuçta dünyanın en güçlü demokrasisi gibi gösterilen ABD seçimlerinde bile Rusya’nın parmağı olduğuyla ilgili ciddi soruşturmalar sürmektedir.

 

 

İktidarı ele geçiren insanların iktidarı ele geçirmesi aslında zannedildiği gibi muhalefet partilerini rahatsız etmemektedir. Çünkü sürekli muhalefette olmanın birçok faydası vardır, zararı yoktur. Bir partinin başkanı olmak havalı bir iştir. Vekil olmanın avantajları say say bitmez. Üstelik muhalefetin arada bir (ülkemizde salı grup toplantılarında) iktidarı eleştiren cümleler kurmaktan başka bir işi ve sorumluluğu da bulunmamaktadır. Üstelik bir muhalif liderin herhangi bir bakan ya da başkandan bir şey isteyip de yapılmadığı da pek görülmez. Aslında muhalif olmak harika ve sorumsuz bir yarı iktidar olmaktır.

 

 

İşte tüm bu nedenlerle herkes oturduğu koltuktan memnun bir halde yaşamasını sürdürürken olan “rızası imal edilen” halka olmaktadır. İşin kötüsü halk kendisine olan şeyle ilgili de fikir sahibi değildir. Kitle içindeki çoğunluğu başlarına gelen olumsuzluklarla ilgili bilgilendirmek isteyen bazı insanlar ise kalabalıkların en büyük düşmanıdır. Bu nedenle böyleleri, hem iktidar, hem muhalefet hem de bizzat kitlenin bireyleri tarafından dışlanır.

 

 

İktidarlar, kaliteli ve sorgulayıcı eğitime, sanata ve bilime bu nedenle düşmandır. Çünkü bu kurumlar kitleye sahip olamadıkları özgürlüğü, hayatı, hakları hatırlatmak için uğraşır. Oysa bireyler ne kadar da durumlarından memnundur. Onlara gerçekleri göstermenin kime ne faydası olacaktır? Kitleler kendi olumsuz durumlarıyla yüzleşmek istemez ve hayal dünyalarında kalmak isterler. Basit bir anlatımla, şişman ama kendisini zayıf bulan bir kadına “sen şişmansın” demekle kendisini mutlu ve özgür zanneden kitlelere de “sen tutsaksın ve aslında mutlu olman için bir neden yok” demek arasında bir fark yoktur. O kadın sizden nefret eder ve hala zayıf olduğunu düşünür.

 

 

Bu nedenle Dünya’da birçok sanatçı ve bilim insanı hırpalanmış, hapse atılmış, idam edilmiş ve katledilmiştir. Üstelik kitlelerden bunu yapanlara tepki gelmemiştir. Tepki oluşturan bireylerse, kitlenin diğer fertlerince dışlanmış ve hedef alınmıştır.

 

 

Tüm bu gerekçelerle, ben artık her şeye BANANE diyorum.

 

 

İşte BANANE HAREKETİ demokrasi adı altında insanlara giydirilen deli gömleğine bir tepkidir. Belki de artık her şeye banane deme zamanımız gelmiştir. Öncelikle de muhalefete kuvvetli bir banane demek gerekir. Belki o zaman gerçek bir demokrasi için yeni kapılar açılmış olur.

 

 

Rızası çeşitli maniplasyonlarla imal edilen kitlelere kızmak, onları aşağılamak, hakaret etmek bizi bir yere götürmez. Aksine bu onları daha kolay hedef haline getirir. Niye şuna ya da buna oy verdin diye insanlara kızmadan önce dönüp kendimize bakarsak, kızdığımız kitlelerden çok da farklı olmadığımızı görürüz. Bizler de aslında bir şekilde kendi dışımızda sebeplerle hiç istemeden bazı partilere oy veriyor değil miyiz? Bizi, karşı oy kullanan kitlelerden üstün kılan, oy verdiğimiz parti mi gerçekten? Aynı sebeplerle farklı partiler seçince daha mı bulunmaz Hint Kumaşı oluyoruz?

 

 

Tüm bu ve daha sonra belirteceğim sebeplerle artık herkese ve her şeye BANANE diyorum. Öncelikle de kendime…

 

BANANE…

 

 

Dr. Semih DİKKATLİ Twitter

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İçimdeki çocuğun bayramı
Herkes birine zorba…
Kara Kutu… Hadi yüzleşelim…