Prostat nedir, prostat belirtileri ve tedavisi

Prostat nedir, prostat belirtileri ve tedavisi
14 Nisan 2016 14:21

 

Prostat Nedir

Erkeklerde görülen en önemli rahatsızlıklardan birisi de prostat büyümesi olarak adlandırılan hastalıktır. Prostat, erkeklerdeki üreme sisteminin önemli bir parçası olan salgı bezine verilen isimdir. İdrar kesesinin alt kısmında yer almaktadır.

Merkezinde yer alan ve idrara boşaltmaya yarayan kanal aynı zamanda cinsel boşalma sırasında menilerin penisin ucuna ulaşmak için kullandıkları yoldur. Dolayısıyla vücutta çok önemli görevler üstlendiği söylenilebilir. Normal büyüklüğü ise bir ceviz tanesi kadardır ve yaklaşık olarak 18 gram ile 20 gram arasında bulunan bir ağırlığa sahiptir. Büyümesi durumunda ise penisten dışarıya çıkışı sağlayan kanalı iki taraftan sıkıştırmış olur. Dolayısıyla idrar yapma işlevinin önemli oranda sıkıntılı şekilde gerçekleşmesine neden olan bir rahatsızlıktır. Prostat nedir sorusuna kısa bir şekilde bu şekilde yanıt verilebilir.

Prostat Belirtileri

Prostat belirtileri arasında idrar yapma ile ilgili olan çeşitli sorunlar bulunmaktadır. Bunların arasında damlatma ya da idrar kaçırma gibi belirtiler bulunabilir. Ayrıca mesanenin tam olarak boşaldığını hissedememek ve sık olarak idrara çıkma ihtiyacı duymak da önemli belirtiler arasındadır. Tabi idrar akış hızının zayıf olması, ani şekilde idrar yapma isteği, idrar yolunda ağrı ve yanma hisleri duyma, idrar yapmaya başlama aşamasında zorlanma gibi belirtiler de sık görülen belirtiler arasına eklenebilir.

Prostat kanseri belirtileri ise tamamen farklı bir başlık altında incelenebilir. Prostat çok yavaş ilerleyen, deyim yerindeyse “sinsi” bir hastalıktır. Erken aşamalarında çok önemli bir belirti görünmeyebilir. Prostat hastalığını erken teşhis etmek için parmakla muayene ve kandaki PSA seviyesini ölçen testlerden yaptırmak gerekebilir. Hastalığın ilerleyen aşamalarında ise idrar ya da meni ile birlikte kan gelmesi ya da bölgesel ağrılar çekilmesi durumları görülebilir. Ancak bu belirtiler sorunun büyüdüğünü ve prostata yakın olarak yer alan dokulara da sıçramaya başladığını gösterir.

Prostat Tedavisi

Prostat tedavisi söz konusu olduğunda medikal tedavi ve cerrahi tedavi yöntemlerinden bahsedilebilir. Ancak mesane egzersizleri de kullanılan tedavi yöntemlerinden birisi olarak kabul edilebilir. Örneğin sık idrara çıkma isteği duyan kişiler için 2 saat ya da 3 saat olarak belirlenen bir hedef koyulabilir. Buna uyularak idrara çıkışlarının düzenlenmesini sağlamak mümkün olabilir. Bu konudaki daha ayrıntılı bilgiyi konu ile ilgili olarak görüştüğünüz uzmandan alabilirsiniz.

Konu hakkında sık olarak dile getirilen sorulardan bir tanesi de “prostata ne iyi gelir?” şeklinde olmaktadır. Çinko, selenyum, likopen, bitkisel yağlar, yağsız protein ve bağışıklık sistemini güçlendiren, direnci artıran diğer maddeler prostat hastalığına yakalanma riskini azaltıyor. Yani kırmızı et ve yağlı besinler yerine deniz ürünleri, sebze ve meyve, deniz ürünleri, yumurta, sarımsak, süt, fındık, baklagiller, keten tohumu, ceviz yağı, kanola yağı, tam tahıllar ve kepekli ürünler tüketmelisiniz.