Referandum başabaş

Referandum başabaş
13 Şubat 2017 17:30

Dün akşam hükümete yakın bir televizyon kanalında, “Adil Gür araştırmasında referandumda % 61 evet, % 19 hayır sonucu çıktı” dendi.

 

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

 
Adil Gür’ü senelerdir tanırım ve son zamanlarda sanki hükümete yakınlaştı gibi bir izlenim bırakıyor olsa da, bir anket sonucunu kafadan atmaz.

 

 
Ve bugüne kadar hiçbir tahmininde en azından büyük oranda yanılmamıştır.

 

 
Haliyle hükümete yakın bir kanal olsa da Adil Gür böyle diyor denince, buna inanmak mümkün olmasa da inanın tansiyonum oynadı.

 

 

 
Dün akşam aramadım Adil Gür’ü ama bugün aradım.

 

 
“Siz referandumda evet oranı % 61, hayır oranı % 19 diye bir anket yayınlamışsınız” dedim.

 

 
“Yaaa” dedi gülerek, dünden beri bir sürü kişi aradı ve aynı soruyu sordu. Ya yüzde 61 evet, yüzde 19 hayıra kargalar bile güler. Millet okumuyor, gördüğü her eveti de referanduma evet olarak okuyor. O yüzde 61-19 sayısı benim anketimde halkın başkanlık sisteminde hangi kurumların olup olmadığı ( başkanlık sisteminde siyasi partiler olacak mı, parlamento olacak mı gibi) bir soruya verilen cevabın evet ve hayırıydı. Mİllet öyle hale geldi ki, birine evlenme teklif etse de evet cevabı alsa bunu referanduma yoruyor.”

 

 
“Peki” dedim Adil Bey’e, “sizce referandumdan nasıl bir sonuç çıkar, hissiniz ne yönde?”

 

 

 
“Henüz kampanyalar başlamadı, kampanyalar sonucunda herşey her yöne evrilebilir, kararsızların dağılımı hayıra veya evete daha çok meyledebilir, kampanyalar çok önemli sonucu belirleme açısından. Bu nedenle evet ve hayır dengesini başabaş olarak yorumlayabiliriz. Şu anda evet yüzde 52 ile daha önde gibi duruyor ama dediğim gibi kampanyalar karasızların hayıra veya evete meyletmesine neden olabilir. Ancak şu var, işin içinde HDP olduğu ve HDP referandumda hayır diyeceğini açıkladığı için referandum sonucunun evet çıkma ihtimali daha yüksek.”

 

 

 

 
Yani, Adil Gür diyor ki, şu anda evet biraz daha önde ama normalde iyi bir kampanya ile hayır öne geçebilir ama HDP faktörü olmasaydı, yani HDP hayır dememiş olsaydı.

 

 
HDP’nin hayır demesi seçmeni hayırdan uzaklaştırıyor.

 

 

 
HDP zaten çözüm sürecinden tutun, herşeye kadar Türkiye’de demokrasinin önünü tıkayan bir faktör halinde olduğunu ve Türkiye’de demokrasinin önünü tıkayarak yemden başka birşey olunamayacağını hiç anlamadan yem olup, gitti.

 

 
Tabii, buna rağmen referandumda çok iyi bir hayır kampanyası ile bu faktör aşılıp, oylar hayıra yine de çevrilebilir.

 

 
Ama bunun için ağzından ses yanardağ gibi çıkan ve dediğini taşıyan, özgüveni çok yüksek, halkla iletişim kurabilen, duygulara hitap edebilen, Türk halkına hitap ettiğinde kabul görecek bir kampanya lazım.

 

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı
Didik didik bir şey aramışlar