Putin Ankara’ya neden sataşıyor?

Putin Ankara’ya neden sataşıyor?
8 Ekim 2015 09:25

Rusya üzerine uzmanlığıyla tanınan ABD’li gazeteci Michael D. Weiss, Rusların Türkiye hava sahasını ihlalini Cumhuriyet’e değerlendirdi. Weiss, Putin’in düşmanını önce test eden, sonraki adımlarda da istediği gibi hareket edebileceğine emin olmak isteyen bir karaktere sahip olduğunu belirtti.

 

 

 

ABD’de Suriye ve Rusya üzerine uzmanlığıyla tanınan gazeteci Michael D. Weiss, Rusların Türkiye hava sahasını ihlalini Cumhuriyet’e değerlendirirken ‘’Aynen Ukrayna krizi öncesi Rusya’nın Avrupa’da yaptığı gibi Rusya şu an bir NATO üyesini test ediyor. Hatırlamak gerekir ki 2012 yılının yaz mevsiminde düşürülen Türk F4 keşif uçağının aslında Rus personel tarafından düşürüldüğü yönünde bazı çok ciddi iddialar vardı.

 

Ankara’ya uyarı

 

O iddialar hiçbir zaman yalanlanmadı. Şimdi Türkiye havasahasına yapılan bu ihlaller Ankara bir uyarı niteliğinde. O uyarı da şu: Suriye içinde size yakın grupları bombalamamızı durdurmaya sakın ha çalışmayın. Size veya NATO’nuza bu konularda bize karşı müdahale etmeniz yönünde meydan okuyoruz” diyor.

 

New York merkezli Modern Rusya Enstitüsü’ne bağlı ‘’the Interpreter’’ adlı Rusya üzerine yoğunlaşan internet saygasının da kurucusu ve editörü olan Weiss’a göre Putin düşmanını önce test eden, bu testten sonraki adımlarda da istediği gibi hareket edebileceğine emin olmak isteyen bir karaktere sahip. Şu anki test edişi de sonraki basamaklar için sadece bir ilk adım.

 

ABD bırakmaz

 

ABD’de Bush ve Obama dönemlerinde Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Irak direktörü olan New American Foundation düşünce kuruluşu uzmanı Doug Ollivant da son gelişmeleri Cumhuriyet’e değerlendirirken ‘’Ruslar Türkiye ve NATO’yu test ediyor. Eğer karşılığında ciddi bir cevap görmezlerse bir açık yakalamış olacaklar ve bu zayıflığın üstüne gidecekler”yorumunu yaptı. Ollivant, Rusların ihlallerine karşılık NATO’nun hazırlıksız yakalandığını söylerken “NATO’nun gerekirse cevap vereceği konusunda en ufak bir şüphe yoktur” dedi.

 

 

Kaynak: İlhan Tanır / Cumhuriyet