'Putin ve Erdoğan, Suriye konusunda boy ölçüşüyor'

'Putin ve Erdoğan, Suriye konusunda boy ölçüşüyor'
3 Aralık 2012 13:59

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyareti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye’ye ilişkin görüş ayrılıkları dünya medyasında yankı buldu. Le Figaro, “Putin ve Erdoğan, Suriye konusunda boy ölçüşüyor” yorumunu yaptı.

 

 

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro “Putin ve Erdoğan, Suriye konusunda boy ölçüşüyor” başlığını kullandığı haberine “Biri, Şam’ın en sadık müttefiklerinden. Diğeri ise, Suriye rejiminin düşmesi için çağrılarda bulunuyor” sözleriyle başladı.

 

“SURİYE İHTİLAFINDA KİLİT İKİ OYUNCU”

Suriye ihtilafında “kilit iki oyuncu” olarak nitelediği Putin ile Erdoğan arasında Suriye’ye ilişkin görüşmelerin “gergin” olması beklendiğini savunan Le Figaro, Ankara’nın NATO’dan Patriot füze talep ettiğini, Patriot operasyonunun, Suriye’ye herhangi bir dış müdahaleye karşı olan Rusya için ise “NATO’nun Suriye ihtilafına karışma yönündeki açık bir adım” oluşturduğunu kaydetti.
Fransız gazete, Patriot meselesinin Washington’un Doğu Avrupa’ya füze konuşlandırma projesinin Washington ile Moskova arasında yarattığı sorunu anımsattığını belirtti. Gazete, son günlerde Türkiye ile Rusya’nın yoldaki “mayınları kaldırmaya” çalıştıkları yorumunu da yaptı.
Kremlin’in Ekim ayında Moskova’dan kalkan Suriyeli yolcu uçağının Ankara Esenboğa Havaalanı’na indirilmesi olayının unutulması çağrısında bulunduğunu kaydeden Le Figaro, NATO’nun ise, Türkiye’nin talebinin sadece “savunma” amacını taşıdığı konusunda Rusya’yı ikna etmek için çabaladığını yazdı.

 

Haberde, “Rusya ile Türkiye arasında o kadar yakın bir ekonomik işbirliği var ki ikili (Putin ve Erdoğan) durumu idare etmeye çalışacaklar” denildikten sonra iki ülke arasında gaz ve ticaret alanlarındaki yoğun ilişkilere vurgu yapıldı.