Putin’den ABD’ye nükleer füze uyarısı: Siz üretirseniz biz de üretiriz

Putin’den ABD’ye nükleer füze uyarısı: Siz üretirseniz biz de üretiriz
6 Ağustos 2019 08:30

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen hafta Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) resmi olarak çekilen ABD’nin nükleer silah üretimine başlaması durumunda Rusya’nın da kısa ve orta menzilli nükleer füzeler üretmeye başlayacağını açıkladı.

 

 

Reuters’ın aktardığına göre Putin, dün gerçekleştirdiği toplantıda Rusya Güvenlik Konseyi ile bir araya geldi. Putin bu toplantıda istihbarat servislerinden, savunma ve dışişleri bakanlıklarından ABD’nin nükleer füze üretmek, geliştirmek veya yerleştirmek için atabileceği adımları yakından takip etmesini talep etti.

Rusya lideri yaptığı açıklamada, “Rusya ABD’nin bu sistemleri geliştirmeyi bitirip üretmeye başladığına dair güvenilir istihbarat alırsa benzer füzeler üretmek için tam efor göstermekten başka seçeneği kalmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Putin ayrıca ABD’ye diyalog çağrısında bulundu.

ABD ve Rusya arasındaki silah kontrolu anlaşması INF 500 ila 5 bin 500 kilometre mezili olan füzelerin kullanımını yasaklıyordu. ABD, Moskova’nın yasaklı tipte bir füze yerleştirdiğini iddia ederek anlaşmadan çekilme kararı almış ve geçen cuma günü resmi olarak pakttan çekilmişti.