Rajasthan’ dan şifalı lezzetler

Rajasthan’ dan şifalı lezzetler
20 Ocak 2015 09:18

Değerli okuyucular! Sohbetimizin konusu, balgam sökme reçetesi hakkında olacaktır.

 

Cümle Yüce Türk İslam alemine, sağlık ve mutluluk dileklerimizle sohbetimize, Hadis-i şerifler ile başlayalım.

 

Hadis-i şerifler:

1- ”Topluluk rahmettir, ayrılık azap.”

2- ”Çalışın, bir işe girişin; kim ne için yaratılmışsa o iş , ona kolaylaştırılır.”

3- ”İnsanın, babasından sonra baba dostlarından kesilmemesi iyiliklerin iyiliğidir.”

4- ”Sefere çıkın, gezin ve sıhhat bulun, rızıklanın.”

5- ”Kulun, kardeşine bir günlük yardımı, bir bucağa çekilip, bir ay ibadetle meşgul olmasından hayırlıdır.”

6- ”Birisi, Müslüman kardeşine dilediği, gönlünün çektiği şeyi yedirirse Canab-ı Allah, o adamı cehenneme haram eder.”

7- ”Helal rızık aramak savaştır.”

 

HİNDİSTAN-RAJASTHAN’DAN YEŞİL MERCİMEKLİ PIRASA BÖREĞİ

 

Yıl 1989 Hindistan Rajasthan-Bharatpur şehri: Rajasthan, Hindistan’nın Kuzey batısında Pakistana komşudur. Ammar Tugrul Huseyne, soydaşımız Afganistan Türklerindendi. Altı günlük misafirliğmde dikkatimi çeken en lezzetli yemeği yeşil mercimekli pırasa böreği oldu. Hüseyne, bu börek Türk yemek kültürü olduğunu söyledi. Gerçekten de, lif oranı ve besin değeri yüksek bir yemektir. Bu böreği kış aylarında, hafta da bir mutlaka yemelisiniz. Hüseyne Puskhar gölü kenarındaki yazlık evinde misafirlerine ikram ettiği ana yemeklerin başında, pırasa böreği geliyor.

 

REÇETE 2- 1- Malzeme: Bir kilo pırasa. 2- 250 gram yeşil mercimek. 3- 100 Gram taze Zencefil rendesi. 4- Bir Türk kahvesi fincanı Zeytinyağı. 5- İki adet hazır yufka. 6- Üç tatlı kaşığı biber salçası. 7- Yeterince tuz ve iki çay kaşığı karabiber. 8- Yarım çay bardağı süt ve bir adet yumurta.

 

Hazırlanışı: Mercimek haşlanır, pırasalar besin değeri, vitamin ve minerallerinin kaybolmaması için 10′ ar santim doğranıp, yarım haşlayarak süzüp bir leğene pırasaları koyup küçük küçük doğrayın, haşlanmış mercimek, taze Zencefil rendesi ve diğer malzemeleri karıştırdıktan sonra tepsinin altını yağlayıp bir yufkayı tepsinin altına serip hazırladığınız börek içini bastırarak yaydıktan sonra yufkanın bir tanesini de üzerini örtecek şekilde düzgünce örtün. Yumurtayı süt ile çırpıp böreğin üzerini sıvayıp fırına sürün. Bu böreğin tadına siz ve misafirler bayılacaktır. Afiyet olsun.

 

Aynı karışımla çok lezzetli çorba da tapabilirsiniz. Taze sebzeleri yarım pişirirseniz, hem besin değerlerini korur hem de lezzetli bir şifa kaynağı olur. Sebzeler çok haşlandığı zaman vitamin, besin değeri ve minerallerini kaybeder.

 

NOT: 1- Pırasa suyunu kesinlikle dökmeyin için veya çorba yapın. Vitamin, besin değeri ve minerallerin bir kısmı pırasa suyuna karışır. 2- Bu börek, sizi kış hastalıklarından kaynaklanan güçsüzlüğünüzü giderir. Ayrıca bağırsak tembelliği için de çok etkilidir.

 

Vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu M. Kemal Atatürk’ü ve değerli okuyucularımızın atalarını rahmetle, Gazileri minnetle anar.

 

Türk Milletinin, ülkesiyle Milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak isteyen yurtdışı ve yurtiçinde ki, ihanet şebekelerine Canab-ı Allah fırsat vermesin dileklerimizle, başarılar temenni eder, sevdiklerinizle beraber sağlıklı, güzel görünüş ve mutlu bir yaşam diliyorum.

 

Allah’ın Selamı, şifası ve bereketi üzerinize olsun.

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun