Renda Köşkü devlet sırrı oldu

Renda Köşkü devlet sırrı oldu
30 Aralık 2018 13:55

Erken Cumhuriyet dönemi mimarlık örneklerinden biri olan Ankara’daki Renda Köşkünde yürütülen dış cephe yenileme ve inşaat faaliyetleri, “Devlet Sırrı’’ oldu. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bilgi edinme yasası kapsamında “Tarihi eser niteliğindeki Renda Köşkündeki inşaat faaliyetlerinin mahiyeti nedir?’’ diye sordu. Bu soruya “Devlet sırrı’’ denilerek cevap verilmedi.

 

 

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurul Müdürlüğü tarafından, Mimarlar Odası Ankara Şubesine verilen yanıtta şöyle denildi:

 

“Bilgi edinme hakkı kanunun 16. maddesine ‘açıklanması halinde devletin emniyetine, dış ilişkilerine, milli savunmasına ve milli güvenliğine açıkça zarar verecek ve niteliği itibariyle devlet sırrı olan gizlilik dereceli bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kanunu kapsamı dışındadır.”

 

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Oradaki inşaat faaliyetini sorduk ve varsa onaylı projeyi istedik. Daha önce İller Bankası Binası, Marmara Köşkü, Baraj Gazinosu, Su Süzgeci Binası yıkıldı. Renda Köşkünün de başına bir şey gelmesinden tedirginiz. İnşaatın gizli kapaklısı mı olur? Cumhuriyetin temsil aksı üzerinde bulunan Atatürk Bulvarı’nda, ABD ile Alman Büyükelçiliği arasında bulunan Renda Köşkü’nün müze yapılıp halka açılması gerekirken devlet sırrı olacak ne yapıyorlar anlam veremiyoruz” dedi.

 

 

Kaynak: Yavuz ALATAN/Sözcü

Renda Köşkü devlet sırrı oldu