Ramazan-ı şerifin, şifalı armağanları

Ramazan-ı şerifin, şifalı armağanları
30 Nisan 2020 08:08

DEĞERLİ OKUYUCULARIMIZ, Ramazan ay’ı, ibadet ay’ıdır, rahmet ve mağfiret ayı’dır. Bereketi bol bir aydır. Bu ayın 12 ay içinde özel bir yeri vardır. Ramazan-ı şerif, 12 ayın Sultanı, olmuştur.

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

 

İnsanlığı sapıklıktan, cehaletten karanlıktan, vahşetten, yaşadığı ikamet ettiği vatan topraklarına olan sevgisini kalbinde taşıma da, doğru yola ve ilahi nura, ilme, medeniyete ve saadete ulaştıran Kur’an-ı Kerim, bu ayda nazil olmaya başlamıştır. Yapılan hayır ve hasenata bu ayda, sayısız sevap verilmektedir.

 

 

MHTEREM MÜSLÜMANLAR

 
Görülüyor ki, COVİD-19 salgını, Ramazan ayında devam etmesi Orucun maddi, manevi ve sağlık için önemini daha iyi anlamış olduk.

Oruç ibadetlerde olmayan meziyetlere de sahiptir. Çünkü O, bizi daima kötülüğe davet eden nefsi ve şeytani arzulardan daha çok uzaklaştırmıştır.

Onun için Oruç, insanı her türlü kötülükten koruyan bir kalkan, bir siperdir. Oruç insanı gözü ile harama bakmaktan, dili ile çirkin ve yalan söylemekten, kulağı ile haram şeyler dinlemekten, midesini haram olan maddi kazanç ile doldurmaktan, eli ile kötü iş yapmaktan ve ayağı ile kötü yerlere gitmeyi meneder.

 

 

Oruç insanı sabır ve tahammüle alıştırır ve iradesini güçlendirerek, onu kemale erdirir. Oruç açlığı, susuzluğu, yoksulluğu bizlere tattırmak suretiyle fakirlere, yoksullara ve çocuklara karşı şefkat ve merhamet hislerimizi uyandırır ve onların durumlarını düşündürerek, bizleri çare aramaya sev keder. Böylece toplumsal yardımlaşmaya yol açar. Fakir ve muhtaçların ihtiyaçlarının karşılanmasına, üzüntülerinin azalmasına vesile olur. Fakirlere yaptığımız yardımlardan dolayı alacağımız dualar, milyonlarca lira ile çözümü olmayan her türlü olumsuzluklardan Cenab-ı Allah bizleri korur.

Oruç, nimetlerin değerini daha iyi anlayarak, onları veren Cenab-ı Allah’a daima şükredenlerden olmamızı sağlar, Oruç, nefsimizin hırs ve isteklerini kırar. Ruhumuzu yükseltir, kalbimizi nurlandırır ve Allah’ın rızasını kazandırır.

Rasülü Ekrem (s.a.v.), Mü’minlerin Ramazan-ı tebrik ettikten sonra, bu mübarek ayın fazileti hakkında onlara hitaben: ”Ümmetim Ramazan-ı şerifin feyzini ve yüksek şerefini bilmiş olsalardı, bütün senenin Ramazan olmasını temenni ederlerdi” buyurarak, Ramazan-ı şerifin ne kadar feyizli, kadrinin ne kadar ulvi, şerefin ne kadar yüksek olduğunu etkili bir şekilde ifade buyurmuşlardır.

Rajasthan şehri: Hindistanlı Hindu asıllı tıp doktoru Avi ile, Rajasthan da başım.

 
dönüyordu tedavisi için, hastahane de tanışmak nasip oldu. Tanışmamız mübarek Ramazan ayı idi. Ben Oruçluyum deyince Dr. Avi Tanay, Teravih namazı ile ilgili şu bilgileri verdi: Siz Müslümanlar, Allah’ın şanslı kullarsınız. Allah sizlere büyük ödüller vermiştir. Bunun kıymetini biliniz.

Dr. Avi, Teravih ve beş vakit namaz’ın modern tıp da ki, önemini anlatı. Namaz kılanlar da diz ve ve bel ağrısı çok nadir görülür. Günde 40 defa yatıp kalkmak ve 13 defa selam vererek boyun hareketi yapmak, egzersiz konusunda modern tıp da onaylıyor. Bir Hindu olarak, itiraf edeyim ki, hastalara ilaç yerine namaz kılmayı ve sebze-meyve’yi tavsiye etmek için, kimyasal ilaç firmalarının engelleri ile karşı karşıyayız.

Ne mutlu İslam dünyasına ki, Allah’ın bu emirlerini yerine getiriyorsunuz. Dr. Avi, dedi Müslümanların çok yoğun olduğu bir bölgede hekimlik yapıyorum. Allah nasip ederse ben de, Kelime-i Şahadet getirip Müslüman olacağım. Niçin Müslüman olacağım?

 

 

Bir tıp Doktoru olarak, namaz kılanların müracaatları, kılmayanlara göre %70 daha azdır. Yani: Namaz kılmayanlar, daha çok hastahaneye başvuruyorlar. Güven duyduğum hastalarıma, iyileşmek istiyorsanız, doktorunuzun görüş ve önerilerini alarak, kimyasal ilaç yerine namaz kılmayı ve bol bol sebze-meyve tüketmeyi gizlice öneriyorum.

Allah’a çok şükür; bu konuda çok iyi neticeler de alıyorum. Teravih namazı kılan insan, Ramazanda bağırsak gazı sıkışması ve eklem ağrısı sorunu nadir olur ve daha bir çok faydaları da vardır dedi.

Biz Müslümanlar olarak, Dr. Avi Tanay’ın dediklerini yabana atmayıp, riyakarlıktan kaçınıp, sadakat ve samimiyetle, Cenab-ı Allah’a inanarak ibadetlerimizi yapmalıyız. İslam dünyasına yakışan da budur.

Hindistan-Delhide, Kutarbol bölgesinde, Muhammed Baki Billah türbesi yakınınında ki, cami imamı Ömer El keramettin Turani hoca diyor ki: “İnançlı ve iradesi kuvvetli olan insanlar, hastalıklara karşı daha tahammüllü oluyor.”

Ayrıca Turani hoca diyor ki: “Büyük bir sıkıntı ve darlığa düşmek hali zuhur ederse bu duayı oku. Cenab-ı hak okuyan o kulunu her beladan ve iç darlığından kurtarır.”

 
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) bu duayı daima okur idi. Dua: BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

 
“Velahavle velakuvvete illabillahilaliyyülazim.”

 

Ömer El Keramettin Turani hoca, Muhhammed Baki Billah hazretlerinin, bir nasihatını paylaşıyor:
1- “İslamiyet; yapmak, yaşamak, ahkamı ilahiyeyi yerine getir”
2- “Sözün özü şudur ki: Kalbin dostlarla olmalı, beden de çalışarak hareketli olmalıdır.”
3- “Sakın ola ki, helal ve haramdan her gördüğünü korkusuzca yiyenlerden olma!”
4- “Haram olan bir şeyi yememek için, Allah korkusunu kalbimizde taşıyıp, dikkat edilmelidir.”
5- “Güzel ahlak bir asalettir.”

 

UYARI! Tuttuğunuz orucun mekruh olmasına dikkat ediniz. Türkiye genelinde binlerce mağazalar zinciri olan bu mağazalar, Marmara-Ege-Akdeniz bölgelerindeki, mağazalarında Domuz eti ürünlerinin reyonu var. Bu mağazalar zincirlerinde, mübarek Ramazan da, alışveriş yapmaya dikkat ediniz! Özellikle çocuklarla girdildiği zaman daha da dikkat ister.

 

 

Hindistan-Rajasthan-Bikaner ilçesinden, sağlık ve şifa deposu bir yemek tarifi:
Malzeme (6-8 Kişilik):

 
1- 400 gram yeşil mercimek,
2- 350 gram pırasanın beyaz kısmı,
3- 100 gram yeşil biber,
4- İsteğe bağlı 6 diş sarmısak,
5- Yumurta büyüklüğünde 4 adet domates,
6- Haşlanıp püre haline getirilmiş 2 su bardağı patates püresi,
7- 200 gram kaşar peyniri rendesi.
8- Yarım demet maydanoz,
9- 100 gram taze zencefil rendesi,
10- Birer tatlı kaşığı karabiber, isteğe bağlı acı pul biber,
11- iki adet limon kabuğu rendesi
12- Bir çay bardağı zeytinyağı.
13- Yeterince tuz,

 
Hazırlanışı: Yeşil mercimeği haşlayın,pırasayı ceviz büyüklüğünde doğrayıp yarım haşlayın süzün, yeşil biberi kesme şeker büyüklüğünde doğrayın, domatesi püre haline getirin, Tepsinin her tarafı zeytinyağı ile yağlanır, tüm malzemeler bir tencere de tahta kaşık ile karıştırıp, yağlanmış tepsiye düzgünce serilir, üzerine zeytinyağı gezdirilir ve son olarak da rendelenmiş kaşar peyniri tepsiye serilip ısıtılmış fırına sürülür. 30-40 dakika piştikten sonra fırını söndürün. 20 dakika dinlendikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.
Not: Arada bir, fırın kapağını açarak yemeği kontrol edin.

Bu mercimekli, sebzeli fırın yemeği, Oruç tutanlar için hem doğal enerji kaynağıdır hem de, bağırsak gazı oluşumunu ve kabızlığı ortadan kaldırır. Oruç tutanlar için de, bağırsak gazı sorunu önem taşımaktadır. Bu yemeğin lezzetine bayılacaksınız.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve cümle Vatan şehitlerini Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara şifa, dertlilere deva, borçlulara edalar ihsan eylesin.

Kaynakça:
Diyanet İşleri Başkanlığı yayın No: 207 yıl: 1981
Örnekal Cami-i İmamı, Hasan Burkay 1962
Numan Aladağ’ın, Hindistan eğitim notları.

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun