Regaip Kandilinde, Türk İslam gelenekleri

Regaip Kandilinde, Türk İslam gelenekleri
7 Mart 2019 08:22

Değerli okuyucularımız, Halkın Habercisi ailesi olarak, Mübarek Regaip Kandilinizi tebrik ediyoruz. Cenab-ı Allah tekrarını nasip etsin.

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

 

Türk İslam Geleneklerinde önemli bir yeri olan, Mübarek Regaip Kandilinin faziletini, siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istiyorum:

 

 

Mhterem okuyucular,
08/Mart/2017 Perşembe günü, Recep ayının ilk Cuma gecesi ”Regaip kandilidir.” Regaip: Çok ata ve ihsan manasına gelir. Bu mübarek gece, Cenab-ı Allah’ın Mü’min kullarına ilahi rahmet, lutuf ve inayetini bol bol ihsan buyurduğu, dua ve ibadetlerinin kabul olduğu bir gecedir.

 

 

Diğer bir ifade ile Regaip, Arapça’ regaibe’ nin çoğuludur ve bolluk bereket, rahmet manalarına gelir. Diğer üç Kandil gecesi Hicri ayların belli tarihlerinde olduğu halde, yalnız Regaip Kandili her yıl başka günlere rastlar.

 

 

Cenab-ı Allah’ın kullarına en çok mağfiret ve ihsanda bulunduğu gecenin, din görevlileri, atalarımız tarafından bildirilmiştir.

 

 

Bu ve buna benzer gecelerde bütün Müslümanlar ve özellikle Türk İslam geleneklerinde Allah’ın evlerini (Camileri) doldurup, geceyi sabah namazına kadar ibadetle geçirirler.

 

 

Bu Mübarek geceyi, Kur’an-ı Kerim okumasını bilenler okuyarak, okumasını bilmeyenlerin üzülmesine gerek yok.

 

 

İnternet ve cep telefonu, artık insan vücudunun vazgeçilmez bir organı oldu. Evlerinde İnternet olanlar, İnternette veya cep telefonlarında, Kur’an dinleyerek sevaplara nail olurlar.

 

 

Paygamberimiz Hz. muhammed (s.a.v) buyurmuşlardır: Bir kimse Receb-i Şerifin ilk Perşembe günü Oruç tutarak işte bu mübarek gecede en az 12 rekat namaz kılar da, iki rekatta bir selam vermek suretiyle bittikten sonra : ‘‘Allahümme salli ala Muhammedin nebiyyil ümmiyyi ve ala alihi ve sahbihi ve sellim.” diyerek benim üzerime yetmiş defa salavatı şerife getirirse o kimsenin duasını Cenab-ı Allah kabul eder.

 

 

Ayrıca bilmeyerek işlenmiş maddi ve manevi günahlar için tövbe-i istiğfar ederek, dargınlıkları sonlandırıp ihya edilir buyuruyor.

Bu Mübarek gün ve geceler, ziyaret vesilesi de olmaktadır. Anne-Baba, akraba, çevremizdeki yaşlı komşular ve hastalar ziyaret edilerek, saygı ve sevgi gösterilerek duaları alınır.

 

 

Hakkın Rahmetine kavuşan atalarımıza ve Ay-Yıldızlı Şanlı Türk Bayrağının göklerde dalgalanması uğruna Vatan Şehitlerinin kabristanlıkları ziyaret edilir veyagıyabında okunarak ruhlarına bağışlanır.

Okumasını bilenler, Kuran-ı Kerimin kalbi olan Yasin-i şerifi okudukdan sonra üç İhlas, bir Felak, bir Nas Surelerini okuyup dua edilmeli. Kur’an okumasını bilmeyenler bildikleri sure ve duaları okuyarak, ziyaret ettikleri kabristanlık da yatanların ruhlarına bağışlıyorum diyerek dua eder.

 

 

NOT: Kabristanlığa gitme imkanı olmayanların üzülmelerine gerek yok, evlerinde Kur’an okuyup dua ederek ruhlarına bağışlar.

 

 

RECEP AYINDA HER GÜN OKUNMASI GEREKEN DUA:

 
”Allahumme barik lena fi Recebe ve Şabana ve belliğna Ramazan.”
manası:
”Allha’ım, Recep ve Şaban aylarını bize mübarek kıl, Ramazana da bizleri ulaştır.”
Rcep ayı Cenab-ı Allah’ın seçtiği ve ona kıymet verdiği üç ayların ilk ayıdır. peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bir hadis-i şeriflerinde: ”Dikkat edin, Recep Cenab-ı Allah’n, Şaban benim, Ramazan da ümmeti Muhammed’in ayıdır.” buyurdu.

 

 

Recep ayında okunacak diğer dualar:
10 gün Sübhanallahil Hayyil Kayyum
10 gün Sübhanallahil Ehadi Samed
10 gün Sübhanallahil Gafurur Rahim
Her on günde bu dualar, ayrı ayrı okunmalıdır ki, Recep ayıda ki sevaplara nail olalım. Allah yapacağınız duaları kabul etsin inşallah.

 

KABRİSTANA GİRİŞ DUASI:
”Esselamu aleyküm dare kavmin Mü’minin
Ve inna inşaalahu bi kum lahikun Ese lullahe li ve le kümül afiye.”
MANASI: EY!.. İnananlar evinin sakinleri, sizlere selam olsun. Biz de inşallah size katılacağız. Bana ve size Allah’u Teala Hazretlerinden afiyet dilerim. Diye selam verdikten sonra: Bildiklerini okur. Sevaplarını burada yatanlara bağışlar.

 

DUASI KABUL OLANLAR
1- Adaletle görevini yapan kişilerin. 2- Anne-Babanın çocuklarına. 3- Misafirin. 4- Hastanın 5- Yetimin. Allah yolunda savaşan mücahidin. 6- Gazinin. 7- Yolcunun. 8- Eşine itaat eden Saliha kadının. 9- Alimin. 10- Kelime-i Şahadet getirerek yeni İslamiyeti kabul edenin. 11- Anne-Babasına itaat eden evlatların. 12- Tövbe-i istiğfar edenin. 13- Oruç tutanın. 14- İftar edenin. 15- İlim öğrenenin. 16- Kardeşin diğer kardeşine gıyabi Kur’an hafızının. 17- İyilik görenin. 18- Mazlumun. 19- Hacının. 20- Yaşlı muhterem, ihtiyarların. 21- Güzel ahlak sahibi, temiz yürekli Vatan sevgisi olan ve güzel simalı kimselerin. 22- Ekmek yediği Vatanına ihanet edenlere fırsat vermeyenin. 23- Haram ve riyakarlıktan uzak olup, haram işlere teşebbüs etmeyenin. 24- Başta rüşvet olmak üzere, haram olan her türlü işlere bulaşmayanların.

 

DUA’NIN FAZİLETİ:
Muhterem okuyucularımız, İslam dininde en fazla yapılan ibadetlerden birisi de, riyakarlıktan ve her türlü haram işlerden uzak kalarak yapılan duadır.

 

Dua da hem şükür ve hem de hamd etmek manası vardır. Maddi manevi sahada Cenab-ı Allah’a yapılan bir sığınma ve yalvarmadır. Aynı zamanda dünya ve ahiret için vazgeçilmez bir vasıtadır.

 

1- Dua: Kulun, tüm arzularını Rabbına bildirmesidir.
2- Dua: Kulun, haddini bilişi aczini ve faniliğini idrak etmesidir.
3- Dua: Kulun, Yüce Mevlasından tevazu ile yardım istemesidir.
4- Dua: Kulun Cenab-ı Allah’a teslimiyetidir.
5- Dua: Kulun, bencilliklerden sıyrılmasıdır.
6- Dua: Kulun, Allah’a sunduğu dilekler ve isteklerin dilimleridir.
7- Dua: Kulluk vazifesi, inanç ve insanlık borcudur.
8- Dua: Kulun, ümitlerinin tükendiği yerde başlayan manevi bir nurdur.
9- Dua: Kulun, Cenab-ı Allah’ın rahmet ve merhametinin celbi için bir vasıtadır.
10- Dua: Belaları def eden siperi saika (Yıldırım).
11- Dua: İlahi rahmeti üzerimize bir kuvveyi cazibedir.
12- Dua: Göklerin ve yerin parlaklığıdır.
13- Dua: İbadetin özüdür.
14- Dua: Rahmetin anahtarıdır.
15- Dua: Dinin direğidir.
16- Dua: Mü’minin silahıdır.
17- Dua: Hiç şüphesiz ibadetin ta kendisidir.
18- Dua: Bütün iyiliklerin yarısıdır.
19- Dua: Haram olan işlerden uzaklaşmanın kilidi’ dir.
20- Dua: Vatan hainlerini uzaklaştıran siperdir.
21- Dua: Çalışıp üreterek elde edilen bereketin anahtarıdır.
22- Dua: Allah’tan korkup, dua ederek Vatanına değer verendir.
23- Dua: Şartlarına riayet edilerek yapılırsa muhakkak ki, kabuldür.
24- Dua: Riyakarlık duygularıyla rüşvet yiyenlere, er geç Allah korkusunu hatırlatır.
25- Dua: Riyakarlık duygularıyla, çıkar amaçlı vatana ihanet edenlere fırsat vermez.

 

Bu Mübarek Regaip gecesinin yüzü suyu hürmetine, ağlayarak gözyaşı döken Türk İslam dünyasının gözyaşları dinsin inşallah.

 

Cenab-ı Allah, ruhunda Allah korkusu ve vatan kavramı olanların, vatana hizmet etmesini kendilerine nasip etsin.

 

Cümle vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Mareşal Fevzi Çakmak’ı rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hasta-yaralılara acil şifalar dileriz. Ruhları şad, mekanları Cennet olsun.

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun