Reza Zarrab davasında bomba karar: 17/25 tapeleri dinletilecek

Reza Zarrab davasında bomba karar: 17/25 tapeleri dinletilecek
16 Kasım 2017 23:08

ABD’de tutuklu bulunan Reza Zarrab’ın bugünkü görülen duruşmasında Hakim Richard Berman’dan flaş bir son dakika kararı çıktı.

 

 

 

Reza Zarrab ve avukatlarının katılmadığı duruşmada 17-25 Aralık tapelerinin mahkemede jüriye dinletilmesine hükmedildi. Ayrıca, ABD’nin 17-25 Aralık dosyalarını kullanarak mahkemeden aldığı soruşturma izni çerçevesinde FBI’ın 2014 yılından itibaren yapmış olduğu kendi dinlemeleri de kanıt olarak kullanılacak. Üstelik, FBI dinlemelerini yapan kişi de mahkemede “tanık” olarak dinlenecek.

 

 

New York’ta dolandırıcılık ve ABD’nin İran yaptırımlarını delmek suçlarıyla yargılanan Reza Zarrab’ın “nerede olduğu” konusundaki muamma, bugün duruşma olmasına rağmen çözülemedi. 27 Kasım’da başlayacak jürili duruşma öncesinde bugün New York’ta gerçekleşen hazırlık duruşmasına da ne Zarrab, ne de avukatları katıldı.

 

 

Duruşmada, diğer sanık Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ve avukatları hazır bulundu.

 

HAKİM BERMAN’DAN FLAŞ KARAR

 

ABD’de görülen Zarrab davasında Hakim Richard Berman’dan flaş kararlar çıktı. 17-25 Aralık tapeleri mahkemede jüriye dinletilecek. Ayrıca, ABD’nin 17-25 Aralık dosyalarını kullanarak mahkemeden aldığı soruşturma izni çerçevesinde FBI’ın 2014 yılından itibaren yapmış olduğu kendi dinlemeleri de kanıt olarak kullanılacak. Üstelik, FBI dinlemelerini yapan kişi de mahkemede “tanık” olarak dinlenecek.

 

“FETÖ BAĞLANTISI” KONUSUNDA BİLİRKİŞİ ATANACAK

 

Bu arada Hakim Berman, AKP-Cemaat bağlantısı konusunda da bir “bilirkişi” atanmasına karar verdi. Bilirkişinin kim olacağına savcılık ve Atilla’nın hakimleri birlikte karar verecek.

 

TÜRKİYE İKİ NOTA VERMİŞTİ

 

Zarrab muamması, ABD’nin tüm federal hapishanelerdeki mahkumların isim ya da mahkum numarası ile kayıtlarının tutulduğu ve kamuoyuna açık olan federal hapishane internet sisteminde yer alan bir kayıtla başlamıştı. Kayıtta, Zarrab’ın 8 Kasım tarihinde, o zamana kadar tutulduğu Brooklyn federal hapishanesinde “salıverildiği” yer alımştı.

 

Zarrab dosyasına bakan New York Güney Bölge Savcılığı, kayıtlarda “teknik hata olabileceğini”, Zarrab’ın tutukluluk halinin devam ettiğini açıklamışlar, ancak nerede olduğu konusunda detay vermemişlerdi.

 

Zarrab’ın Türkiye’deki işlerini takip eden Türk avukatı ise, müvekkilinden 5 gündür haber alamadığını açıkladığında, Türkiye devreye girmiş, Dışişleri Bakanlığı ABD’ye yazılı nota vererek, “Vatandaşımız Reza Zarrab’ın sağlığından endişe ediyoruz. Zarrab nerede?” sorusunu yöneltmişti.

 

Dışişleri’nin ilk notasına ABD’den yanıt gelmeyince, dün akşam da ikinci nota verilmiş, ABD’den “Zarrab’ın durumu iyi” yanıtı alınmıştı. Yanıtı, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ açıklamıştı.

 

Ancak ABD’den yapılan “durumu iyi” açıklamasına rağmen, ne ABD Federal Hapishaneler yönetimi, ne Adalet Bakanlığı, ne de duruşmaya bakan New York Federal Savcılığı Zarrab’ın “nerede tutulduğu” konusunda hala ayrıntı vermedi.

 

“İTİRAFÇI MI OLDU”

 

Zarrab’ın, son üç aydır avukatları aracılığıyla savunma için hiçbir girişmde bulunmaması, açıklanan yeni iddianameler konusunda itiraz hakkını verilen süre içinde kullanmaması üzerine “İtirafçı mı oldu?” tartışması başlamıştı. Hatta davanın tutuklu diğer sağını Atilla’nın avukatları duruşmalarda Zarrab’ın ve avukatlarının savunmaya katkıda bulunmamaları konusunda “Zarrab gizli sanık” ifadesini kullanmışlardı.

 

ABD Adalet sisteminde sanıklar, Savcılık ile anlaşarak, ceza indirimi karşılığında yeni bilgiler verebiliyorlar.

 

Ancak Zarrab’ın savcılık ile anlaşması halinde, bu anlaşmanın resmi hale gelmesi için bir hakim karşısında bu anlaşmayı onayladığını tekrarlaması gerekiyor. Henüz Zarrab’ın anlaşma için de hakim onayının alındığına ilişkin kamuoyuna açıklanmış herhangi bir bilgi bulunmuyor. Zarrab’ın ismi, dava dosyasına dün giren yeni belgelerde de “sanıklar” arasında geçiyor.

 

 

kaynak: Zeynep Gürcanlı/Sözcü

 

Reza Zarrab davasında bomba karar: 17/25 tapeleri dinletilecek