Ramazan mevsimi ve huzurumuz

Ramazan mevsimi ve huzurumuz
22 Haziran 2014 10:54

Muhterem okuyucularımız! Mübarek Ramazan mevsiminizi tebrik eder, Allah tekrarını nasip etsin.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Cenab-ı Allah nasip ederse, 28 Haziran Cumartesi günü mübarek Ramazan-ı Şerifin mevsimidir.
Cenab-ı Allah Yüce Türk İslam alemini böyle mübarek günlerden mahrum etmeyen kullarından eylesin; dileklerimizle sohbetimize başlayalım:

 

HADİS-İ ŞERİFLER:

 

1- Allaha göre amellerin en sevimli olanı, az da olsa, devamlı olanıdır.
2- Duasının kabulünü dileyen, mihnetten kurtulmak isteyen, sıkıntıdakileri ferahlandırsın, zorluktakileri sevindirsin.
3- Mücahit, Allah için nefsiyle savaşandır.

 

HİKMET

 

Mideye giren lokmanın helal veya haram olduğu bilinmedikçe, ibadet ne kadar çok olursa olsun hükmü yoktur. (İMAM-I AZAM)

 

Oruç gönülleri şefkat, vicdan ve merhametle doldurmak, insanları biribirine muhabbet bağlarıyla yaklaştırmak isteyen bir ibadettir. Orucun inananlara verdiği ders, merhamet dersidir.

Kalbin iştirakiyle tutulan oruç vicdan, merhamet ve hizmet ahlakını gerçekleştirir.
Oruç tutan mü’minin iki refah messareti vardır: Birincisi iftar zamanındaki maserreti, ikincisi de Rabbinin divanına vardığında sadakatla tuttuğu orucun mükafatını görmekle göz aydın oluşudur.

Ramazan mevsimi, İslam aleminin en şerefli bir mevsimidir. Oruç, Teravih, zekat, sadaka-i fıtr gibi bedeni ve ekonomik (Maddi) ibadetlerimizin bu mübarek ayla ilgili bulunmaları Ramazan mevsimi için birer şeref kaynağı olmuştur.

Ramazan-ı Şerifin ilk gecesine özel adap ve vazifelerimiz:

1- Gusül abdesti alınır: Gusül esnasında, ”Yarabbi şu gusulü mübarek Ramazan-ı şerifin fezaline nailiyetime, yapacağım adap ve vezaifin, tutacağım orucun kılacağım teravih namazlarının ve yapacağım tüm farz, sünnet, vacip, müstehap ve adapların rıza-i ilahiyene uygun olmasına mani teşkil edecek sevmediğin alışkanlıklardan kurtulmama vesile eyle…” diye dua ve tefekkür de bulunulur.

2- İki rekat sünneti selatı Vudu (Abdest namazı) kılınır: Bu namaz da bildiğimiz sure-i şerifler okunur.

3- Duada bulunur: Dua esnasında; aile efradına, akraba ve dostları için yapacağı maddi hayırların helalından olmasını diler ve ”Allah’ım! Bu rızkımda haram veya şüpheli ve Orucun fezalinden beni mahrum edecek gayrı meşru olan bilmeyerek kazanılmış rızık varsa fazilet, lütuf ve kereminle temizle Allahım…” diye duasını tamamlar.

4- Her akşam İstikbali Ramazan okunur.

 

İstikbali Ramazan:

Merhaba ya şehri Ramazan
Merhaba ya şehri Gufran
Merhaba ya şehri Nur zül atiye vel ihsan
Merhaba ya şehri Kur’an
Merhaba ya şehri içtima
Merhaba ya şehri Tesabih

5- Üç kere Kelime-i Şahadet getirilir. Üç kere Euzubillahimineşşeytanirracim
Yüz kere Estağfirullah: Yüzüncüde (El azim el kerim) zikredildiği gibi ikmal edilir.

Kur’an-ı Kerim okumasını biliyorsak Kur’an’dan, bilmiyorsak, Türkçe din-namaz hocaları kitaplarında, bir Fatiha-i Şerif. Bir Amenerresulu. Elemneşrahleke. On bir kere İhlas-ı Şerif. Birer kere Felak ve Nas Sureleri okunur.
Sadakallahülazim. Fatiha-i Şerif okunur.

 

İşte Orucun faydaları:

Orucun gerek maddi gerek manevi faydaları çok önemlidir:

1- Oruç tutan insan, bencil ve cüzdan muhasebesinden uzak olup nefsine hakim olmasını öğrenir. Haram faaliyetlerden, hastalıklardan görünür görünmez kaza ve belalardan korunmak için iradesi kuvvetlenir. Nefsini dünya nimetlerinden mahrum bırakması neticesinde belki bedenimiz zayıflamakla ruhumuzun kuvveti yükselir. Zaten Orucun farz oluşunun en önemli sebebi de ruhu eğitmektir. İbadetlerini özenerek daha rahat yapar. Allah’a yakın olur. Nefsini terbiye eder.

2- Sabrın, sabırlı olmanın faziletini öğrenir. Aç ve fakir olanların çektikleri azapları daha yakından hissederek anlar. Yoksulluk içinde olanlara karşı daha vicdanlı ve merhametli olur. Onlara yardım edebilmek arzusunu daha kuvvetli duyar. Sonuç olarak tasarrufunda olan maddi ve manevi imkanlarla ihtiyaç sahiplerini sevindirir, hem de bu icraatlarıyla daha çok sevaplara nail olunur.

3- Bahçelerde ki, meyve ağaçları mevsiminde budandığı zaman daha çok meyve verdiği görülür. Okullar her sene tatile girerek, öğrenciler kafasını dinlendirip, daha güçlü bir hafıza ile okul açılılışına girmiş olur ve bu tatil sayesinde daha başarılı olurlar. Oruç mevsimi olan Ramazan ayında tuttuğumuz oruç da öğrencilerin başarısı gibi bedenimiz de yıllık rutin bakım sayesinde, daha sağlam bir beden oluşuyor.

4- Ramazan da tutulan bir ay Orucun sağlık bakımından bir çok hastalıkları siz farkında olmadan tedavi eder. Senenin on bir ayında sürekli çalışan mide, bağırsaklar, genellikle hazım yolları ve böylece vücudun her yeri bir ay dinlenecek olursa faydasını saymakla bitmeyecek şifalara kavuşturur. Bugün modern tıp tarafından, bir çok hastalıklar perhiz uygulayarak tedavi edilmektedir.

İşte uyku ile dimağımızı ve adalelerimizi nasıl dinlendiriyorsak, Oruç ile aynı şekilde midemizi dinlendirmiş oluruz. Mide hastalıkların başıdır. Perhiz ise devaların başıdır. Hastalıklarla tanışmanın baş sebebi, çok yemekten ve perhiz etmemekten gelir. Cenab-ı Allah, sağlıklı ve huzurlu olabilmemiz için bize Oruç tutmayı nasip etmiştir.

İnsanoğlu Allah tarafından en güzel yaratılmış bir varlıktır. İlahi kitabımız Kur’an-ı Kerim de Ramazan ayında indirilmeğe başlanmıştır. İşte Oruç böyle bir ayda yapılan, ecrinin haddi payanı olmayan bir ibadettir.

NOT: Ramazan mevsiminin her günü, imkanı olanlar, ihtiyaç sahiplerine en az bir hurma değerinde sadaka vermelidirler.
Mübarek Ramazan mevsiminin başlangıcı münasebetiyle, Vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ü Rahmetle, Gazileri Minnetle Anar. Hastalara şifa-i Şerifler dileriz.
Allah’ın, Selamı, Bereketi, huzuru ve Rahmeti üzerinize Olsun.

 

Kaynaklar:

1- Numan Aladağ’ın 1984-2014 yılları arası Asya ülkelerinde ki, kaynak kişilerle sohbet ve gezi notları:
2- Muhtasar adab-ı vezaif. (Hasan Burkay 1978)
3- Din hocası. (Enver Bolayır 1969) Bolayır yayınevi

 

Allah nasip ederse, Ramazan mevsimi ve beslenme ile ilgili sohbetlerimiz, devam edecektir.

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun