Recep ayının fazileti

Recep ayının fazileti
18 Nisan 2015 14:45

Ey Yüce Türk İslam alemi! Önümüzdeki 20-Nisan Pazartesi günü Mübarek Üç Ayların Başlangıcıdır. Yüce Türk İslam alemi olarak böyle mübarek gün ve geceleri idrak etmenin sevinç ve mutluluğunu yaşamaktayız.

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

 

”Güneşi sağ elime, Ay’ı sol elime verseniz de davamdan vazgeçmem” Hz. Muhammed (s.a.v.)

 

 

Yıl 1988 Hindistan-Madhubani ilçesi-Maksuda köyü: Aslı, Afganistan Türklerinden olup, ataları 1939 yılında Madhubani’ ye gidip yerleşmişler. İlsavun KANPULAT soydaşımıza 9 gün misafir oldum. Misafirliğin 4′ cü günü Mübarek üç ayların başlangıcı idi. Din adamı (İlahiyatçı) Durusoy SARGIT hoca, Recep ayı ile ilgili sohbet etti. sohbette edindiğim bilgileri siz değerli okuyucularımızla da, Cenab-ı Allah paylaşmayı nasip eti.

 

 

DURUSOY SARGIT HOCA’NIN SOHBETİ:

 
Türk İslam alemi olarak, ibret alamaz hale mi geliyoruz? Öyle görünür ki, artık benliğimizi iyice istila etmiş olan dünyevi his ve duygular, gözlerimizin önünde cereyan eden ölüm olaylarından bile ibret alamaz hale getiriyor, kendi ellerimizle toprağa verdiğimiz dostlarımızın akıbetini günün birinde bizim içinde mukadder olduğu halde düşünemez, ibret alamaz hale gelmiş bulunuyoruz.

 
Mübarek üç aylar, tarih boyunca İslam alemi için bir dönüm noktası olan önemli olaylar cereyan etmiştir.

 

 

Dünya işlerine odaklanmamız münasebetiyle ölümü düşünemez, ondan ibret alıp, geleceğini tefekkür edemez halimiz devam ettiği müddetçe, nefsimizi ıslah etmemiz, hayatımıza çeki düzen verip, ihtiraslarımızı meşru ölçüde hapsetmemiz mümkün olamaz. Bunun içindir ki Resulü Ekrem Hazretleri: ”Dünyevi zevkleri acılaştırıp, ihtirasları durduran ahireti çok hatırlayınız. Buyurmuştur ki, benliğimizi istila eden aşırı ve arzuların kıskacından kısmen kurtulmamız mümkün olsun. Yoksa gördüğümüz bütün ölümleri başkasına verip, kendimiz için böyle bir akıbet söz konusu olamayacakmış gibi günlük ahlakımıza dalıp gitmekten bir türlü kendimize gelemeyeceğiz.”

 

 

Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde:’‘Sana güvenen birisinin bıraktığı emaneti yerine getir. Sana hıyanet (Hainlik) edene, -Karşılık olarak- Sen hainlik etme.” buyuruyor.

 

 

Dünya- Bir köprüdür. Selametle geçmeye bak. Tamiri ile uğraşma, başa çıkılamaz.
Dünya- Nefis ile birleştiği gün insan yıkılmıştır.
Dünya- Kendisine koşandan kaçar, kendisinden kaçanın arkasından gider.
Dünya- Mü’mine zindan, münkire (İnkar eden) cinandır (Cennet).
Dünya- (Ahseni takvim) olarak yaratılan insanın, hataları yüzünden yuvarlandığı efsel-i safilindir.
Dünya- Dar-i ibtila (bela) ve imtihandır.

 

 

İkrime’nin İbn-i Abbas’tan (r.a.) rivayetine göre, Hz. Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur: ”Recep Allah’ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır.”

 

 

Musa b. İmran’nın Enes b. Malik’ten (r.a.) rivayetine göre Resulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: ”Cennette Recep denen bir ırmak vardır. Sütten beyaz baldan tatlıdır. Recep ayında kim bir gün Oruç tutarsa, Cenab-ı Allah ona bu ırmaktan içirir.”

 
Enes (r.a.) Resulullah’tan (s.a.v.) şu hadis-i rivayet etmiştir: ”Bir kimse haram aylardan üç gün yani Perşembe, Cuma, Cumartesi oruç tutarsa, Allah ona yedi yüz senelik ibadet sevabı yazar.”

 

 

Ey sadakat ve samimiyetle Müslümanım diyenler!

 
Recep, kabalığı terk etme ayıdır. Recep ayında, Cenab-ı Allah iyilikleri kat kat arttırır. Recep ibadet ayıdır. Recep önde gidenlerin ayıdır. Recep, afetlerin terk edildiği aydır. ”Afetleri terk etmeyen, itaatte bulunmayan ve ikramları beklemeyen kimse, boş söz ehlindedir.”
Recep ayı içerisinde yapacağımız dualar: ”Ey darda, karanlıkta kalanın duasını kabul eden, Ey belaya düşen hastaların sıkıntısını gideren ve şifaya kavuşturan, Senin topluluğun Kabe ve Harem çevresinde geceledi. Biz dua ederiz, Cenab-ı Allah’ın gözü hiç uyumaz. Bana ihsanını ver, hatalarını gösteren, Eğer senin affın mücrimleri içine almazsa, Asilere kim bol nimetler verir.” duası her gün yapılmalıdır.

 

 

”Allah’ım! Ey gizli olanı bilen! Ey semayı kudreti ile kuran! Ey izzeti ile yeri döşeyen! Ey güneş ve ayı celalinin nuru ile aydınlatıp her yeri nura boğan! Ey temiz olan her Mü’min nefsi kabul eden! Ey zatından korkanları ve çekinenleri sakinleştiren! Ey Yusuf’u kölelikten kurtaran! Ey zatından başka çalınacak kapısı bulunmayan, kendinden başka sığınılacak arkadaş olmayan, kendinden başka bir şey verecek vezir olmayan, dua edilecek başka Rab olmayan senden istiyorum. Ona karşı istekler, ihtiyaçlar ne kadar artarsa artsın, ondan o kadar ikram ve cömertlik gelir.” Ey Yüce Türk İslam alemi! ”Bu duaya sımsıkı sarılın. O arşın hazinelerinden bir hazinedir.” duasını Recep ayında her gün okumalıyız.

 

 

İşte hiçbir akıl sahibi; günahları, zulmetmeyi, mazlumun bedduasını küçümsememelidir.

 

 

”Ey İman edenler! Mallarınız ve çocuklarınız sizi Allah’ü Teala’yı anmaktan alıkoymasın. Kim bunu yaparsa, işte onlar ziyana uğrayanlardır.” (Münafikun: 9)

 

 

Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde: ”Zulüm, kıyamet günü zulmetler olarak meydana gelir.”

 

 

”Hastaları ziyaret ediniz, cenazeleri takip ediniz, bu size ahireti hatırlatır.” Hz. Muhammed (s.a.v.)

 

 

Rasullullah (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyor: ”Cenab-ı Allah, kul iki elini açıp dua ettiği zaman, onları boş çevirmekten utanır. Ya isteğini dünyada verir, ya da kıyamet günü bol sevap vermek için erteler.” Bununla birlikte şöyle bir şiir söylenmiştir:

 

 

Duayı duyar, hiçe sayarsın,
Sonra duanın ne yaptığını ortaya çıkar.
Gece okursan, hedeften şaşmaz,
Az yol olsa da, hedefe varır.

 

*Buhari 3/169; Tirmizi; 2030; Ahmed b. Hanbel. 2/137. **Benzeri Ahmed b. Hanbel. 5/438.

 

 

”İnsanlar genellikle olduklarına inandıkları kişi haline gelirler, eğer bir şeyi yapamayacağıma inanırsam, bu inanç onu yapma gücünü elimden alır. Yapabileceğime inanırsam, başlangıçta sahip olmasam bile, onu yapacak gücü kendimde bulurum.” (Mahatma Gandhi)

 
”Dua, sabahın anahtarı, gecenin kilididir.” (Mahatma Gandhi)

 

 

Ey İslam alemi! Mübarek üç ayların başlaması münasebetiyle: İmkanı olanlar, mezarlıklara gidip, okumasını bilenler, Kur’an okusunlar, bilmeyenler ise dini bilgileri kadar okuyup dua etsinler.

 

 

Mübarek üç ayların başlangıcı: Yüce Türk İslam alemine, kazasız, belasız ve bereketli olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ederiz.

 

 

Vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü Rahmetle, Gazileri şükranla anar. Hastalara şifa-i şerifler dileriz.

 

 

KAYNAKÇA:

 
Hadis-i şerifler: Abdulkadir Geylani. Mustafa Tombalak Özdoyuran Camii Tekirdağ
Sohbetler: Afgan soydaşımız, Durusoy Sargıt hoca (İlahiyatçı), Hindistan-Madhubani-Maksuda köyü

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun