Ramazan-ı Şerif ve Huzurumuz

Ramazan-ı Şerif ve Huzurumuz
15 Mayıs 2018 10:41

Değerli okuyucularımız, Halkın habercisi ailesi olarak, Cenab-ı Allah, Mübarek Ramazan-ı şerif ayını bize ve cümle ümmeti Muhammede hayırlı ve mübarek kılsın, dileklerimizle Ramazan-ı şerifiniz mübarek olsun. Allah tekrarını nasip etsin.

 

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

 

Cenab-ı Allah nasip ederse, 16/Mayıs/Çarşamba günü mübarek Ramazan-ı Şeriftir.

Cenab-ı Allah İslam alemini böyle mübarek günlerden mahrum etmeyen kullarından eylesin.

Oruç, İslam prensiplerinden birisidir. Beş farzdan bir tanesi ve en canlılarındandır. Ramazan orucu yalnız bedeni bir ibadet değildir. Oruçta bedeni, ruhi, ahlaki bir çok faydalar vardır. Oruç, aç durmaktan da ibaret değildir. Cenab-ı Allah’ın, aç kalmamıza ihtiyacı yoktur. Onda maddi ve manevi sayılmayacak kadar hikmetler ve ibretler vardır. İnsanı psikolojik bakımından ve sağlam bir terbiye veren hiç şüphesiz oruçtur.

İnsanın ruhunu parlatan, nefsini ağartan ve cesaret zincirinden kurtaran oruçtur.

Ramazan-ı şerif: Türk İslam geleneklerinde insanlara nizam ve intizamı öğretir. Tahammüllü ve sabırlı kılar. Mahrumiyetlere katlanmaya alıştırır, sefahatı önler, sadakatli ve samimi olan ve riyakar olmayan, rüşvet alan, veren ve göz yummayı haram olarak gören kötü alışkanlıklardan uzaklaştırır. Nefse hakimiyeti sağlar, merhamet ve şefkat hislerini geliştirir. Herkese imkanları dahilinde yardım etme duygusunu arttırır. Bu hasletlerin verdiği huzur ve mutluluğun tesiriyle yoluna devam eder.

Cnab-ı Allah, oruç benimdir buyuruyor. Bu hadis-i şerifin manası açık. Bu orucun sevabının ne kadar büyük olduğunun müjdesidir.

Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde: ”Oruç, cehenneme karşı kalkandır diyerek orucun faziletine işaret etmişlerdir. Yalancının orucunun kabul edilmeyeceği, her gün oruç tutanın hiç oruç tutmamış gibi addedileceğini” buyurmuşlardır.

Özellikle rüşvet alan-veren ve göz yuman ”Riyakarlara’ bir uyarıda bulunacağım:
Bulundukları makam ve mevkilerin etiketini kullanarak, rüşvet alan-veren ve göz yumanların, Cenab-ı Allah’a karşı kulluk görevlerini yapmamış olur ve bunlar tam Riyakar ”İhanet şebekesi” dir. Bu Allah’la onların arasında bir hesaptır. Kim rüşvet almışsa, aldığını aynen iade etmelidir ve tevbe-i istiğfar ederek dua edip Cenab-ı Allah’a yönelmelidir ki, Allah ibadet ve dualarını kabul etsin. Fakat, ”İbadette gizli, kabahatta gizli” buyruğuna uymamız da şarttır.

 

 

HADİS-İ ŞERİFLER:

 
1- Cenab-ı Allaha göre amellerin en sevimli olanı, az da olsa, samimi ve devamlı olanıdır.
2- Duasının kabulünü dileyen, mihnetten kurtulmak isteyen, sıkıntıdakileri ferahlandırsın, zorluktakileri sevindirsin.
3- Mücahit, Allah için nefsiyle savaşandır.
HİKMET

 
Mideye giren lokmanın helal veya haram olduğu bilinmedikçe, ibadet ne kadar çok olursa olsun hükmü yoktur. (İMAM-I AZAM)

Oruç gönülleri şefkat, vicdan ve merhametle doldurmak, insanları biribirine muhabbet bağlarıyla yaklaştırmak isteyen bir ibadettir. Orucun inananlara verdiği ders, merhamet dersidir.

Kalbin iştirakiyle tutulan oruç vicdan, merhamet ve hizmet ahlakını gerçekleştirir.
Oruç tutan mü’minin iki refah messareti vardır: Birincisi iftar zamanındaki maserreti, ikincisi de Rabbinin divanına vardığında sadakatla tuttuğu orucun mükafatını görmekle göz aydın oluşudur.

Ramazan-ı şerif, İslam aleminin en şerefli ve bereketlisidir. Oruç, Teravih, zekat, sadaka-i fıtr gibi bedeni ve ekonomik (Maddi) ibadetlerimizin bu mübarek ayla ilgili bulunmaları Ramazan ayı için birer şeref kaynağı olmuştur.

Ramazan-ı Şerifin ilk gecesine özel adap ve vazifelerimiz:

1- Gusül abdesti alınır: Gusül esnasında, ”Yarabbi şu gusulü mübarek Ramazan-ı şerifin fezaline nailiyetime, yapacağım adap ve vezaifin, tutacağım orucun kılacağım teravih namazlarının ve yapacağım tüm farz, sünnet, vacip, müstehap ve adapların rıza-i ilahiyene uygun olmasına mani teşkil edecek sevmediğin alışkanlıklardan kurtulmama vesile eyle…” diye dua ve tefekkür de bulunulur.

2- İki rekat sünneti selatı Vudu (Abdest namazı) kılınır: Bu namaz da bildiğimiz sure-i şerifler okunur.

3- Duada bulunur: Dua esnasında; aile efradına, akraba ve dostları için yapacağı maddi hayırların helalından olmasını diler ve ”Allah’ım! Bu rızkımda haram veya şüpheli ve Orucun fezalinden beni mahrum edecek gayrı meşru olan bilmeyerek kazanılmış rızık varsa fazilet, lütuf ve kereminle temizle Allahım…” diye duasını tamamlar.

Kur’an-ı Kerim Arapça okumasını biliyorsak Kur’an’dan, bilmiyorsak, Türkçe din-namaz hocaları kitaplarında, bir Fatiha-i Şerif. Bir Amenerresulu. Elemneşrahleke. On bir kere İhlas-ı Şerif. Birer kere Felak ve Nas Sureleri okunur.
Sadakallahülazim. Fatiha-i Şerif okunur.

 

 

İFTAR DUASI:

 
”Allahumme leke sumtu ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü ve ala rızkike eftartü. Ve savmel gadi min şehri ramazane neveytü. Fağfirli ma kaddemtü vema ahhartü. Ya vasiğal mağfireti, iğfirli ve lil mü’minine yevme yekumul hisab.”
Manası: ”Allah’ım, senin rızan için oruç tuttum. Sana inandım ve Sana güvendim. Senin verdiğin rızıkla iftar ettim Yarınki Ramazan orucuna da niyet ettim. Rabbim, evvel yaptıklarımı, sonraya bıraktıklarımı yani yapmış olduğum günahlarımı bağışla.
ve rahmeti bol olan Allah’ım, beni ana-babamı ve bütün mü’minleri hesap gününde bağışla.”

İşte Orucun faydaları:İşte Orucun faydaları:
Orucun gerek maddi gerek manevi faydaları çok önemlidir:

1- Oruç tutan insan, önce haram olan her türlü rüşvet vs. gibi işlerden uzak olup nefsine hakim olmasını öğrenir. Haram faaliyetlerden, hastalıklardan görünür görünmez kaza ve belalardan korunmak için iradesi kuvvetlenir. Nefsini dünya nimetlerinden mahrum bırakması neticesinde belki bedenimiz zayıflamakla ruhumuzun kuvveti yükselir. Zaten Orucun farz oluşunun en önemli sebebi de ruhu eğitmektir. İbadetlerini özenerek daha rahat yapar. Allah’a yakın olur. Nefsini terbiye eder.

2- Sabrın, sabırlı olmanın faziletini öğrenir. Aç ve fakir olanların çektikleri azapları daha yakından hissederek anlar. Yoksulluk içinde olanlara karşı daha vicdanlı ve merhametli olur. Onlara yardım edebilmek arzusunu daha kuvvetli duyar. Sonuç olarak maddi ve manevi imkanlarla ihtiyaç sahiplerini sevindirir, hem de bu icraatlarıyla daha çok sevaplara nail olunur.

3- Ramazan da tutulan bir ay Orucun sağlık bakımından bir çok hastalıkları siz farkında olmadan tedavi eder. Senenin on bir ayında sürekli çalışan mide, bağırsaklar, genellikle hazım yolları ve böylece vücudun her yeri bir ay dinlenecek olursa faydasını saymakla bitmeyecek şifalara kavuşturur. Bugün modern tıp tarafından, bir çok hastalıklar perhiz uygulayarak tedavi edilmektedir.

İşte uyku ile dimağımızı ve adalelerimizi nasıl dinlendiriyorsak, Oruç ile aynı şekilde midemizi dinlendirmiş oluruz. Mide hastalıkların başıdır. Perhiz ise devaların başıdır. Hastalıklarla tanışmanın baş sebebi, çok yemekten ve perhiz etmemekten gelir. Cenab-ı Allah, sağlıklı, huzurlu ve mutlu olabilmemiz için bize Oruç tutmayı farz kılmıştır.

4- Oruç tutan Müslüman kardeşlerime tavsiye: Ramazan ayı boyunca iftardan ve sahurdan sonra en az iki kesme şeker büyüklüğünde taze Zencefil yiyiniz ki, bağırsak gazı sorunu olmasın.

İnsanoğlu Allah tarafından en güzel yaratılmış bir varlıktır. İlahi kitabımız Kur’an-ı Kerim de Ramazan ayında indirilmeğe başlanmıştır. İşte Oruç böyle bir ayda yapılan, ecrinin haddi payanı olmayan bir ibadettir.

Hatırlatma:
15 Temmuz 2016 günü yaşanan acı olaylardan sonra, bazı çıkarcılar, Fetö terör örgütüne mensup olan ”İhanet şebekeleri” nin, sorunlarını çözmek için, bulundukları makam etiketini kullanarak, menfaatler müşterektir ahlakı ile, Fetöcuların sorunlarını çözerek Stratejik makamlara atanmalarını sağlayanların verdikleri iftar sofralarına da dikkat edilmelidir! Seçilmiş ve atanmış bazı riyakarlar, bu mübarek günleri fırsat bilip, kara sayfalarını beyazlatma çabasındalar.

NOT: Ramazan mevsiminin her günü, imkanı olanlar, ihtiyaç sahiplerine en az bir hurma değerinde sadaka vermelidirler.

Mübarek Ramazan orucu başlangıcı münasebetiyle, cümle Vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ü Rahmetle, Gazileri Minnetle Anar. Hasta ve yaralılara şifa-i Şerifler dileriz.

Allah nasip ederse, Ramazan mevsimi ve beslenme ile ilgili yemek tariflerini sizlerle paylaşacağız.

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun