Putin, New York Times’ta Suriye politikalarını yazdı

Putin, New York Times’ta Suriye politikalarını yazdı
12 Eylül 2013 10:40

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, New York Times’da yayınlanan makalesinde Amerikan halkına ve ABD’li politikacılara seslendi.

 

 

Putin, Rusya’nın Suriye konusunda pozisyonunu anlattığı yazısında, Obama’nın Suriye konusunda Rusya ile diyaloga devam etme isteğini memnuniyetle karşıladığını söyledi. Rusya Devlet Başkanı, “Eğer Suriye’ye karşı güç kullanımını önlemeyi başarabilirsek bu uluslararası ilişkilerdeki atmosferi iyileştirecek ve karşılıklı güveni arttıracaktır. Bu bizim ortak bir başarımız olacak ve diğer önemli konularda da işbirliği için bir kapı açacaktır” dedi.

 

ABD ve Rusya’nın, Suriye yönetiminin kimyasal silahları uluslararası toplumun üyelerinin kontrolüne vermesi ve sonra yok edilmesi konusunda ki isteğinden yararlanması gerektiğini vurgulayan Putin, Barack Obama’nın açıklamalarına bakılırsa ABD’nin askeri müdahaleden vaz geçmesi için alternatif olarak görüldüğünü yazdı. Putin, Suriye’de kullanılan kimyasal silahlar ile ilgili şöyle konuştu:

 

“Suriye’de kimyasal kullanıldığı konusunda hiç kimsenin şüphesi bulunmamaktadır. Ancak bunu Suriye ordusunun değil muhaliflerin kullandığına inanmak için her türlü neden var. Onların arkasındaki yurtdışı güçlerin olayı provoke etmek amacı ile yapıldı. Bunların İsrail’e de yeni bir kimyasal silah saldırısına hazırlandıkları bilgisini de göz ardı edemeyiz.”

 

Putin, yazısında Suriye’deki olayların yönetim ve muhalifler tarafından demokrasinin kurulmasına yönelik bir mücadele olmadığını anlamları gerektiğini de vurguladı.