Radyoaktif sızıntı sorusu cevapsız kaldı

Radyoaktif sızıntı sorusu cevapsız kaldı
29 Kasım 2017 10:03

Rusya’dan yayılan radyoaktif sızıntının Türkiye’yi etkileyip etkilemediğine dair sorular günlerdir cevap bekliyor. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu çevrecilerin sorularına yanıt vermezken bireysel başvuruları ise “bilgi edinme”ye yönlendiriyor.

 

 

Hakan Dirik / Cumhuriyet

 

Rusya’dan Avrupa’ya yayıldığı ortaya çıkan radyoaktif sızıntının Türkiye’yi ne ölçüde etkilediğine ilişkin resmi kurumlar sessizliğe büründü.

 

 

İtalya, Avusturya, İsviçre ve Almanya’da tespit edilen rutenyum 106 (Ru-106) izotopunun yaklaşık bir aylık belirsizlikten sonra Rusya’daki Mayak kullanılmış yakıt tesisinden yayıldığı ortaya çıktı. Radyoaktif bulutların izlediği muhtemel rotalarda Türkiye’nin de yer almasına karşın yetkili ağızlardan çıt çıkmıyor. Bu konudan sorumlu kurumların başında yer alan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu da (TAEK) sessizliğini koruyor.

 

 

Çevrecilerin “Radyoaktif bulutlar Türkiye’yi atlayarak mı ilerledi” sorularını yanıtsız bırakmayı seçen TAEK, bireysel başvuruları ise “Bilgi edinme prosedürüne” yönlendiriyor. Yurttaşların endişelerini “taek. gov.tr”ye soru olarak yönelten avukat Arif Ali Cangı da aynı akıbete uğrayanlardan. Konunun “aciliyetini” gözeterek başvuru yaptığını kaydeden Cangı, “Sanki bilgi edinme başvurusu yapmayı bilmiyormuşuz gibi verdikleri yanıtta bunun prosedürlerini anlatıyorlar. Bırakın prosedürleri. Türkiye’ye radyoaktif bulaşmış yağmur yağıyor mu yağmıyor mu? Bunun yanıtını verin. TAEK’in görevi ne? Bu kurumla mı nükleer santral yapılacak? Soru çok yalın, radyoaktif bulutlar Türkiye üzerinden geçti mi? Yağan yağmur, radyoaktif bulaşıklı mı? TAEK’i görevini yapmaya davet ediyorum” dedi.