Radyal ve Çapraz Lastiklerin Farkları

Radyal ve Çapraz Lastiklerin Farkları
17 Ağustos 2020 15:58

Araç lastiği satın alırken bir takım bilgilere sahip olabilirsiniz. Lastik ebatı, markaları ve performans testlerinden ziyade kendi aralarında yapılarına göre de ayrılmaktadır. Aracınızın lastiklerine baktığınızda, lastik markasının büyük bir şekilde yazdığını ve hemen yanında 315/80R22.5, 295/80R22.5 veya 195/60R16C gibi yazılar bulunduğunu görebilirsiniz. Bu rakamlar lastiklerin ölçüsünü göstermektedir. 215 75 R16C ebatı için örnek verirsek; 275 rakamı lastiğin sırt kısmının mm olarak genişliğini belirtmektedir. 40 rakamı lastik yüksekliğinin sırt kısmına olan oranıdır. R20 ise radyal bir lastik olduğunu ve 20 inc jantlar için uygun olduğunu göstermektedir.

 

Asıl konumuza gelirsek lastikler ebatına, kullanım alanına veya desenine göre ayrıldıkları gibi en temel ayrımı olan yapısal farklılıklarına değinelim. Yapısal farklılıklar açısından ikiye ayrılan lastikler, çapraz katlı ve radyal lastik olmak üzere iki adettir.

 

Çapraz Yapıya Sahip Lastikler: Her bir gövde katı ve diğerine zıt yönlerde üst üste yerleştirilmiştir. Üst üste yerleştirilen katların topuk telleri, demetin etrafını dönecek şekilde yukarı ve aşağı doğru kıvrılmıştır. Bu yerleşimin adı topuk kilidi olarak geçmektedir. Gövde katları kauçuk karışımlar ile kaplanmakta ve nalyon kord kullanılmaktadır. Çapraz yapıya sahip lastiklerin sunduğu avantajlara gelecek olursak bozuk zeminlerde konforlu sürüş, lastiğin kesilmesi durumunda sürüşe devam edebilme ve fiyatının düşük olmasını sayabiliriz. Eksi yönleri ise virajlarda aracın yol tutuşu iyi değildir, lastik çabuk ısınır ve radyal lastiğe göre daha çabuk aşınmaktadır.

 

Radyal Yapıya Sahip Lastikler: Lastik gövdesi topuktan topuğa aynı radyal düzlem içerisinde yerleştirilmiştir. Gövdede bulunan kordlar, yanak bölgesinden dönüş eksenine doğru bakarken sırtın ordasında bulunan hayali ekvator çizgisine dik bir şekilde konumlandırılır. Gövde katı kordları ve topuk teli demeti arasındaki açı doğal olarak 90 derecedir. Bu yapıda gövde katları malzemesinde çelik kullanılmış ise “çelik radyal” veya “tam çelik radyal” lastik olarak tanımlanır. Gövde tekstil malzemeleri, kuşakları ise çelik malzemelerden kullanılmış ise “çelik kuşaklı radyal” lastik olarak tanımlanır.

 

Lastikjantavm’nin araç lastik fiyatlarına göz atmak için tıklayınız.

 

Radyal yapıya sahip lastiklerin birçok avantajı bulunmaktadır.  Mükemmel viraj ve manevra performansı, az ısınması, yüksek hızlarda sürüş hakimiyeti, uzun ömürlü ve üstün fren emniyetiyle çapraz yapıya sahip lastiklerden oldukça avantajlı konumdadır. Sürüş esnasında aracın aniden çukura düşmesiyle gerçekleşebilecek darbeler, ses yalıtımı, kaplanabilme özelliği ve yakıt tasarrufu da radyal lastiğin büyük avantajları arasında yer almaktadır.