Reklam pastası seçimle büyüdü

Reklam pastası seçimle büyüdü
28 Eylül 2017 10:33

İnşaat ve perakendenin yanı sıra referandum sürecinde siyasi partilerin verdiği ilanlar reklam pastasının yüzde 4.8’lik büyüme ile 3.8 milyar liraya yükselmesine yol açtı.

 

 

 

Son birkaç yıldır siyasi ve ekonomik gündemi belirleyen seçim süreçleri reklam yatırımlarının da dinamosu oldu. 2017 yılının ilk 6 ayında reklam yatırımları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.88 artarak 3.8 milyar TL’ye ulaştı. Referandum sürecinin de etkisi ile kamu ve siyasi parti ilanları önemli bir pay alırken, inşaat, finans ve perakende reklam sektöründe büyümenin lokomotifi oldu.

 

İNŞAAT YÜKSELİŞTE

 

Dün düzenlenen basın toplantısı ile medyadaki ilk 6 ayda gerçekleşen reklam yatırımlarını açıklayan Reklamcılar Derneği Başkan Yardımcısı Demet İkiler, reklam yatırımlarının tüm dünyada yüzde 7.3 büyüyeceğini, siyasi ve ekonomik sarsıntılara rağmen sektörün hız kaybetmediğini belirtti. Dünyada reklam yatırımlarının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının binde 75 iken Türkiye’de binde 35 olduğunu aktaran İkiler, inşaat ve finans sektöründeki reklam yatırımlarındaki hızlanmaya karşılık kozmetik ve hızlı tüketim alanında ise bir düşüş yaşandığını açıkladı. İkiler ilk 6 ayda toplam medya reklam yatırımlarının 3.8 milyar TL, sponsorluk ve komisyon gelirlerinin de dahil olduğu toplam reklam yatırımlarının ise 5.1 milyar TL’ye ulaştığını aktardı.
Bu yıl gerçekleşecek reklam yatırımlarına ilişkin, “Türkiye’de medya yatırımlarında hep iki haneye yakın olduk hep iki haneli büyüme gördük, ancak önümüzdeki dönem yüzde 5-10 bandında seneyi kapatabileceğimizi düşünüyoruz” tahminini yapan İkiler, mecra bazında bakıldığında ise en büyük yatırımların yine TV alanında olduğunu kaydetti.

 

İNTERNET TARİHİ ZİRVEDE

 

İkiler’in verdiği bilgilere göre, reklam yatırımların yüzde 52.78’lik oranla, televizyon kuruluşları yine en büyük paya sahip oldu. Televizyon reklamlarına yapılan yatırım geçen yılın ilk yarısında toplam 1 milyar 948 milyon TL iken bu yıl 2 milyar 27 milyon TL’ye ulaştı. Dijital medya yatırımları 2016’nın ilk yarısında toplam 808 milyon TL olurken, bu yılın ilk yarısında yüzde 17.92 artışla 953 milyon TL’ye çıktı. İkiler, bu rakam ile internet reklamlarının tarihin en yüksek seviyesine çıktığına ve yatırımların dörtte birinin internet mecrasına yapıldığına dikkat çekti. Toplam radyo reklam yatırımı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.91 artışla, 83 milyon TL’den 91 milyon TL’ye yükseldi.

 
2017’nin ilk yarısında, gazetelere yapılan reklam yatırımı gerileyerek 449 milyon TL’ye düştü. Dergilere yapılan reklam yatırımı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.26 oranında azalarak, 43 milyon TL’ye indi.

 

28szt09a_ist-izm-ant-ank-trb

 

Marka sayısı az piyasa sığ

 

Demet İkiler, tüm dünyada reklam yatırımlarının bir dönüşümden geçtiğini söyledi. İkiler, Uber, Alibaba gibi girişim örnekleri ile birlikte hem Türkiye’de hem de dünyada yatırımların seyrinin değiştiğini anlattı. “Markalar ezber bozuyor” açıklamasını yapan İkiler, dijitalleşemeyen mecraların ise bir süre sonra ortadan kalkacağını sözlerine ekledi. Reklamcılar Derneği Başkanı Nil Bağcıoğlu da Türkiye ile eşdeğer ekonomilerde 40 bini bulan marka sayısının Türkiye’de 24 bin civarında olduğunu aktardı. Yunanistan’ın kriz dönemlerinde bile Türkiye’yi bu alanda aştığını kaydeden Bağcıoğlu, marka sayısının azlığından ötürü piyasanın sığ olduğuna dikkat çekti.

 

 

Kaynak: Sayime Başçı/Sözcü

 

Reklam pastası seçimle büyüdü