Rapor parası sorgulama

Rapor parası sorgulama
19 Ekim 2018 12:55

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışanların, yaşadıkları sağlık sorunları ve iş kazaları neticesinde işe gidilemeyen dönemlerde ve raporlu oldukları süre zarfı içerisinde, maddi olarak yaşamış oldukları durumlarda raporlarını ibraz ederek rapor parasını raporlu oldukları gün sayısı bazında alabilmektedirler. Kurumun kişiye ödemiş olduğu bu paraya rapor parası denilmektedir.

 

 

Rapor Parası Nasıl Sorgulanabilir?

 

Rapor parası işlemlerinin sorgulaması, E devlet, PTT ve Ziraat Bankası tarafından sorgulanabilmektedir. Fakat rapor süresinin önemi ödeme alabilmek için büyük önem arz etmektedir. Sorgulama işlemi yapacak kişilerin, raporlu kaç günleri olduklarını bilmeleri gerekmektedir. Bunun asıl sebebi SGK 3 günün altında alınan raporlarda ödeme yapmamaktadır. Rapor parasının hak edilebilmesi için 3 gün ve üzeri raporlu gününüzün olması gerekmektedir. E devlet üzerinden sorgulama yapılabilmesi için E devlet şifresi sahibi olmanız ve iş görmemezlik ödemesi sekmesinden rapor parası sorgulama işlemini kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

 

Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

 

Rapor parası alabilmek için kişinin rapor belgesinin bir nüshasını mutlaka çalışmış olduğu kuruma ibraz etmesi ve kurumunda bu raporu SGK göndermesi gerekmektedir. Çalışılan kurumun raporu bildirim tarihinden itibaren 15 gün içerisinde, sistemde tanımlı olan bank hesabına ödemesi gerçekleştirilmektedir. Ödemenin PTT ye yapılması durumunda yatırılan tarihten itibaren 2 ay içerisinde çekilmesi gerekmektedir. Aksi durumda yatırılan tutar tekrar SGK hesabına yatırılarak emanet hesaba alınmaktadır. Kesin olarak rapor parasının ne zaman yatırılacağını merak eden kişiler rapor tarihini öğrenerek 170’i arayarak kesin bilgi sahibi olabilmektedirler. Rapor parası PTT ye yatan kişilere yatırma işlemi gerçekleştirdikten sonra sms ile bilgilendirme mesajı da gönderilmektedir.

 

Rapor Parası Almak İçin Şartlar Nelerdir?

 

Rapor parası alabilmeniz için, sağlık sorununuzun rapor kapsamında olması ya da geçirilmiş olan iş kazasının iş görmenize engel teşkil edecek durumda olması ve müracaat edilen sağlık kurumunun bunu belgelendirmesi ve rapor verilmesinin uygun olduğunu ve rapor süresini belirtmesi gerekmektedir. Rapor süresinin 3 günden az olmaması rapor parası almanız için en önemli kuraldır. Raporlu olduğunuz süre zarfında ödemelerinizi çalışmış olduğunuz kurum değil, SGK karşılamaktadır.

 

https://www.sosyalyardimlasma.net/sgk-rapor-parasi-sorgulama-2018