Putin’in ‘soykırım’ açıklamasına CHP’den nükleer tepki!

Putin’in ‘soykırım’ açıklamasına CHP’den nükleer tepki!
27 Nisan 2015 10:48

CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 1915 olaylarını resmen “soykırım” olarak nitelemesinin ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na “Ruslarla yapılan nükleer santral ihalesini iptal etmeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu.

 

 

Neden tarafsızlık şartına bağlamadık?

 

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Çıray, Rusya’nın her on yılda bir Ermeni iddialarını tek taraflı olarak destekleyen açıklamalar yaptığını hatırlatarak, “Akkuyu Nükleer Santral ihalesi Rusya’nın ‘soykırım’ iddiaları konusunda tutumunu gözden geçirmesi ve taraflar arasında yansız bir tutum takip etmesi şartına neden bağlanmamıştır?” diye sordu. Türkiye’nin, en büyük enerji yatırımlarını doğrudan doğruya Rusya’ya verdiğini belirten Çıray, ülkemizin uyarı ve arzularının Rusya tarafından dikkate alınmasının zorunlu olduğunu söyledi.

 

 

Dışişleri görüntüyü kurtarıyor

 

 

Çıray, Dışişleri Bakanlığı’nın sert görünen açıklamasının görüntüyü kurtarmaktan başka bir amaç taşımadığını kaydetti. Çıray, Dışişleri Bakanlığı açıklamasının gerek kullanılan dil, gerekse atıfta bulunulan unsurlar Rusya Devlet Başkanının yaptığı açıklamanın ağırlığı ve vahameti karşısında çok hafif ve aciz kaldığını söyledi.

 

 

O acıların arkasında Rusya da var

 

 

CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, sözkonusu soru önergesinde Rusya Devlet Başkanı 23 Nisan 2015’te Moskova’da düzenlenen bir toplantıya gönderdiği mesajda “1915 olayları Ermeni halkının soykırımıyla ilgili kederli bir gündür” mesajının Rusya Devlet Başkanlığının resmi Internet sitesinde yayınlandığını anlattı. “Ancak Putin bu tutumunu daha da ileri götürdü, Ermenistan’daki ‘soykırım anıtında’ olayların yüzüncü yılı vesilesiyle düzenlenen anma programına katılan iki devlet başkanından biri oldu” diyen Çıray, tarihimizi nefret ve kin duyguları üzerinde inşa etmemek için bilinçli bir unutuşa bıraktığımız olayları, bunların hazırlayıcısı olan uluslararası güçlerin körüklediğini söyledi. Osmanlı’nın dağılması sürecinde yaşanılan acıların perde arkasındaki güçlerden birinin de Rusya olduğunu belirten Çıray, “Asıl amaçları Türk Milletini, her konuda olduğu gibi bütün acıların tek sorumlusuymuş gibi göstererek kolektif bir suçluluk duygusuna sürüklemek ve bunların siyasi tazminini üstlenmesini sağlamaktır” dedi.

 

 

Konuyla ilgili olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yanıtlanması için bir soru önergesi veren Çıray şunları kaydetti:

 

 

Temel atma töreni neden ertelenmedi?

 

 

“Akkuyu Nükleer Enerji Santralının temel atma töreni niçin 24 Nisan 2015 tarihi sonrasına ertelenmemiştir? Yaşanan trajik Ermeni tehcirinde Rusya’nın etkisini neden görmezlikten geldiniz? Bunun nedeni kendi radikal ideolojik saplantılarınız nedeniyle hasım olarak gördüğünüz kadrolara bir şekilde mal etme düşüncenizin bir sonucu mudur?

 

 

İhaleyi iptal edecek misiniz?

 

 

Bu düşük profilli açıklamaların Rusya Devlet Başkanının bu konudaki pozisyonunu 7 Haziran 2015’e kadar hiçbir bir şekilde etkilememesi durumunda ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz? Bu olaydan sonra Ruslarla yapılan nükleer santral ihalesini iptal etmeyi düşünüyor musunuz?”