Reklam için şehit istismarına büyük tepki!

Reklam için şehit istismarına büyük tepki!
30 Ağustos 2018 13:06

Şanlıurfa’daki bir eğitim kurumu 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin kahraman ismi şehit Ömer Halisdemir’in adını ve fotoğrafını reklamlarında kullandı. Reklam büyük tepkilere neden olunca, afiş kaldırıldı.

 

 

Şanlıurfa’da ünlü isimleri kullanarak hazırlattığı afişleri bilbordlarda yayınlayarak öğrenci çekmeye çalışan üniversiteye hazırlık eğitimi veren Prestij Özel Eğitim Kursu ’nun 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin sembol ismi olan şehit Ömer Halisdemir’in fotoğrafı ve ismini kullanması tepki çekti. Hazırlanan afişte Ömer Halisdemir’in ismi ise ‘Ömer Halis Demir’ olarak yanlış yazıldı.

 

 

“Herkes mezun olabilir sen kahraman ol”

 

 

Prestij Özel Eğitim Kursu ’nun afişinde, Ömer Halisdemir resmiyle birlikte “Herkes mezun olabilir sen kahraman ol” ifadeleri kullanılıyordu. Reklam için kullanılan söz konusu afişlerde dünyanın önde gelen bilim insanları, şairleri ve liderleri de yer alıyor. Bu isimler arasında Ömer Halisdemir’in yanı sıra “Herkes mezun olabilir sen lider ol” sloganıyla Atatürk, “Herkes mezun olabilir sen şampiyon ol” sloganıyla Muhammed Ali de bulunuyor.

 

 

Ömer Halisdemir afişine gelen tepkiler ve şehidin eşi Hatice Halisdemir’in avukatının girişimleri sonucu Prestij Özel Eğitim Kursu bu afişi kaldırdıklarını açıkladı. Sosyal medyada bir çok kişi Prestij Eğitim Kursu’nu şehidin adını kullanarak istismar etmekle suçladı. Geçtiğimiz Mart ayında açılan Prestij Özel Eğitim Kursu’nun yöneticisi avukat Osman Çelik, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada ise yanlış algı yaratıldığını belirterek “Topluma kendini adamış şahsiyetlerin örnek alınması adına yapılan bilboard çalışmamız maalesef insanlar tarafından farklı yerlere çekilmiştir. Söz konusu çalışma akşam saatlerinde toplatılmıştır. Bu kurumdaki her bir nefer vatan, bayrak ve millet aşkı ile çalışıyor” dedi.

 

 

Suistimallere karşı aile Halisdemir’in isim hakkını tescillemişti

 

 

Şehit Ömer Halisdemir ’in adı 2017’de bu ve benzeri durumlar için tescillenmişti. Şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in eşi Hatice Halisdemir tarafından yapılan başvuru üzerine şehidin ismi, Türk Patent ve Marka Kurumu’nca tescillendi. Hatice Halisdemir’in şehidin ismi üzerinden kazanç sağlamaya çalışan kötü niyetli kişilere engel olmak amacıyla onun ismini marka olarak tescil ettirdiği açıklanmıştı. Tescil sürecini yürüten Batu Patent Müdürü Çağdaş Bağmeşli, “Türk Patent ve Marka Kurumu’nun Ömer Halisdemir’in adını tescillemesiyle artık şehidimiz üzerinden kötü niyetle maddi kazanç elde etmek isteyenler için hukuki ve cezai yaptırımlar söz konusu olacaktır. Devletimiz şehidine sahip çıkmış, ailesini ve ismini bu tescil ile koruma altına almıştır” dedi.