Rehineler MİT yasasıyla mı takas edildi?

Rehineler MİT yasasıyla mı takas edildi?
21 Eylül 2014 22:16

IŞİD terör örgütünün 101 gündür rehin tuttuğu Türkiye Musul Başkonsolosu ve 48 kişi dün serbest bırakıldı. Türkiye’ye dönen rehinlerle ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri bir başka tartışmayı başlattı.

 

Açıklama sırasında “IŞİD’in elinde kaldıkları 101 günün sonunda Türkiye’ye gelen 49 rehinenin kurtarılmasında takas yapıldı mı?” şeklindeki soruya, Erdoğan’ın, “Velev ki takas oldu” şeklindeki cevabı tartışma yarattı. Erdoğan rehinelerle ilgili, “Takas iddiaları vesaire olacaktır. Takas oldu veya olmadı, 49 vatandaşımız geldi. Hiçbir şeyle değiştirmemiz mümkün değil bunları. Yani velev ki takas oldu, ben bir cumhurbaşkanı olarak şuna bakarım: 49 vatandaşımızın karşılığı hiçbir şeyle değişilmez. Artık ülkemize geldiler, hamdolsun aileleriyle kavuştular diye düşünürüm.” şeklinde konuştu.

 

Erdoğan’ın takas sorusuna “hayır” dememesi, terör örgütü IŞİD’le takas yapılmasının “suç” olduğu şeklinde yorumlara neden oldu.

 

Peki kafa kesen IŞİD terör örgütüyle Türkiye’nin bir anlaşma yapması suç mu?

 

Erdoğan’ın takas sorusuna böyle cevap vermesinin altında 17 Nisan 2014’te kabul edilen ve kamuyounda MİT yasası olarak bilinen kanun yatıyor.

 

MİT Kanunu’nun 6. maddesinde şu yazıyor:

 

“Türk vatandaşları hariç olmak üzere, tutuklu veya hükümlü bulunanlar, millî güvenliğin veya ülke menfaatlerinin gerektirdiği hâllerde Dışişleri Bakanının talebi üzerine, Adalet Bakanının teklifi ve Başbakanın onayı ile başka bir ülkeye iade edilebilir veya başka bir ülkede tutuklu ve hükümlü bulunanlar ile takas edilebilir.”

 

Kaynak:Odatv