Reuters: Yiğit Bulut bölücü bir kişilik

Reuters: Yiğit Bulut bölücü bir kişilik
2 Eylül 2014 18:56

Uluslararası haber ajansı Reuters, “Gezi olaylarının arkasında Faiz Lobisi var” diyen Bulut’la ilgili değerlendirmesinde, protestocuları “telekinezi yoluyla Erdoğan’ı öldürmeye çalışmakla” suçladığını anımsattı.

 

Abdullah Gül’ün de ekonomi konusunda başdanışmanlığı yapan Durmuş Yılmaz’ın yerine gelen Yiğit Bulut, son 6 yıldır AKP politikalarına tamamen biat etmesiyle biliniyor. Ekonomi konusunda yeni bir yaklaşım getirmeyen Bulut komplocu yönüyle ön plana çıkarken Durmuş Yılmaz Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığı döneminde bile hükümetin Merkez Bankası politikalarına ve kararlarına müdahalesini sert bir dille elleştirmesiyle tanınıyor.

 

Yılmaz en son geçen haftalarda yaptığı açıklamalarla başta Erdoğan olmak üzere ekonomi yönetiminin ‘Faiz indirin’ baskısını eleştirerek “İndirsinler de görsünler. Makro dengelere hiç aldırmadan faizle istedikleri gibi oynasınlar. 3 ay sonra ekonominin nereye gittiğini görsünler” demişti. Yılmaz’ın Merkez Bankası Başkanı olduğu dönemde uyguladığı politikalar yurtdışında da ilgi odağı olmuştu.
Hatta Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz Davos toplantılarında katıldığı bir TV programında “Biz size ABD Başkanı Ben Bernanke’yi verelim, yerine Durmuş Yılmaz’ı alalım” diyerek Yılmaz’ın ne kadar başarılı bulduğunu ortaya koymuştu.

 

Almanya’da yayın yapan politika dergisi Der Spiegel’in internet sitesi Spiegel Online, Başbakan Erdoğan’ın başdanışmanı olduğu dönemde Yiğit Bulut ile ilgili “Erdoğan, onun saçma iddialarını ve temelsiz suçlamalarını ciddiye alabilir. Hep inadına giden Erdoğan’ı yeni danışmanı bu rotada götürmeye devam edebilir” yorumunda bulunmuştu.

 

Yiğit Bulut’un AKP’ye ve Erdoğan’a yaranma açıklamaları yukarıda saydıklarımızla da sınırlı değil Bulut’a göre dünyada 2.5 gerçek politik lider var. Liderlerden biri Putin, ikincisi Erdoğan.

 

1972 Edirne Keşan doğumlu olan Bilkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans bölümü mezunu ve Sorbonne Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan Bulut yazdığı liberal yazılarla biliniyor. Son altı yılda Bulut’ta AKP’ye doğru büyük bir kayış söz konusu olurken bu kayış önce Başbakanlık başdanışmanlığı ardından da Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığıyla ödüllendirildi.

 

Reuters ise söz konusu atamanın ülkenin mali durumu konusunda endişe duyan yatırımcılar için alarm niteliğinde olduğunu yazdı. Ajans, Bulut’un, “başbakanlığı sırasında Erdoğan’ın kulağına fısıldayan kilit bir isim olarak bölücü bir figür” olduğunu belirterek hükümet karşıtı protestocuları “telekinezi yoluyla Erdoğan’ı öldürmeye çalışmakla” suçladığını anımsattı.

 

Ajans, haberinde şu ifadelere yer verdi: “Yeni Başbakan Davutoğlu, kabinesinde, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın saygın ekibinin muhafaza edilmesine dikkat etti. Ancak, bazı analistlere göre, Babacan’ın yanı sıra başbakan yardımcılığına AKP’nin ekonomik işlerden sorumlu başkan yardımcısı Numan Kurtulmuş un atanması, güven sarsıcı.”